Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Čovek je uvek na gubitku

rss

23.03.2014. RTS

Dugogodišnji novinari Radio Beograda i književnici Bratislav Milanović i Vidak Maslovarić predstavili su čitaocima u Aleksincu svoje najnovije knjige: izbor poezije "Cvrčak u decembru" i roman "Nepomenik".

Čovek je uvek na gubitku

"Cvrčak u decembru" naslov je knjige poezije Bratislava Milanovića. Cvrčak se pojavljuje u nedoba, onda kad mu vreme nije. Kao i poezija koja iznenađuje, posebna je i drugačija od svakodnevnog govora. U šali, autor kaže da su to pesme pisane protiv svih režima u kojima je živeo.

"Čim se pojavljuje protest, čim se neko buni, čim ne pristaje na uobičajeni poredak stvari, to znači da na umu ima nešto što je drukčije, i što bi moglo biti bolje", kaže pesnik Bratislav Milanović. "Neposredan povod za naslovnu pesmu ‘Cvrčak u decembru’ jesu pištaljke studentske pobune u decembru 1996. godine."

Novinar i književnik Vidak Maslovarić, urednik emisije "Doživeti stotu", na Radio Beogradu, objavio je svoj prvi roman. Roman o sukobu između kolektiva i pojedinca, u kome ovaj drugi obavezno gubi. Već u konkurenciji za nekoliko prestižnih književnih nagrada, nosi naslov "Nepomenik".

"Reč je o, nažalost, tami nekih bivših vremena, oskudnih vremena, gde se samo šapatom pominju neki događaji, vremena gde svedoci polako nestaju, skoro da ih više i nema", kaže Vidak Maslovarić, autor romana "Nepomenik".

1 promocija knjiga 2 nn.jpg

Obe knjige izdala je beogradska "Prosveta", a suizdavač Milanovićeve knjige poezije je Centar za kulturu i umetnost u njegovom rodnom Aleksincu.

U Kulturnom centru Aleksinca, prema rečima Gordane Živković, književne večeri se održavaju tokom cele godine i to je ono po čemu je taj Centar prepoznatljiv.

I knjiga poezije i roman osvrt su i svedočanstvo o vremenima koja treba sačuvati od zaborava. Posebno među generacijama koje tek dolaze.


# Centar za kulturu i umetnost Bratislav Milanović Vidak Maslovarić Gordana Živković poezija
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima