Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Pevnica" i "Konstantin" pevaju u čast Jovice Gavrilovića

rss

21.09.2018.

U ponedeljak, 24. septembra, od 20 časova, u velikoj sali aleksinačkog Doma kulture biće održan zajednički koncert horova ''Pevnica'' i ''Konstantin'', pod nazivom ''Veče Jocinih melodija''. 

"Pevnica" i "Konstantin" pevaju u čast Jovice Gavrilovića

Na ovom koncertu čuće se kompozicije Jovice Gavrilovića, poznatog aleksinačkog aranžera, kompozitora i muzičkog pedagoga koji je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj mapi Aleksinca. 

Rad Jovice Gavrilovića visoko je vrednovan i često je nagrađivan. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na konkursu Radio Beograda za nova muzička dela, puno nagrada poneo je iz Niša, jedan je od dobitnika Oktobarske nagrade Skupštine opštine Aleksinac, Udruženja kompozitora Srbije za dečiju muziku i još mnogo njih. Objavio je dve zbirke pod nazivom ''Moja Harmonika'', tri sveske ''Moja Harmonika'' i 16 ''Minijatura za klavir''.

Najveći broj nagrada i priznanja stečena su na prostoru bivše Jugoslavije u vremenu kada je konkurencija bila ogromna, a cenzura na visokom umetničkom nivou.  Ljubav prema muzičkoj umetnosti delio je i sa decom, a mnogi njegovi aranžmani i dramski komadi posvećeni su upravo njima. Mali je broj onih koji nisu čuli za orkestar Vedri zvuci, koji je bio sastavljen od instrumenata Orfovog instrumentarijuma. Osim u Srbiji, Vedri zvuci su nastupali i u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji. Od značajnijih koncerata pamti se nastup u popularnoj dečijoj emisiji Magnet, davne 1974. godine. 

Jovica GavrilovićPored ''Pevnice'', na događaju pod nazivom ''Veče Jocinih melodija'' aleksinačkoj publici će se predstaviti i vokalni sastav ''Konstantin'' iz Niša sa osam kompozicija. Tri kompozicije, u aranžmanu Jovice Gavrilovića, zajednički će izvesti oba hora. To će biti ''Ruse kose'', ''Oro se vije'' i ''Ovo je Srbija''. 

Hor ''Pevnica'' predvodiće dr Marina Gavrilović, kćerka Jovice Gavrilovića, a vokalni sastav ''Konstantin'' Miloš Gavrilović kome je Joca bio rođeni stric. Prema rečima dr Marine Gavrilović, ponedeljak je rezervisan za muzičku umetnost, muzički kvalitet ali i emocije.

''Neće mi biti lako da dirigujem na nastupu horova koji pesmom slave sećanje na mog oca, koji, nažalost, više nije sa nama, pogotovu zbog toga što ću biti okrenuta ka video-bimu na kome ćemo prikazivati sekvence iz njegovog života. Ali, smatram da je jedno veče posvećeno njegovom nesebičnom davanju kroz muziku i njegovom radu uopšte, minimum koji je od nas zaslužio, i ovakvo veče mu, jednostavno, dugujemo.''

Inače, reč je o događaju koji zatvara Dane aleksinačke kulture 2018. koji su počeli 17. septembra.


# muzika hor Marina Gavrilović Jovica Gavrilović Pevnica hor Konstantin hor
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima