Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Strip kao inspiracija života!

rss

29.05.2018.

Nekada smo odrastali uz strip junake poput Zagora, Teksa Vilera, Komandanta Marka... Priče sa Divljeg Zapada, premda crtane i pisane u Italiji, bile su široko prihvaćene na prostoru bivše Jugoslavije. Generacijama mladih Jugoslovena, pa i onima nešto starijima, pomenuti strip junaci predstavljali su putokaz u životu.

Strip kao inspiracija života!

Usamljeni borci protiv nepravde, hrabro su se suprotstavljali brojnim protivnicima; svejedno da li su to mrski i zli Indijanci, pljačkaši i razbojnici, surovi rančeri ili samo neobuzdani i podivljali kauboji!

Svakako da je u stripu dobro uvek pobeđivalo zlo. Skoro kao u životu?

Bilo je i drugih strip uzora. Robin Hud, Mali Džon i ostala kompanija iz Darkvuda. Srednjovekovni engleski borci protiv nepravde oličene u Šerifu iz Notingema i nemilosrdnim feudalcima što seljacima kamče i poslednje zalihe hrane i novca, otimaju od tih bogatih i dele sirotinji! Kao u bajci. Doduše, i mi smo konja za trku imali. Hoću reći, strip heroje. Prvo su to stidljivo bili junaci srednjeg veka. Poput Robina Huda i naš Kraljević Marko je otimao od bezdušnih osmanlijskih krvopija i delio sirotinji raji. Ipak, u eks Jugoslaviji pravu renesansu strip je doživeo tek sa likovima Mirka i Slavka. Dečaci partizani uspešno su se borili protiv moćne nemačke armade. Stripovi iz edicije „Nikad robom“ o Mirku i Slavku štampani su u neverovatnom tiražu od 200.000 primeraka! Treba li pominjati i da su prevođeni na brojne strane jezike. Autor stripa, inače Ravnogorac u ratu, u komunističkoj državi hleb nasušni zarađivao je kroz već pominjane legendarne likove Mirka i Slavka. Čuveni su biseri iz stripa: „Mirko, pazi metak! Hvala ti, Slavko. Spasao si mi život!“

Prilično neprimećeno je prošla činjenica da su se mladi partizani u stripu isključivo borili protiv Nemaca. Četnika i ostalih domaćih izdajnika, po ondašnjim merilima, u stripu o Mirku i Slavku nije bilo!

Nešto kasnije strip je u Jugoslaviji proglašen šundom. Podignut je porez na strip izdanja i takozvana deveta umetnost u Jugoslaviji je zamrla. Istina, sa zakašnjenjem. Jer već je odlučujuću negativnu ulogu u vaspitanju socijalističke omladine ostvario strip Alan Ford! Takođe crtan i pisan u Italiji, mada se radnja odvija u Americi, pre svega u Njujorku, Alan Ford i grupa TNT načinile su neviđenu štetu Jugoslovenima. Iako je strip izlazio širom sveta, najveću popularnost doživeo je u Jugoslaviji. Veću čak nego u postojbini Italiji. Mladi Jugosloveni su se poistovetili s likovima iz grupe TNT i logično je bilo da socijalizam propadne, a država da se uruši. I što je najgore, mnogi današnji vlastodršci na prostoru bivše države u praksi koriste metode ponašanja članova slavne TNT grupe iz njujorške cvećare!

„Bolje biti bogat i zdrav, jer ako si siromašan, džaba ti što si bolestan! Sve za jednog, jedan za sve! Kaniš li pobediti, ne smeš izgubiti! Bolje živeti sto godina kao milioner nego sedam dana u bedi! Kupite cveće voljenoj ženi, ali ne zaboravite ni vlastitu! Ovde leži onaj koga više nema! Bolje je biti bogat nego ne biti! Bolje ispasti budala nego iz voza! Ko spava nije budan! Ako želite pobediti u trci, morate prvi proći kroz cilj!“ Ovo je samo deo neprevaziđenih genijalnih misli, kojih se drže neki što nam kroje sudbinu!

Šta tek reći o poučnom primeru Visosti br. 1, šefu slavne grupe TNT, koji uzima gro plena od svojih saradnika-robova iz grupe a njima deli samo mrvice? Ili o njegovoj filozofiji da se krade od siromašnih da bi se podelilo bogatima? Nešto zvuči poznato! To sve ne bi bilo moguće da Visost br. 1 nema jednu malu crnu knjižicu, u kojoj ima zapisanog materijala o svakom njegovom saradniku. Razume se, kompromitujućih podataka. Pa kad već zna sve o njima, što bi oni hteli da prikriju od javnosti, kada su, znači, ucenjeni, lako je vladati takvima. Ser Oliver je lopov i secikesa, Grunf se lažno predstavlja, Bob Rok iskompleksiran i neuspeo marginalac, Šef spavalica i neradnik, Jeremija večiti bolesnik i potpuno neupotrebljiva ličnost. Poput mnogih drugih likova u raznoraznim družinama. Sve do samog Alana Forda, naivnog i blentavog dobričine ili psa Nosonje koji je vazda spreman da ukrade kobasicu! Ima i takvih!

Strip Alan Ford ostavio je svakako pogubne posledice po narode bivše Jugoslavije. Ipak, čini se, ma koliko da stanje u novonastalim državama na eks jugoslovenskom prostoru ličilo na zbivanja iz citiranog stripa i sve da izgleda da se mnogi savremeni junaci rukovode poukama i primerima ponašanja glavnog šefa, Visosti br. 1, ne treba preterivati. Mnogo je vode proteklo ovdašnjim rekama i potocima, tako da je svaka sličnost vladanja na ovim prostorima sa ponašanjem Visosti br. 1 sasvim slučajna!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 1


# Miodrag Tasić Alan Ford zagor Mirko i Slavko stripovi
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-)

    Swaner 02.06.2018.
    Bilo je i drugih strip uzora. Robin Hud, Mali Džon i ostala kompanija iz Darkvuda. ???
    Oni su iz Šervuda. Zagor i Čiko su iz Darkvuda.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima