Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vaccine or not vaccine

rss

27.02.2016. Dragan Milanović Vukanjac

Vakcine su, pogotovu u zadnje vreme, postale poprilično goruća tema, a sada se situacija poprilično zakomplikovala uvođenjem zakona o obaveznoj vakcinaciji.

Vaccine or not vaccine

Javnost je tu poprilično podeljena, a ne treba isključiti ni antivakcinacioni lobi koji nije zanemarljiv.

Da se u startu ogradim, ja nisam lekar, tako da neću preterano iznositi neke stručne medicinske termine, ali poenta je i da obični građani, oni koji nisu medicinski radnici, donesu ispravnu odluku i budu mirne savesti kada je u pitanju vakcinacija sopstvene dece, jer ne vakcinišu se samo deca lekara.

U daljem tekstu ću pokušati da sumiram sva pitanja koja muče zabrinute roditelje, i da na njih dan adekvatan odgovor, iz mog ugla, koristeći se uglavnom logikom i malo statistikom.

Vakcina je možda i najveće dostignuće modernog doba. Bolesti koje su uzimale na milione života, sada su iskorenjene ili gotovo iskorenjene. Smrtnost kod dece do 5 godina je, pre vakcinacije, bila više od 300 na 1 000 dece, dakle preko 30 procenata. U vreme naših predaka jedno ili dvoje dece je umiralo, ali s obzirom da je u porodicama bilo po 6-7 dece, nije se toliko pridavao značaj takvim slučajevima. Danas je taj broj sveden na 4-5 smrtnih slučaja na 1 000 dece, dakle svega nekoliko promila. Valja napomenuti i da je, statistički gledano životni vek čoveka poprilično produžen ( oko 72-73 godine prosečan životni vek). Procena je da bi se prestankom vakcinacije, za samo 20 godina, vratile skoro sve bolesti od kojih smo godinama zaštićeni.

Česta pitanja koja se postavljaju dodatno zbunjuju, jer se odgovori na njih zanemaruju, a neka od njih su, na primer:

"Kako će kazna od 150 000 dinara, ako se dete ne vakciniše, učiniti isto zaštićeno?" Svakako da se to neće desiti, ali poenta kazne nije da kazna izvrši imunitet detetu, isto kao što kazna za nevezivanje pojasa neće povećati bezbednost učesnika u saobraćaju, poenta je čisto sugestivna.

"Kako nevakcinisano dete može da ugrozi vakcinisano?"

Pre svega, treba znati da se efektivnost imunizacije postiže jedino visokim procentom vakcinacije, preko 90 procenata, da bi ona imala uopšte smisla. Takođe treba znati da vakcina ne štiti 100 posto, a takođe postoje slučajevi dece koji iz nekih opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisana.

"Zbog čega nijedan lekar ne sme da potpiše da preuzima krivičnu i materijalnu odgovornost ako se vakcinisanom detetu nešto desi?"

Iz istog razloga iz kog nijedan lekar ne može potpisati da preuzima krivičnu i materijalnu odgovornost ako se desi nešto detetu koje NIJE vakcinisano, tako da argument koji potvrđuje ili opovrgava i jednu i drugu tvrdnju nikako ne može biti validan argument.

"Zbog čega, u nekim zemljama zapadne evrope, vakcinacija nije obavezna, a kod nas jeste?"

Iz prostog razloga zato što se procenat vakcinacije u tim zemljama kreće od 90-97 %, e tu se sad postavlja pitanje da li u našoj zemlji postoji kolektivna svest koja bi u slučaju slobodnog izbora vakcinacije dovela do bar 90% vakcinisanih? Ja u to čisto sumnjam.

Vakcina se često puta dovodi u vezu sa pojavom autizma kod dece. Moje lično mišljenje je da to nije istina, jer za to nema nikakvih dokaza. Jedino postoji analogija da je posle nekog vremena, posle vakcinacije, dete dobilo autizam. Kada bi tako zaključivali stvari, kada biste primili vakcinu, a onda vas udari automobil, možete slobodno da zaključite da vakcina izaziva udarac automobilom, što je krajnja besmislica. Antivakcinacijski lobi se poziva na razne video materijale na YouTube-u gde deca svedoče kako su od vakcina dobile autizam. Koliko je to relevantan dokaz govori i činjenica da se taj video o svedočenju nalazi između videa gde čovek svedoči da su ga oteli vanzemaljci, i videa gde čovek priča kako mu je ponovo izrasla ruka.

Moj lični zaključak je da se deca trebaju vakcinisati. Drugo je pitanje da li je prisilna metoda najadekvatnija, ali s obzirom da živimo u zemlji čiji su stanovnici pisali pismo da se Kasandra oslobodi iz zatvora, možda je ona ujedno i najmanje loša.

Komentara: 17


# Dragan Milanović Vukanjac vakcine
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+6) (-4)

  Miki 28.02.2016.
  Pisac teksta neka objasni ovu tvrdnju roditeljima obolele dece ili još bolje neka garantuje svojom glavom da posle vakcinacije neće doći do nikakvih posledica po zdravlje dece.

 • (+3) (-3)

  Pisac 28.02.2016.
  @Miki Niste pazljivo procitali tekst.Kao sto stoji u istom, ja mogu garantovati glavom isto koliko i vi svojom da se detetu nista nece desiti ako se NE vakcinise... Takodje postoje i slucajevi obolele dece koja nisu vakcinisana...

 • (+2) (-2)

  Miki 28.02.2016.
  "... neki od nas i završili Medicinski fakultet i istom tom SVOJOM glavom odlučili da je za VAŠE dete bolje da se ne vakciniše, jer ste procenili da rizik od vakcinacije prevazilazi njene eventualne dobrobiti i spremni ste da se nosite sa rizicima boginja i zauški pre nego autizma, alergija, autoimunih bolesti, Gilijan-Bareovog sindroma, artritisa i ostalih stvari za koje ste videli SOPSTVENIM očima da su popisane na listi neželjenih efekata na pakovanju vakcina, a za koje, ako se dese, NIKO nije odgovoran. ..." http://kumulativna.com/dr-jovana-stojkovic-ima-li-roditelja-u-srbiji-ili-uhapsite-i-mene/

 • (+2) (-1)

  Miki 28.02.2016.
  https://www.youtube.com/watch?v=lRnBNUJmiYo&feature=youtu.be

 • (+2) (-1)

  Miki 28.02.2016.
  Džim Keri i Dženi MekKarti o autizmu i vakcinama https://www.youtube.com/watch?v=jn3wKTKbmU8&ebc=ANyPxKoTijJFUD4wyEgI29ox8PDhksnL0wShbwSX2xcnCzX1cjQ_J7QWk6DEX14IqGl-JH-YQlhsHE37N-gMXz0kDGbn5M1SmQ

 • (+1) (-2)

  Pisac 28.02.2016.
  Imao sam prilike da procitam neka misljenja studenata medicinskog fakulteta, i gotovo sam siguran da bi se i medicinski fakultet ogradio od vaseg stava. Sto se tice kontraindikacija, toga ima bukvalno u svakom leku, tako da ici tom logikom, cak i aspirin bi trebao da se izbaci iz upotrebe. A ovaj snimak necu ni da komentarisem, postoji opravdan razlog zbog cega ovakvi dokazi nisu relevantni i nisu priznati ni na jednom sudu.

 • (+2) (-1)

  Miki 28.02.2016.
  Nevakcinisana deca su zdravija od vakcinisane! https://youtu.be/n9arerjo05I

 • (+0) (-2)

  Pisac 28.02.2016.
  Vec je u tekstu spomenut argument " video sa YouTube", a ako je to vama relevantan argument i na to se pozivate, onda je po mom misljenju vasa diploma medicinskog fakulteta (ako je stvarno imate), krajnje upitna.

 • (+2) (-1)

  Miki 28.02.2016.
  Imate mišljenje, a gde su dokazi? Da ovu kampanju nije kod nas započela žena, čije je dete obolelo posle primljene vakcine, koja je, eto slučaja doktor, možda bih imao mišljenje, da je to neki sektaški lobi, ovako nemate argumente za vaše tvrdnje. Ili su možda kod nas svi doktori vračari i nadrilekari?

 • (+1) (-3)

  Pisac 29.02.2016.
  Vakcine su svoje dokazale, ako neko nesto treba da dokaze onda ste to vi,a za sada nemate ni jedan dokaz osim vikanja "Autizam,autizam!!!!!!".

 • (+3) (-0)

  Miki 29.02.2016.
  Da ste strpljivo pogledali video, možda ... I kao što Džim Keri reče od 2:48 minuta: "Mi ne preporučujemo: nemojte se vakcinisati. Želim da to bude savršeno jasno.To su stvari koje idu u pogrešnom pravcu. ... Niko nikad nije predložio nevakcinisanje." A Dženi kaže: "Vratimo se na raspored vakcinacije iz 1989-te. ..." https://youtu.be/jn3wKTKbmU8

 • (+3) (-0)

  Genije 29.02.2016.
  Dr Jovana Stojković o štetnosti vakcina!
  "U jeku medijske halabuke, pretnji i prinuda vezanih za izmenu zakona o vakcinaciji, pokušaću da iz kože nekog ko je lekar i majka dvoje dece rasudim po ovom pitanju, uzdajući se u znanje koje mi je Medicinski fakultet u Beogradu ponudio i oslanjajući se na ljubav prema sopstvenoj deci i Bogom danu majčinski intuiciju..."
  https://youtu.be/vmTkt6EIqrY

 • (+2) (-0)

  Genije 29.02.2016.
  Za slobodu izbora! - Dr Jovana Stojković https://www.youtube.com/watch?v=jtzprVPP5wo&feature=youtu.be

 • (+5) (-1)

  dejan 01.03.2016.
  Nije problem vakcinacija. Problem je kontrola vakcina koje se daju deci.
  1. Drzava je prodala Torlak, jedini institut koji je vrsio kontrolu kvaliteta vakcina kod nas.
  2. Torlak je kupio Novartis. Svajcarska kompanija poznata po proizvodnji hemikalija za Monsanto kao i genetskim eksperimentima.
  3. Novartis je dobio pravnu garanciju od Vlade Srbije i Ministarstva Zdravlja Srbije, pravno izuzeće od mogućih tužbi, ukoliko vakcine prouzrokuju štetu na ljudima.
  4. Sada je donet zakon da imamo obavezu da odvedemo decu na vakcinaciju (Obavezne su Torlak odnosno Novartisove vakcine)
  5. Zakljucak: Obavezni ste da dovedete dete da eksperimentisu na njemu, bez bilo kakvih posledica ako zeznu stvar. Kontrole vakcina nema ali je zato jednoglasno glasano za predlog zakona iz doba inkvizicije.
  Pitanja su:
  1. Ko je uzeo novac da proda Torlak?
  2. Ko je uzeo novac da da garanciju Novartisu da nece odgovarati za svoje proizvode i nezeljena dejstva?
  3. Ko je uzeo novac da izglasa ovakav retardiran zakon?

 • (+1) (-0)

  Dishi68 11.03.2016.
  Jovana Stojković, sa ili bez dr, kako vam lakše.

  Apropo demokratije… Zameri mi jedan gospodin da na ovaj način želim da uvučem zadnjicu u poslaničku fotelju. Prijatelju, vrlo rado ću, čim budem imala prilike. Ostaviti ovu zemlju dizačima ruke kojima refleks za tu radnju ne ide iz mozga, već upravo iz gore pomenutog organa, ravno je prodaji prađedovskog ordenja za večeru.

  . http://anti-censura.com/dr-jovana-stojkovic-nisam-gospodo-vise-u-dverima-ali-sam-u-pokretu-koji-nece-stati-dok-ne-otera-okupatore-i-okupatorske-zakone-iz-ove-zemlje/

 • (+1) (-0)

  Ana 12.03.2016.
  Kolektivni imunitet je mit farmaceutske industrije! https://www.youtube.com/watch?v=dcoM3hUNYNI .. .. .. Dr Suzanne Humphries objašnjava zašto je kolektivni imunitet sa vakcinama nemoguć i zašto se u populacijama gde je više od 95% vakcinisano dešavaju epidemije zaraznih bolesti.

 • (+1) (-0)

  Ana 12.03.2016.
  Pametnom dosta. Dr Aleksandar Radojević - jedini poslanik koji se zalaže za slobodu izbora! https://www.youtube.com/watch?v=Qog9GEifiAI


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}