Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Filmski festival “Slobodna zona” ove godine na turneji i u Aleksincu

rss

22.03.2022. Južne vesti

Devet filmova koji su na prošlogodišnjem Festivalu “Slobodna zona” u Beogradu, Novom Sadu i Nišu osvajali najveće nagrade, biće prikazani na ovogodišnjem izdanju Festivala u periodu do 15. juna, u preko 50 gradova i opština, a među njima je i Aleksinac.

Foto: Slobodna zona

Filmski festival “Slobodna zona” krenuo je na turneju po Srbiji od 15. marta, a pored gradova u kojima se festival realizuje godina, ove godine je uspostavljena saradnja sa 7 novih mesta, među kojima je Aleksinac.

Publika će u okviru turneje moći da pogleda prošlogodišnji pobednički film festivala Profesor Bahman i njegovi časovi, kao i jedan od njagledanijih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja, dokumentarca Najlepši dečak na svetu.

Među odličnim dokumentarnim filmovima ove godine je i novo ostvarenje nagrađivanog reditelja Avija Mograbija. Film Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju kroz svedočenje izraelskih vojnika donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više od 50 godina - najavljuju organizatori.

Na repertoaru si i igrani film Bez kajanja koji donosi priču o holandskim vojnicima koji su u mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, dokumentarni film Zabavi je došao kraj, dokumentarac koji nije bio prikazan na “Slobodnoj zoni” - Fejt i Branko, kao i film o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji Greti Tunberg.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda i filmove Prvi sneg, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i Moj tata hot dog, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac - navode organizatori.

Kada je reč o gradovima na jugu, u Leskovcu će se filmovi prikazivati u Leskovačkom kulturnom centru, u Centru kulture u Vladičinom Hanu i Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, a datumi prijekcija će biti naknadno objavljeni.

Ideja “Slobodne zone” je decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine projekcije filmova su besplatne.

O terminima, lokacijama i svim novinama možete da se informišete na sajtu Slobodna zona, kao i putem društvenih mreža Instagram i Fejsbuk.


# Centar za kulturu i umetnost festival slobodna zona
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima