Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Najavljeni jubilarni 25. književni susreti "Gordana Brajović"

rss

06.12.2021. Večernje novosti

Za ovu smotru na kojoj je, od tada, nagrađeno gotovo 40 naših najeminentnijih pisaca za najbolje knjige namenjene mlađem i starijem dečjem uzrastu, bez obzira na literarni rod, i kroz koju je svojim literarnim prilozima prošlo gotovo četiri hiljade učenika osnovnih i srednjih škola, upravo je raspisan 25. konkurs.

Najavljeni jubilarni 25. književni susreti "Gordana Brajović"

Organizacioni odbor književnog susreta "Gordana Brajović" Aleksinac 2022, pored toga što je pozvao da se obrazloženi predlozi, uz po tri primerka knjige za najmlađe, iz aktuelne produkcije, pošalju do 31. januara, raspisao je konkurs i za učeničke radove. Za dečje stvaralaštvo iz oblasti poezije i proze, propisane su tri kategorije: od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 5. do 8. razreda osnovne škole, kao i za sve razrede srednje škole.

Svaki učenik može konkurisati sa najviše tri rada za obe oblasti (poezija i proza), a teme ovogodišnjeg konkursa su: "Drvo" ( za uzrast od 1. do 4. razreda), "Ima nešto u meni" (od 5. do 8. razreda) i "Ljubav" ( za srednjoškolski uzrast). Poseban deo konkursa odnosi se na čaospise za najmlađe. I dečji radovi i časopisi šalju se u po tri primerka, i to na adresu - za "Književni konkurs Gordana Brajović", Centar za kulturu i umetnost, Dušana Trivunca broj 15, 18220 Aleksinac. Rok je isti kao i za odrasle pisce, 31. januar.

Među onima koji su do sada dobili nagradu ustanovljenu u čast "pesme među pesnicima" (kako je Gordanu nazvao Dragan Lukić) su, između ostalih, Dragoslav Andrić, Slobodan Stanišić, Dragan Lukić, Mira Alečković, Duško Trifunović, Dobrica Erić, Pero Zubac...

- U celom pesništvu Gordane Brajović vidim nešto što je trajnije od nas, od našeg tela krhkog, a šta je to? To je drvo! U tom drvetu, čitajući njenu poeziju, video sam da najviše, najsnažnije oseća trešnju, trešnjin cvet - zapisao je jednom njen drug po peru Dragan Kolundžija.

Pored klasika naše literature za najmlađe, čija su se imena našla na jednom simboličnom drvetu trešnje, u dvorištu osnovne škole u njenom rodnom Subotincu, tu su i danas popularni Uroš Petrović, Vesna Aleksić, Dragan Hamović, Violeta Jović i mnogi drugi. Laureat poslednjih, ovogodišnjih susreta je mlada spisateljica iz Užica Danica Bogojević, za roman "Zagrli mesec".

MOĆ REČI

MEĐU mnogim pesnicima i piscima koji su se bavili staralaštvom Gordane Brajović je i Pero Zubac, koji je uočio važnost koju je ona pridavala rečima: "Znala je i moć i nemoć reči. Život je posvetila reči i ostavila reči koje vreme neće umeti da izbriše. Ona sada, onako lepa i nežna, šeta vrtom pesnika Vatsjajane i paun pada na njeno rame."

Izvor


# Centar za kulturu i umetnost Gordana Brajović Dušana Trivunca Uroš Petrović Književni susreti Gordana Brajović
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima