Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

22. Književni susreti "Gordana Brajović"

rss

26.04.2019. Večernje novosti

JOŠ jednom se pokazalo da se Aleksinac prepoznaje po Književnim susretima "Gordana Brajović", koji su juče završeni posle trodnevnog bogatog programa za decu i mlade.

22. Književni susreti "Gordana Brajović"

Pre podne pisci Rade Tanasijević, Radoslav Stojanović, Dejan Aleksić, Slavka Masoničić Vojinović, Vlasta Cenić, Violeta Jović, Milomir Kragović bili su gosti kod mališana OŠ "Sveti Sava" u Subotincu, gde je rođena Gordana Brajović, pesnikinja osobenog senzibiliteta i vrsni reporter "Novosti". Tom prilikom predstavljen je Zbornik nagrađenih radova osnovaca i srednjoškolaca na tradicionalnom konkursu. Najuspešnijim malim piscima uručene su povelje i prigodni darovi na završnoj svečanosti u Centru za kulturu, gde je sve goste i učesnike pozdravio Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac.

Prestižna nagrada "Gordana Brajović" za najbolju knjigu za decu i mlade uručena je Radetu Tanasijeviću, za prozno-pesničku zbirku "Uvod u njivu" u izdanju Biblioteke "Vlada Aksentijević" iz Obrenovca.

Obraćajući se mališanima slavodobitnik je najpre ukazao na izuzetne domete poezije Gordane Brajović, izdvojivši njenu knjigu "Indija, Indija", i dodao:

- Detinjstvo je ono naše unutrašnje jezgro koje nas greje čitavog života. Pre nego što krenete na veliko putovanje, na primer u središte Zemlje, ili se u Žil Vernovom batiskafu spustite na dno mora. Pre nego što se u pratnji ljudi, zveri i bogova uputite preko Siberije sa velikim avanturističkim magom Ferdinandom Osendovskim, ili se zaputite na stvarno putovanje, preporučujem vam da najpre upoznate svoje selo, svoju ulicu, svoj grad. Otkrivajte svet u sve širim krugovima, kao kružni talasi koji se šire iz kamena bačenog u vodu. I upamtite, ma kuda krenuli, ma kuda pošli, uvek ponesite "kišobran za dvoje".

Rade Tanasijević

ZEMLjA KOJA OSEĆA

OBRAZLAŽUĆI nagradu, dr Zorana Opačić, predsednik žirija, u kome su bili i Vladimir Andrić i Vesna Ćorović Butrić, je naglasila:

- U nizu kratkih priča i njihovih epiloga - pesama, čiji se stihovi variraju i ponavljaju u pripovedanju, iskazuje se sjedinjenost čoveka i prirode. Pripovedanje i pevanje o majci Zemlji, zasnovano je na dubokom poznavanju i razumevanju; ona se opaža kao živa stvar koja oseća.

Izvor i fotografije Večernje novosti


# predsednik opštine Gordana Brajović Nenad Stanković Sveti Sava Večernje novosti Milomir Kragović Sveti Sava OŠ Književni susreti Gordana Brajović Rade Tanasijević
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima