Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izvedeno premijerno delo Dragana Tomića

rss

08.06.2012. Autor M.S. Izvor Južne vesti

U sali Niškog simfonijskog orkestra održan je sinoć premijerni koncert pod nazivom "U slavu cara Konstantina".

Premijerno je izvedena Uvertira za glas i simfonijski orkestar mladog kompozitora Dragana Tomića, docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Izvedeno premijerno delo Dragana Tomića

Proteklih godina bili smo u prilici da čujemo njegove kompozicije za različite solo instrumente i vokalne ansamble, kamerna i vokalno-instrumentalna dela, a ovo je bila jedinstvena prilika da slušaoci upoznaju i njegov simfonijski opus.

Stilski orijentisan ka neoklasicizmu, za muzički materijal jasnih kontura sonatne forme, koristi srpski muzički folklor tako što dve osnovne teme potiču od prerađene vokalne i narodne tradicije južne Srbije.

Veza sa vokalnom tradicijom odrazila se i na izbor glasa koji donosi drugu temu u slobodnoj preradi melodije i teksta pesme "Petlovi pojev", a koja je najavljena još u uvodu.

Orkestracija u kojoj su pođednako korišćene sve orkestarske grupe, na momente gradi složenu zvučnu fakturu u kojoj se prepliće više vodećih linija, a veliki broj izuzetaka u metrici ima za cilj razbijanje simetričnosti u izvornom folklornom materijalu.

Uz simfonijski orkestar a tre, kojim je interpretacijski nadahnuto dirigovala Milena Injac, sveukupnom utisku doprinela je naša mecosopranistkinja Aleksandra Ristić.


# Milena Injac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima