Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kulturno stvaralaštvo na selu održano u Lužanu

rss

17.05.2017. tekst i foto: Tomislav Brzaković

U velikoj sali Doma kulture u Lužanu, publici su se predstavila: KUD “Opanak“, domaćina, KUD „Merak“ iz Vukašinovca i KUD „Rutevac“ iz Rutevca.

Zdravica, foto: Tomislav Brzaković

Ovoj jedinstvenoj manifestaciji prisustvovali su predsednik Skupštine opštine, Aleksinac, Grujica Veljković i Dr Živorad Žika Nikolić, iz Aleksinca.

Ove godine, u organizaciji Centra za kulturu i umetnost, SO Aleksinca, koja je i pokrovitelj, po četrnaesti put se u aleksinačkom Pomoravlju, održava jedinstvena Manifestacija „Kulturno stvaralaštvo na selu“. Među naseljima koja učestvuju je i Lužane. Ovde je lane osnovano KUD „Opanak“ u kome nastupaju devejčice i dečaci od 5 do 15 godina starosti iz Lužana, Nozrine i Moravskog Bujmira. Osnivanje KUD, ima za cilj očuvanje tradicije i kulturne baštine od zaborava u Srbiji, kao i doprinos na afirmaciji sela u opštini. Svakako da je nezaobilazna i srpska nacionalna kuhinja, davno zaboravljenih narodnih jela i ručnih radova, koje su plele, heklale ili tkale njihove bake.

PreloU subotu 13. maja KUD „Opanak“, imao je vatreno „krštenje“. Prvi put od svog osnivanja su se nadmetali sa članovima KUD “Merak“ iz Vukašinovca i KUD “Rutevac“ iz Rutevca.

U koreografiji Predraga Radenkovića iz Nozrine, publici u renoviranoj sali Doma kulture ispunjenoj do poslednjeg mesta, KUD „Opanak“ se predstavio, jednom lepom zdravicom, koja se prenosi s kolena na koleno, u izvođenju Stefana Stefanovića iz Lužana, izvornom pesmom „Kude si pošla more cveto“, spletom igara iz Srbije, narodnim običajem „Prelo“ i čobanskim igrama su zatvorili“ Kulturno stvaralaštvo na selu“.

Kao gost Lužančana dr Živorad Žika Nikolić, na fruli od koje se ne odvaja osim kada spava izveo je Aleksinačko kolo i Kolubarski vez.

RutevacKUD “Rutevac“ se predstavio narodnim igrama iz Crne Trave, blokom pesama i igrama iz Makedonije i izvornim igrama sa Homolja.

I najzad, KUD „Merak“ iz Vukašinovca se predstavio izvornom narodnom pesmom „Kosovo“ u izvođenju Natalije Đorđević, igrama iz Dimitrovgrada kao i igrama iz Bele Palanke.

Vukašinovac

Sve izvođače pesama pratio je solista na harmonici, Mladen Marković, iz Žitkovca. Voditelj programa bio je Zoran Živković, bivši novinar ALT-a. Učesnike sa kraćim biografskim podacima, najavljivao je naizmenično.

Za svaki nastup narodno kolo ili izvorna pesma, publika koja je bila oduševljena do „suza“, nije žalila svoje dlanove da ih nagradi frenetičnim aplauzima.

Posebnu draž ovom druženju u Lužanu, dalo je prisustvo predsednika Skupštine opštine Aleksinca, Grujice Veljkovića i dr Živorada Žike Nikolića, koji se kao gost oprobao i na fruli.

Kako ova Manifestacija nema takmičarski karakter kao nekada kada su održavani Susreti sela Srbije, to će po oceni Žirija, (Dragan Milošević, muzičar i producent, Živica Videnović, predsednica Udruženja građana „Radinost“ iz Aleksinca i Gordana Živanović, stručni saradnik Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu), neke od tačaka, biti izvedene na Etno veče ri „Na Moravi vodenica stara“, koje se svake godine, održava u Aleksincu, jula meseca.

Inače, pošto je ovo prvi javni nastup KUD „Opanak“, domaćini su se potrudili da sve protekne u najboljem redu. Gosti, a bilo ih je ne samo meštana, već i Nozrine, Moravskog Bujmira, Moravca, Tešice, Stubline, su na ulazu u salu Doma kulture, dočekivani solju i pogačom, uz dobrodošlicu. Pre ulaska u salu mogli su da razgledaju etno sobu sa ručnim radovima, koje su nekada, plele, heklale ili tkale naše bake. U etno sobi su imali priliku da vide i dvadesetak vrsti davno zaboravljenih jela iz nacionalne kuhinje Srbije. Za ova jela pobrinule su se domaćice iz Lužana, Nozrine i Moravskog Bujmira.

I kao što to biva na kraju svakog druženja Centar za kulturu i umetnost, učesnicima dodeljuje zahvalnice. U ime Centra za kulturu, zahvalnice je uručila Gordana Živanović, stručni saradnik i član žirija. Među dobitnicima je i vaš izveštač ( drugi na slici s leva).

„Kulturno stvaralaštvo na selu“, završava se 27. maja u Velikom Drenovcu, susretom domaćina, Trnjana i Kraljeva.

 


# Grujica Veljković Centar za kulturu i umetnost Rutevac na Moravi vodenica stara Lužane udruženja građana Gordana Živanović Vukašinovac Dragan Milošević Zoran Živković Opanak KUD Merak KUD Kulturno stvaralaštvo na selu
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima