Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dani satire u Žitkovcu – Pavle Tončić

rss

28.05.2022. Miodrag Tasić

Ovogodišnji konkurs prevazišao je prethodna dva i po broju učesnika, ali i po kvalitetu radova.

Dani satire u Žitkovcu – Pavle Tončić

Na III konkursu za najbolji aforizam koji zajednički organizuju Udruženje stvaralaca u kulturi (USUK) Zavičaj iz Žitkovca i porodica preminulog žitkovačkog satiričara Pavla Tončića, Dani satire – Pavle Tončić, učestvovalo je sedamdeset autora iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i jedna autorka iz Republike Bugarske.

Ovogodišnji konkurs prevazišao je prethodna dva i po broju učesnika, ali i po kvalitetu radova. Na taj način mala moravska varošica ucrtala je svoje mesto na kulturnoj mapi Srbije, pogotovu na polju satire.

Od sedam stotina prispelih aforizama žiri u sastavu Miodrag Tasić, književnik, Katarina Gajić, profesor srpskog jezika i Zoran Živković, novinar i karikaturista za pobednički proglasio je aforizam Milorada Ćosića iz Beograda „Razmislite ako kleknete da li ćete moći da ustanete?

Drugo mesto na ovogodišnjem konkursu podelilo je dvoje autora; Slavica Agić iz Bačke Palanke i Marko Pajić iz Vrnjačke Banje. Treću nagradu ravnopravno dele trojica autora: Milutin Đuričković iz Zemuna, Zoran Simić iz Foče i Milan Kuridža iz Prijedora, obojica iz Republike Srpske.

Zbog obilja kvalitetnih aforizama, od kojih se većina mogla naći među nagrađenima, žiri je dodelio specijalne nagrade sledećim autorima: Ninusu Nestoroviću iz Novog Sada, Ljubomiru Iliću iz Male Krsne, Nadi Karadžić iz Beograda i Nataliji Nedjalkovoj iz Plovdiva, Bugarska. Takođe je pohvaljeno deset aforističara.

Porodica Pavla Tončića nezavisno nagrađuje jednog autora i ovog puta njihov izbor je Goran Čeličanin iz Varvarina.

Završna manifestacija i dodela nagrada pobednicima konkursa, kao i zbornik radova svih učesnika konkursa obaviće se u Žitkovcu početkom jula 2022. godine, o čemu će svi takmičari i gosti biti obavešteni.


# Miodrag Tasić Žitkovac Zoran Živković satira Dani satire Pavle Tončić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima