Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od novembra realizacija Sporazuma o kulturnoj saradnji ustanova kulture – pozorišta Republike Srbije

rss

02.11.2021.

U Požarevačkom Domu kulture, aprila ove godine, potpisan je sporazum o kulturnoj saradnji ustanova kulture u Republici Srbiji.

Od novembra realizacija Sporazuma o kulturnoj saradnji ustanova kulture – pozorišta Republike Srbije

Sporazum je potpisan između 11 ustanova kulture. Pored Požarevačkog Doma kulture, potpisnici ovog sporazuma su i Gradsko pozorište Jagodina, Dom kulture Smederevo, Milanovačko pozorište - Gornji Milanovac, Pozorište "Raša Plaović" - Ub, "Gradsko pozorište 91" - Aleksinac, Dom omladine - Kragujevac, Centar za kulturu Masuka - Velika Plana, Centar za kulturu - Stara Pazova, Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, Dom kulture - Smederevo Palanka.

Potpisnici sporazuma posvećeni izradi predstava o fazama matičnih pozorišta za učešće u razmeni predstava na velikoj i dečijoj sceni, zajedno učestvuju u stvaranju i izradi predloga od projekata od značaja za pozorišni život, izradi konkursne dokumentacije sa kojim će učestvovati na konkursu za projektno finansiranje koji je raspisalo Ministarstvo kulture Republike Srbije i na konkursima koje raspisuju lokalne zajednice, u pripremi zajedničkih nastupa, rekvizita i saradnje na izradi scenografije, u zamenu kostima, u pripremi, u poboljšanju tehničkih uslova rada, u zamenu glumaca i saradnika i pomoći u organizaciji pozorišnog festivala i organizovanju zajedničke promocije, ideja i marketinga u cilju boljeg pozicioniranja, plasmana predstava ostvarenih na kućnim pozorišnim scenama, svaki od osnivača - potpisnici sporazuma.

Sporazum je potpisan u želji da se dodatno razvija i podstiče saradnja i osigura da će ova saradnja doprineti uzajamnim odnosima, saglasni su na zaključivanje Sporazuma o saradnji.

Od ovog, pa u narednih deset meseci ljubitelji pozorišta imaće priliku da pogledaju 10 premijernih predstava amaterskih pozorišta iz Srbije, ali na aleksinačkoj pozornici.

− Obaveza pozorišta je da premijeru koju izvede u toku godine, odigra i u ostalih deset pozorišta tj. deset gradova, i takođe  primi svoje kolege  na matičnoj sceni u Aleksincu.  Time smo otvorili vrata jedni drugima nadam se na  duži vremenski period i iskreno verujem da će to zaživeti onako kako smo i dogovorili na sastanku aprila 2021.god. − rekla je Milena Rašić, direktorka „Teatra 91”.

U toku novembra meseca po tom potpisanom sporazumu „Teatar 91” primiće pozorište iz Gornjeg Milanovca, a gostovaće u Smederevu.

Gosti iz Gornjeg Milanovca nastupiće u utorak, 9. novembra od 20 sati sa komedijom „Policajci” koja je puna apsurda i groteske

Gradsko pozorište ''Teatar 91'' - Aleksinac

Milena Rašić direktor


# pozorište Teatar 91 festival Milena Rašić Dom omladine amatersko pozorište
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima