Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mešoviti hor Šumatovac zablistao na Mokranjčevim danima

rss

11.09.2016.

Mešoviti hor „Šumatovac“ još jednom je pokazao da izlazi iz okvira našeg malog mesta.

Mešoviti hor Šumatovac zablistao na Mokranjčevim danima

Pod dirigentskim vođstvom MA umetnosti Marije Zovko, stao je rame uz rame sa vodećim horovima iz Novog Sada i Beograda i zablistao na Mokranjčevim danima.

Svojom pojavom i nastupom osvojio je publiku i žiri festivala. Pokazao je boju i zvuk na kojim bi mu pozavideli i mnogo veći horovi. Nije se libio da zadrži stare vrednosti i izborom kompozicija odupreo se komercijalizaciji i opštem trendu estradizacije.

Hor se predstavio Mokranjčevom kompozicijom, renesansnom kompozicijom starog majstora Gastoldija, kompozicijom autorke Dragane Veličković iz Niša, i spletom narodnih pesama u aranžmanu Jovice Gavrilovića, koje su pisane u stilu rukoveti, pronoseći time još jednom slavu našeg grada i zadržavši tako duh Mokranjca baš u okviru ovog festivala na 160 godina od rođenja rodonačelnika srpske muzike.

Bio je to najlepši uvod u obeležavanje 130 godina od osnivanja "Aleksinačke pevačke družine". Ponosni smo na činjenicu da su veliki kompozitor i naš hor bili savremenici, kao i na podatak da je još u to vreme hor izvodio tropar koji je preradio za muški hor Stevan Mokranjac.

Hor je opravdao čast i privilegiju da učestvuje na ovako važnoj manifestaciji, iznenadivši publiku činjenicom da se i u malom gradu neguju prave vrednosti. Negotinska publika je to prepoznala i nagradila.


# Šumatovac hor festival Šumatovac hor Jovica Gavrilović Marija Zovko Negotin Stevan Stojanović Mokranjac
@mokranjcevidani @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima