Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Hor "Pevnica" dostojno predstavio Aleksinac u Bugarskoj

rss

13.06.2019.

"Gde god da krenu, u Aleksinac se vraćaju sa značajnim nagradama i priznanjima"...ovako se u poslednje vreme komentarišu nastupi i uspesi hora ’’Pevnica’’ iz Aleksinca. Ovoga puta, naši raspevani sugrađani učestvovali su na 16. Međunarodnom festivalu pravoslavne muzike ’’Sveta Bogorodica, Dostojno jest’’ održanom u Pomorju, u Bugarskoj. U još jačoj konkurenciji nego prošle godine, naši predstavnici osvojili su još značajnije nagrade.

Hor "Pevnica" dostojno predstavio Aleksinac u Bugarskoj

O prvim utiscima, za naš portal govorila je dr Marina Gavrilović, dirigent ovog hora:

"Posle učešća na međunarodnom takmičenju u Pomorju, ja zaista ne znam šta bih rekla a da ne ishvalim svoje pevače toliko da se uobraze. Šalu na stranu, vratili smo se u svoj grad ponosni i presrećni. Prošle godine smo doneli značajna priznanja a ove godine, u konkurenciji najjačih horova iz Rusije, Moldavije, Ukrajine, Holandije, Bugarske i još nekih država, pokazali smo kako peva hor sa tek petnaestak pevača iz Aleksinca i u svoje rodno mesto doneli prestižne nagrade. Veoma me obradovala nagrada za ’’Odličan hor meke zvučnosti’’ za izvođenje Mokranjčeve kompozicije "Da ispravitsja  molitva moja" jer je reč o nagradi koju dobije hor koji bukvalno oduševi žiri. To nam se i desilo... iako se u praksi retko dešava, žiri nam je aplaudirao, a neposredno nakon nastupa za nama je izašao predsednik žirija, Dimitar Dimitrov (dirigent hora ''Aleksandar Nevski'' iz Sofije), da nam i lično čestita i potraži note po kojima smo pevali. Dugo sam u ovom poslu ali do sada nisam čula za takav slučaj. Tada nam je već bilo jasno da nas očekuje značajno priznanje. Pored ovog, dobili smo i priznanje za dirigenta - za mene, kao stručnog rukovaoca hora koji je ’’Pevnicu’’ doveo na ovaj nivo. Verujte, nije to bio lak posao, ali isplati se svaki uloženi napor. Vidite i sami kakve rezultate daje ozbiljan rad.’’

Već ovih dana, hor ’’Pevnica’’ odlazi na 6. Međunarodni festival horske duhovne muzike pod nazivom ’’Muzički edikt’’ 2019.  koji se održava u Nišu. Nakon toga sledi učešće na ’’Nišvilu’’.

’’Da, idemo u Niš već za par dana. Dobili smo poziv da rame uz rame na Muzičkom ediktu učestvujemo sa horovima iz Amerike, Meksika, Rusije, Italije, Velike Britanije i još pet zemalja... Velika je to čast za naš hor, ali, i velika odgovornost. Uvek se trudimo da opravdamo svoje postojanje i damo svoj maksimum. Do sada nam je to uspevalo i ja sam, kao dirigent, vrlo zadovoljna odgovornošću pevača, trudom koji ulažu i, naravno, nagradama koje osvajamo gde god da se pojavimo. Nakon Edikta svu energiju usmeravamo na uvežbavanje džez programa kojim ćemo se predstaviti na ’’Nišvilu’’. Džez je još uvek nešto novo za pevače ’’Pevnice’’ i očekuje nas mukotrpan rad do početka avgusta kako bismo dobro pripremljeni otišli na ovaj festival.  Međusobno se šalimo da smo leto ove godine ukinuli a pevanje pojačali jer osećamo potrebu da u svakom segmentu opštinu Aleksinac predstavimo na najbolji mogući način’’ – ističe dr Marina Gavrilović.


# Nišvil Marina Gavrilović festival Bugarska Pevnica hor
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima