Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Jocina deca" održala koncert njegove muzike

rss

26.09.2018. Boža Marković

U ponedeljak, 24. septembra 2018. godine u velikoj dvorani Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu održan je koncert muzike plodnog aleksinačkog muzičkog stvaraoca Jovice Gavrilovića, obeleživši tako dve godine od njegove smrti.
Ovaj koncert organizovan je za kraj "Aleksinačkog kulturnog leta", a na njemu su učestvovali hor "Pevnica" iz Aleksinca i "Konstantin" iz Niša.

Hor

Jovica Gavrilović, najpre je radio u Osnovnoj školi "Ljupče Nikolić", a potom u Učiteljskoj školi - Pedagoškoj akademiji u Aleksincu i Višoj muzičkoj školi u Nišu.

Prvi je među osnivačima Osnovne muzičke škole "Vladimir Đorđević" u Aleksincu i čuvenog dečjeg orkestra "Vedri zvuci", sa kojim je pored Srbije, Hrvatske i Slovenije, nastupao i u Americi. Voleo je da radi sa decom i to je možda bilo presudno da ostane u gradu kraj Morave.

Uradio je mnogo aranžmana, orkestracija, horskih pesama, nekoliko knjiga a nakon dobijanja međunarodne stipendije za kantatu za orkestar i hor ostao je da radi i dalje u Aleksincu. Nuđeno mu je i mesto korepetitora ansambla RTS.
Učestvovao je na Majskoj pesmi u Nišu više puta i osvojio drugu nagradu za pesmu "Idemo u novi milenijum", za koju je tekst napisao profesor Dragiša Marković, kao i na muzičkoj manifestaci "Niška muzička jesen" uradivši mnoge aranžmane. Autor je i poznate pesme o Nišu "Nema više starog Niša", koja je muzički pečat niške starogradske pesme i himna Nišu.

Među poslednjim radovima je komponovanje muzike na tekst himne "Car Konstantin" na tekst književnika Dragiše Markovića, koje je ovekovečio video snimkom Boža Nesvrćanin, koji će ostati kao trajni zapis o radu Jovice Gavrilovića u Zavičajnom odeljenje Biblioteke "Vuk Karadžić" u Aleksincu.

Na koncertu je izvedeno više pesama u aranžmanima Jovice Gavrilovica posebno svakog hora, a na kraju su oba hora zajedno izvela tri pesme u njegovom aranžmanu. Dirigent hora "Pevnica" Aleksinac bila je dr Marina Gavrilović, njegova ćerka, a hora "Konstantin" iz Niša bio je unuk Jocinog rođenog brata Miloš Gavrilović, dok su posebno članovi niškog hora "Konstantin" sebe proglasili "njegovom decom", pošto u svom repertoaru imaju pesme u njegovim aranžmanima.

Na repertoaru su bile poznati aranžmani Jocinih pesama "Višnjičica rod rodila", "'Ajde Jano", "Ovo je Srbija" i druge koje su nagrađene velikim aplauzima publike.

Ovo je poseban i specifičan koncert posvećen profesoru muzike Jovici Gavriloviću, koji je započeo, uz blagoslov penzionisanog protojereja stavrofora Ljubiše Nedeljkovića, sa "Otče naš", a završen uz ariju "Mnogaja ljeta".

Detalj iz pozorišne predstave Duke Jovanovića "Zona Zamfirova" za koju je muziku napisao Jovica Gavrilović


# Dragiša Marković Marina Gavrilović škole dom kulture Vladimir Đorđević kulturno leto Jovica Gavrilović Vuk Karadžić Pevnica hor Konstantin hor
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima