Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba slika Pavla Naskovića "PREDELI".

rss

13.07.2022.

Izložba slika Pavla Naskovića "PREDELI".

"U jednom zapisu o likovnoj umetnosti istakao sam da kretanje što se odvija na slikanoj površini, stvara auru ispred površine platna i povezuje gledaoca magičnim nitima sa ostvarenom slikom.

To kretanje nije fizičko kretanje, već kretanje postignuto odnosom slikara, posredstvom četke i olovke, sa površinom platna. Ono je proizvod ličnog rukopisa koje se unosi u građenje slike.

Tu suštinu umetničkog dela, značaj rukopisa, ističe na svojim ostvarenjima Pavle Nasković. Zasnovao ga je na svojim emocijama i doživljaju pred prirodom.

Rukopis Pavla Naskovića je u širokim potezima većom četkom, slikarskom špahtlom i njima odgovarajućim intenzivnim bojama, gde se najčešće tamnim suprotstavljaju intenzivna crvena ili žuta, ne ulazeći u detalje na slici. Posebnom, njemu svojstvenom, fakturom Pavle Nasković dopunjava životnost na površini platna.

I u svojim mozaicima, tehnici koja je dekorativna, Pavle Nasković  uspeva da unese taj svoj rukopis, da oživi površinu pokrivenu kamenim kockicama.
    Ostvarenje koje sadrži to unutrašnje kretanje, vezuje gledaoca da ga duže gleda, doživljava, da ulazi u auru ostvarene slike."-Božidar Prodanović      

Još slika možete pogledati na klikom na JOŠ SLIKA

 

 

 


# izložba Izložba slika Predeli Pavle Nasković
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima