Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

FIPA nagrada za film o rudarima

rss

31.01.2011. Izvor: Tanjug

Mladi srpski reditelj Goran Stanković osvojio je prvu nagradu na nedavno završenom Festivalu televizijskih programa (International festival audiovisual programs-FIPA) u Bijaricu, u Francuskoj, za najbolji dokumentarni projekat.

FIPA nagrada za film o rudarima

Stanković je dobio 5.000 evra za dokumentarni projekat "U mraku", u kome se bavi teškim životom rudara u Aleksincu i ukazuje na svetlo koje se za njih istinski, a ne samo metaforički, nalazi na kraju tunela.

Autor je, u izjavi Tanjugu, rekao da ova nagrada za njega ne predstavlja samo dodatni finansijski stimulans za projekat na kome trenutno radi, već i neku vrstu uverenja da je film krenuo u dobrom smeru.

"Budući da ovo priznanje dolazi od jedne od najznačajnijih televizijsko-filmskih institucija u Francuskoj, moram da priznam da se osećam počastvovanim i radujem se nastavku rada na ovom filmu, koji se simbolično bavi pronalaženjem svetla u sveopštoj tami", kazao je Stanković.

Stankovićevo ime prvi put se pojavilo u javnosti nakon uspeha njegovog rediteljskog debija, kratkog igranog filma "Ko čuva čuvare", koji je prikazan na 30 međunarodnih festivala i osvojio 10 nagrada.

Mladi reditelj je prošle godine diplomirao na Akademiji umetnosti u Beogradu sa kratkim filmom "Polazak", koji je osvojio tri nagrade na Festivalu etnološkog filma u Kučevu i jednu nagradu na Internacionalnom etnološkom filmskom festivalu Slavonija (Hrvatska), a prikazan je i na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf" na Mokroj gori.

"U mraku" je njegov prvi dugometražni film.


# festival
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima