Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Koncert Amire Medunjanin u Aleksincu je rasprodat!

rss

06.03.2019.

Još jedan uspeh Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu, koncert bosanske umetnice Amire Medunjanin je rasprodat. Karata za koncert koji je zakazan za 14. mart u velikoj sali Doma kulture, više nema.

Koncert Amire Medunjanin u Aleksincu je rasprodat!

Ovo je jedinstvena prilika da ugostimo jednu svetsku zvezdu u našem gradu i činjenica da više nema karata pokazuje da aleksinačka publika ume da prepozna prave vrednosti.

Aleksinac je jedan od retkih gradova u ovom delu Srbije koji može da se pohvali ovako bogatim umetničkim programom. Posle više nego uspešnog koncerta Nikole Pejakovića Kolje, pred aleksinačkom publikom dolazi Amira Medunjanin koja inače nastupa u svetskim metropolama, a na ovoj turneji pored našeg grada posetiće još i Kragujevac, Zrenjanin, Pančevo i Čačak.

Amira Medunjanin je bosanska umetnica rođena 23. aprila 1972. godine u Sarajevu. Njen životni put obeležile su sevdalinke koje je čula od svoje majke i kojima svetu želi da predstavi senzibilitet i kulturno-istorijsko nasledstvo Bosne i Hercegovine. Važi za jednog od najmoćnijih interpretatora ove vrste muzike koji se sa lakoćom poigrava mešajući moderno i tradicionalno.

2003. godine snimila je singl „Mujo đogu po mejdanu voda“ kao gost muzičke grupe Mostar Sevdah Reunion na albumu “A secret gate“. 2005. godine snima svoj prvi album pod nazivom „Rosa“ u izdanju Snail Records, Holandija, koga je muzički kritičar Klajv Dejvis, britanskog Sandej Tajmsa, proglasio dobitnikom prestižne nagrade „album godine“. Na ovaj način Amira je olakšala put ostalim muzičarima koji su želeli da započnu inostranu karijeru i promovisanje balkanske muzike i običaja. 2008. godine je održala koncert u Bosanskom kulturnom centru tokom Džez Festa u Sarajevu. 2009. godine snima album „Live“ koji izdaje Gramofon, a sadrži snimke sa koncerta iz 2008. godine. Takođe, objavljuje album „Zumra“ koji spaja tradicionalnu muziku i harmonikašku izvedbu poznate umetnice Merime Ključo. Doživeo je veliki uspeh što najbolje pokazuje muzička nagrada „Indeksi“ i objavljivanje za područje celog sveta od strane izdavačke kuće Harmonia Mundi. 2010/2011. godine izlazi album „Amulette“ u izdanju Harmonia Mundi. Na njemu sarađuje sa mnogim domaćim i stranim kolegama od kojih su neki: Vlatko Stefanovski, Kim Burton, Walter Quintus, i drugi. Naišao je na pozitivne kritike u mnogim uglednim svetskim časopisima, a muzički magazin iz Britanije, Songlines, proglasio ga je Top of the world izdanjem. 2012. godine Fondacija Orange Amiri dodeljuje nagradu za jedan od 5 najboljih ženskih vokala u 2012. godini. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordi Savala sa kojim i dan danas nastupa i sarađuje 2014. godine objavljuje četvrti album „Silk and stone“ u izdanju Aquarius Records. Neki od saradnika su: Bojan Zulfikarpašić, Nenad Vasilić, Hakan Gundor, Osman Tokcan, Stjepan Horvat, i drugi. Takođe, za ceo svet ga ponovo objavljuje Harmonia Mundi. 2016. godine u oktobru, izdaje album "Damar".

Komentara: 0


# Aleksinac Centar za kulturu i umetnost koncert Vlatko Stefanovski Amira Medunjanin
@cekulaleksinac @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima