Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nagrađene dve knjige Dragiše Markovića

rss

16.09.2016. Tekst i foto: Boža Marković

Predstavljanje knjiga Dragiše Markovića "Slikali smo se na pragu kuće" (priče) i "Deci celog sveta" (pesme za decu)

Nagrađene dve knjige Dragiše Markovića

Predstavljanje književnih dela Dragiše Markovića, iz Žitkovca, koja su na konkursu Organizacionog odbora SO Smederevska Palanka proglašena za deset najboljih književnih ostvarenja na selu i o selu u Republici Srbiji, održano je u Gradskoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Aleksincu dana 15.9.2016.

O knjigama su govorili akademik prof. dr Radenko Krulj, recenzentmr Srđana Đurđević i dr Milutin Matić, predsednik Festivala "Moje selo u pričama i pesmama".

Program je veoma uspešno vidio Vojkan Popović, rukovodilac Zavičajnog odeljenja biblioteke.

Nakon otvaranja književnog prepodneva govorio je dr Matić, predstavljajući sela u Srbiji, koja nestaju u veličini stanovništva jednog grada sa preko 30000 stanovnika, odnosno tri grada na Moravici - Aleksinca i da ovo stanje može da se izmeni povećanjem na sela i kulturnim stvaralaštvom o životu na selu, kakve su priče "Slikali smo se na pragu kuće", čiji je recenzent prof. Dr Milutin Đurićković.

O knjizi "Deci celoga sveta" govorila je Srđana Đurđević, pročitavši iz recenzije ciklus o mackama: "Pesnikove mačke dovode se u vezu sa mnogim drugim životinjama: sa vrapcem Podunavcem, prema šaljivoj pesmi iz narodne lirske poezije. Tu su još pesme "Doći se maca", "Mačka i slavuj", "Mačka i miš", "Mačka i golub", "Mačka i gavran" i "Mačka i guster".

Mačka i miš- pouka:

"U tom lancu ishrane,
u mačku miš stane,
vreme svakog jede,
najjači pobede!

U ovom slučaju,
značaj pravdi daju;
Otrov je usledio,
mačku i miša pobedio!"

U toku predstavljanja knjiga autor je pročitao nekoliko pesama, a pesmu "Deci celog sveta" pročitala je prevodilac i student Filozofskog fakulteta u Nišu Teodora Marković.

Knjige Dragiše Markovića štampaće "Svetionik" iz Kragujevca, što je u isto vreme nagrada za prvih deset najboljih nagrađenih knjiga na ovom festivalu.


# Dragiša Marković književnost Vojkan Popović festival knjiga Smederevska Palanka Vuk Karadžić Srđana Đurđević Teodora Marković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima