Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Koncert Mešovitog hora "Pevnica" iz Aleksinca

rss

25.01.2018. Tekst i foto: Boža Marković

U punoj sali Doma mladih CKU Aleksinac 24.12.2018. održan je koncert povodom dolazećeg srpskog praznika "Svetog Save" Mešovitog hora "Pevnica" Aleksinac, koga veoma uspešno vodi dirigent prof. dr Marina Gavrilović.

Koncert Mešovitog hora "Pevnica" iz Aleksinca

Uz naraciju Miloša Paovića i njegove mlade koleginice o ovom našem značajnom danu, danu srbskog saborovanja, zaveštanju Svetog Save našem rodu, i horske pesme u toku večeri prisutni su imali priliku da se podsete na neka naša istorijska zaveštanja koja su uvek aktuelna i kojih treba stalno da se sećamo kao ideje vodilje za opstanak naseg naroda u dosadašnjem postojanju i dolazećim vremenima, koja su uvek naš narod stavljala na iskušenje, a sigurno je da će nam sabornost uvek trebati ubuduće.

U toku programa pomenut je i Nenad Hadži Popović, profesor i prezviter, nekadašnji član i predsednik Crkvenog hora "Sveti Nikola" Aleksinac, koji je sada sveštenik "Crkve Lazarice" u Birmingenu, Engleska, koji je svojim radom dao veliki doprinos u razvoju horskog i crkvenog pojanja u Aleksincu.

Uz "Otče naš", "Što se bore misli moje", "Oj, Srbijo lepotice", "Ovo je Srbija", "Oro se vije", u aranzmanu nekadašnjeg profesora Jovice Gavrilovića, do horske pesme "Mnogaja ljeta", veće ovog mladog ali ambicioznog hora, po rečima dirigenta prof. dr Marine Gavrilović, koji se već priprema za nova takmičenja i nastupe, je brzo proteklo.

Koncertu su prisustvovali časni oci Aleksinačkog namesništva sa njihovim kolegom u penziji, nekadašnjim namesnikom gospodinom Ljubišom Nedeljkovićem, profesor muzike mr Tomislav Bratić, akademik prof. Dragiša Marković, sredstva izveštavanja i mladi.

Čestitajući dirigentu, prof. dr Marini Gavrilović, na uspešnom koncertu, prof. mr Tomislav Bratić rekao je da je koncert veoma uspešno izveden, da su vrhunski profesionalno izvedene sve kompozicije, da su članovi hora odlični pevači sa dobrim iskustvom koje obećava samo uspehe, kojima se Aleksinac i njena kulturna javnost nada.


# Dragiša Marković Sveti Nikola hor Marina Gavrilović Tomislav Bratić Pevnica hor
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima