Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održan festival Gordana Brajović

rss

20.04.2013. D. Stojanović, V. Novosti

U Aleksincu održani 16. Dani dečje poezije i stvaralaštva "Gordana Brajović". Laureatkinja Violeta Jović, za knjigu "Svitac u očima". Najveseliji trenuci bili su uručenje nagrada mladim stvaraocima

Održan festival Gordana Brajović

Uručenjem nagrade Nišlijki Violeti Jović, za najbolju dečju knjigu objavljenu prošle godine "Svitac u očima" ("Svici"), koju tradicionalno dodeljuju "Večernje novosti" i podelom priznanja deci stvaraocima, u gradu na Moravici u petak je održan 16. po redu festival Dani dečje poezije i stvaralaštva "Gordana Brajović".

Tako su se na jednoj od retkih kulturnih svečanosti u Srbiji u čijem su centru deca, u isto vreme na jednom mestu i istim povodom, još jednom našli mlade literate, od Svrljiga, Aleksinca i Niša do Belog Potoka, Bijeljine, Vukovara i Podgorice, kao i njihovi idoli iz čitanki - ugledni srpski pisci.

Na akademiji održanoj u velikoj sali Doma kulture, program je počeo prikazivanjem filma o Gordani Brajović i nastupom Inspektora Blaže, posle čega je učenica niške gimnazije "Bora Stanković" Natalija Kocić, nadahnuto pročitala svoju pesmu "Moj narod hrišćanski".

- Već 16 godina Kompanija "Novosti" i Centar za kulturu Aleksinac organizuju ove, zvanično najmasovnije književne susrete za decu, jer su za ovo vreme stasale hiljade novih pesnika. Ova nagrada za decu po ugledu je isto što i nagrada "Meša Selimović" za književnost za odrasle i zato čestitam ovogodišnjem laureatu - rekao je urednik u "Novostima" Milomir Kragović, uručujući nagradu Violeti Jović.

- Lepo je kada neko ovako visoko vrednuje ono što radite, kao što je to učinio žiri odlučivši da nagrada s imenom sjajne dame srpske poezije za decu pripadne meni - istakla je Violeta Jović.

Po tradiciji, najuzbudljiviji i najveseliji trenuci bili su uručenje nagrada mladim stvaraocima u oblasti poezije i proze, uzrasta od prvog razreda osnovne do završnog razreda srednje škole, ukupno njih osamnaestoro, a još 27 dobilo je pohvale. Njihovi radovi našli su se i u Zborniku, koji je ovom prilikom predstavljen.

Posle akademije, u centru Aleksinca priređen je maskenbal, a organizator je prigodnim poklonima nagradio najbolje kreacije.

U TRCI 51 KNjIGA

Na ovogodišnji konkurs Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu konkurisala je 51 knjiga za nagradu "Gordana Brajović", dok je od dece stvaralaca stiglo 2.070 radova iz Srbije i dijaspore.


# Gordana Brajović festival Večernje novosti Milomir Kragović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima