Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Odluka žirija IV Festivala prvoizvedenih predstava 2015

rss

21.11.2015.

Stručni žiri Festivala prvoizvedenih predstava 2015. u Aleksincu doneo je odluke o nagradama

Odluka žirija IV Festivala prvoizvedenih predstava 2015

Dodela nagrada će biti obavljena u nedelju, 22.11.2015, od 20 sati, u aleksinačkom Domu kulture.

Svi dobitnici nagrada su potvrdili prisustvo na dedeli.

Nakon dodele biće izvedena predstava "Beton mahala" u režiji Baneta Trifunovića, u čast nagrađenih.

 

ČETVRTI FESTIVAL PRVOIZVEDENIH PREDSTAVA
u čast Dušana Duke Jovanovića

Stručni žiri Četvrtog Festivala provizvedenih predstava u Aleksincu  koji se ove godine održavao u čast Dušana Duke Jovanovića, a koji su činili Zoran Šakotić, prevodilac (član), Branko Popović, reditelj (član) i Milivoje Mlađenović, teatrolog (predsednik), nakon  pet odgledanih predstava u takmičarskom programu,  uočio je da ovogodišnja festivalska ponuda u izboru koji je, načinio veliki pozorišni vernik,  Dušan Duka Jovanović, iako  osenčena tugom zbog njegovog neumitnog odlaska sa životne pozornice, ipak bila velika radost za aleksinačku pozorišnu publiku koja je iz večeri u veče dupke punila dvoranu Centra za kulturu u Aleksincu.

Dušan Duka Jovanović

Žiri je takođe zaključio da su predstave u zvaničnom programu Festivala, u dobroj meri pokazale presek pozorišne stvarnosti u Srbiji, s posebnim aspektom na zastupljenost prvoizvedenih kako domaćih, tako  i stranih dramskih dela, što je, uz naglašenu želju za afirmaciju  domaćeg dramskog pisca i najvažniji cilj Festivala.

Na osnovu svega  zapaženog, Stručni žiri je  doneo JEDNOGLASNO sledeće ODLUKE

1. da se novoustanovljena nagrada za mladog glumca „Dušan Duka Jovanović“, dodeli ANjI ALAČ, za neizmerno  šarmantno izgrađen lik raspričane tinejdžerke Sare u predstavi „MOJ SIN SAMO MALO SPORIJE HODA“ Ivora Martinića u režiji Predraga Stojmenovića i izvođenju BEOGRADSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA.

2. da se nagrada za najbolju glumicu Festivala dodeli VESNI ČIPČIĆ za efektno blagohumorno  izgrađen lik do apsurda trome i senilne  Ane u predstavi „MOJ SIN SAMO MALO SPORIJE HODA“ Ivora Martinića u režiji Predraga Stojmenovića i izvođenju BEOGRADSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA.

3. da se nagrada najboljeg glumca Festivala dodeli SAŠI TORLAKOVIĆU, za snažan i ekspresivan glumački pristup  ulozi velikog manipulatora našeg doba ŽIVOTE CVIJOVIĆA u predstavi DOKTOR NUŠIĆ Branislava Nušića,  u adaptaciji i režiji KOKANA MLADENOVIĆA i izvođenju NARODNOG POZORIŠTA IZ SOMBORA I KRUŠEVAČKOG POZORIŠTA.

Scena iz predstave Doktor Nušić

4. da se nagrada za najbolju režiju dodeli KOKANU MLADENOVIĆU za rediteljski superiorno protumačenu Nušićevu dijagnozu obolelog društva i moderan terapeutski pristup koji podrazumeva oštar satirični skalpel primenjen u predstavi  DOKTOR NUŠIĆ BRANISLAVA NUŠIĆA i izvođenju NARODNOG POZORIŠTA IZ SOMBORA I KRUŠEVAČKOG POZORIŠTA.

5. da se nagrada za najbolju predstavu u celini dodeli NARODNOM POZORIŠTU SOMBOR I KRUŠEVAČKOM POZORIŠTU ZA moderan, mudro smišljen terapeutski pristup  stvarnosti koji podrazumeva oštar satirični skalpel primenjen u predstavi DOKTOR NUŠIĆ Branislava Nušića,  u adaptaciji i režiji KOKANA MLADENOVIĆA.

6. da se nagrada za najbolji dramski tekst dodeli IVORU MARTINIĆU za autentičan  umetnički prilaz savremenim porodičnim odnosima, koje odlikuje čehovljevska atmosfera, emotivno snažna dramska snaga i crni humor pokazana u prikazu Drugog i drugačijeg u drami „MOJ SIN SAMO MALO SPORIJE HODA“ Ivora Martinića u režiji Predraga Stojmenovića i izvođenju BEOGRADSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA.

Stručni žiri:
Zoran Šakotić, prevodilac (član)
Branko Popović, reditelj (član)
Milivoje Mlađenović, teatrolog (predsednik)

U Aleksincu, 20. novembra 2015.

Komentara: 0


# pozorište festival Dušan Duka Jovanović Festival prvoizvedenih predstava Milivoje Mlađenović Anja Alač Vesna Čipčić Kokan Mladenović Saša Torlaković Ivor Martinić Zoran Šakotić Branko Popović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima