Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačka biblioteka na prvom festivalu bibliobusa u Srbiji

rss

05.10.2019.

Mobilna biblioteka "Vuk Karadžić" iz Aleksinca aktivno je na terenu od 2008. godine i obilazi najveći broj stajališta, nešto više od 40 što je za svaku pohvalu. Danas su u Kladovu na prvom festivalu bibliobusa u Srbiji.

Aleksinačka biblioteka na prvom festivalu bibliobusa u Srbiji

U Srbiji ima četiri bibliobusa odnosno pokretnih biblioteka zahvaljujući kojima knjige stižu do čitalica i u udaljenim selima, a prvi Festival bibliobusa u Srbiji prilika je da jedine četiri pokretne biblioteke iz Srbije iz Prijepolja, Aleksinca, Kruševca i Kladova po prvi put susretnu na jednom mestu. Njima se pridružuje i bibliobus Gradske knjižnice iz Vinkovaca iz Hrvatske, saznaje Danas od direktorke Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo Žakline Nikolić.

-Mi smo domaćini ovog prvog Festivala bibliobusa koji prati prati međunarodna konferencija na temu “Predstavljamo Vam našu pokretnu biblioteku“ na kojoj učestvuju predstavnici Holandije, Mađarske, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije. Namera festivalskog i stručnog okupljanja je da se predstavi široj javnosti prednosti organizacije pokretnih biblioteka koje stižu do udaljenih korisnika na određenoj teritoriji, opravdanost njihovog postojanja i podsticanje razvoja postojećih, ali i budućih bibliobusa.- objašnjava Žaklina Nikolić.

Danas će na prostoru ispred biblioteke u Kladovu biti parkirani bibliobusi, a osim njihovog razgledanja pripremljen je program u kome učestvuju Folklorni ansambl AKUD „Polet“ Kladovo i dečiji animatori. Tokom stručne konferencije biće reči o uslugama biblioteke na točkovima u okrugu Barania (Mađarska), razvoju bibliotečkih usluga, obrazovanja, pismenosti (Holandija), uslugama čitaocima pokretne biblioteke (Bugarska), iskustvima u osnivanju bibliobusne službe i međunarodne saradnje za zemljama u okruženju (Hrvatska) i iskustvima o opravdanosti postojanja pokretne biblioteke – bibliobusa i njen značaj u približavanju informacija korisnicima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i potrebi za pokretnom bibliotekom iz Rumunije. Tematsku konferenciju prati i poster izložba o pokretnim knjižnicama iz Gradske knjižnice Rijeka (Hrvatska).

Prvi Festival bibliobusa u Srbiji realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Kladovo i prijatelja kulture i biblioteke u Kladovu.

Izvor: Danas.rs / Biblioteka "Vuk Karadžić" Aleksinac


# festival Vuk Karadžić biblioteka Kladovo bibliobus
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima