Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Aplikacija Voland" u Aleksincu - (ne) isključujte svoje telefone

rss

08.04.2022. Mikica Stanković

U četvrtak 7. aprila održana je premijera nove predstave Kokana Mladenovića „Aplikacija Voland“. Ovo je inače prvo igranje u ovom delu naše zemlje.

"Aplikacija Voland" u Aleksincu - (ne) isključujte svoje telefone

Rađena po tekstu Minje Bogavac ova predstava spaja tradicionalno i moderno igranje. U suštini priča je o moralitetu, svih nas, protkana kroz četiri lika Anđela (Kristina Pajkić), Đavola (Jelena Ilić), Čoveka (Miloš Vojnović) i Sujetu (Aleksandar Jovanović).

Po nazivu predstave bi već trebalo pretpostaviti šta nas očekuje, ali ovo je jedna sasvim nova pozorišna forma. Interaktivno sarađivanje sa publikom koje može da podseća na dečije predstave, u "Aplikaciji Voland" dobija nove razmere. Od publike se očekuje da na svoje telefone instaliraju samu Aplikaciju Voland i njome utiču na tok predstave. Uticaj mobilnih uređaja na naš život, koliko ih koristimo i na koji način je zapravo glavna tema ove predstave. Takođe, glumci pokušavaju da nas upozore da naši podaci na internetu nisu bezbedni i da ih kompanije, koje prave aplikacije, prodaju i zarađuju milione na tome. Ovo je jedan od prvih pokušaja da se uradi predstava koja se bavi ovako modernim fenomenom kao što su mobilni, smart uređaji. Od svih aktera publika se najviše pronalazi u Sujeti, dok Đavo kada pogleda u istoriju na našim uređajima može da konstatuje da smo gori i do njega.

Ovo novo interaktivno pozorište najlakše može da se okarakteriše kao rijaliti program koji se umesto na ekranima odigrava ispred nas. Kokan Mladenović kao reditelj, još jednom, uspeva da postavi nove granice u svom kreativnom rezimeu.

Predstava ima odličnu ideju i šalje izuzetno važnu poruku ali se na kraju gubi u tom procesu. Pozorište treba da predstavlja stub morala u korumpiranom „demokratskom“ društvu, ipak "Aplikacija Voland" iz igre prelazi u predavanje. Koliko je onih koji će zapravo reagovati na poruku koja su glumci pokušali da pošalju, sumnjam da će ih biti uopšte.

 


# Centar za kulturu i umetnost pozorište Kokan Mladenović Šabačko pozorište Kristina Pajkić Aplikacija Voland
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima