Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nagrada uručena Danici Bogojević i najuspešnijim učeničkim ostvarenjima

rss

17.06.2021. Večernje novosti

Romanom simboličkog naslova "Zagrli Mesec", Danica Bogojević je uspešno oblikovala autentičnu, emotivnu priču o izazovima savremenog odrastanja i socijalizacije, jednako teškim za svakog mladog čoveka ponaosob, istakla je predsednica žirija 24. Književnih susreta "Gordana Brajović", profesor Zorana Opačić, obrazlažući juče u Kulturnom, centru Aleksinca, zašto je ugledno priznanje sa imenom pesnikinje i legendarnog reportera "Večernjih novosti", otišlo baš u ruke autorke kojoj je ovo druga knjiga, a prva namenjena deci.

Foto: Stefan Živković / Radio Aleksinac

- Roman Danice Bogojević posvećen je izazovima odrastanja u školskom uzrastu i dodatno usložnjen problemom socijalizacije dece sa posebnim potrebama - stoji još u obrazloženju žirija. - Ovoj osetljivoj temi pristupa se promišljeno i toplo, sa razumevanjem i ukazivanjem na važnost i radost prihvatanja drugosti. Kao što je poznato, prihvaćenost među vršnjacima spada u najsnažniju potrebu dece školskog uzrasta, a čini se da to nikada nije predstavljalo veći izazov nego u današnje vreme, budući da se odvija pod senkom virtuelne popularnosti, uticajnosti i medijskog nametanja plošnih, prevashodno konzumerističkih kriterijuma. Neki od ovih izazova uspešno su inkorporirani i u ovo delo.

Dobitnica se pre svega zahvalila mladim čitaocima, bez koga ne bi postojalo njeno delo, a neposredno i toplo oni su joj uzvratili. Uz prigodan program, deca su pozdravila i vršnjake, nagrađene na ovogodišnjem konkursu, na kome je bilo prijavljeno 198 đačkih radova i 11 časopisa iz 43 osnovne i 16 srednjih škola.

Tradicionalno, uoči dodele, veliki i mali pisci, obišli su osnovnu školu u Gordaninom rodnom Subotincu. U dvorištu je, uz razmenu stihova, i čitanje proznih radova, na simbolično napravljeno drvo trešnje koja se okitila imenima prethodih dobitnika ovog priznanja za dečju književnost, dodato i ime Danice Bogojević. Radove su predstavili nagrađeni osnovci i srednjoškolci, ali i njihovi uzori iz sveta lepe reči - Violeta Jović, Dejan Aleksić, Jovica Tišma, Branko Stevanović, Dragan Hamović. Naš priznati pesnik, dobitnik nagrade "Meša Selimović", Živorad Nedeljković, ovom susretu prisustvovao je kao - tata, njegovom sinu Jevremu Nedeljkoviću, pripala je prva nagrada za poeziju u kategoriji srednjoškolaca.

PISCI IZ UŽEG IZBORA

Prema odluci žirija, u kome su uz predsednicu, profesorku Zoranu Opačić, bili i pisci Branko Stevanović i Dragan Hamović (prošlogodišnji dobitnik nagrade "Gordana Brajović"), pored nagrađenog dela, u izdanju "Lagune", u najužem izboru našli su se Dejan Aleksić sa knjigom "Farbanje mora" i Živorad Nedeljković sa naslovom "Najlepše veštine", kao i ostvarenja "Vila Rosa" Violete Jović i "Cile, razmaženo pile" Jovice Tišme. Posebno je pohvaljena i edicija izdavačke kuće "Pčelica" iz Čačka - "Znamenite Srpkinje".

Izvor


# Književni susreti Gordana Brajović Dejan Aleksić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima