Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Saopštenje otpuštenih radnika Frada

rss

29.04.2014. Otpušteni radnici Frada

Prenosimo u celosti saopštenje grupe otpuštenih radnika, sindikalaca fabrike Frad iz Aleksinca

Saopštenje otpuštenih radnika Frada

Obraćamo se ovim Saopštenjem za javnost kako bi Vaši čitaoci mogli da imaju potpune informacije, koje nisu "spinovane", odnosno okrenute ka interesu jedne strane, u ovom slučaju vlasniku i poslovodstvu "Frad filtera". Da Vas podsetimo, u saopštenju poslovodstva "Frad filtera" koje su neki mediji objavili stoji da "Posla ima i da se plate redovno isplaćuju, da je ugovorena nova isporuka filtera za američko tržište kao i to da jednoj manjoj grupi radnika ne odgovaraju novi uslovi rada i više posla". Kamo sreće da je sve tak, onda ne bi bilo potrebe za našim štrajkom, koji nas je koštao izbacivanja na ulicu. Ovim saopštenjem, javnost je dovedena u zabludu, a mi smo predstavljeni kao neozbiljni ljudi koji ne znamo šta hoćemo, jer se navodno žalimo na fabriku koja izvozi, dobro posluje i dobro i redovno plaća. Radi zaštite našeg integriteta i informisanja javnosti, molimo Vas da prezentujete javnosti ovo Saopštenje u skladu sa Vašom uređivačkom politikom i doprinesete objavljivanju jedine istine o našem položaju u toj fabrici.

Ovim putem želimo da demantujemo saopštenje kojim se poslovodstvo "Frada" oglasilo povodom otkaza Ugovora o radu devetorici radnika. U saopštenju je navedena gomila neistina koja nijednim papirom nije dokumentovana.
Kažu da firma dobro posluje i da se plate redovno isplaćuju . Pa zar bismo mi više puta u poslednjih par godina organizovali štrajkove upozorenja i generalne štrajkove? Nakon svakog štrajka bi nam uplatili deo dugovanja, a u narednom periodu bi ponovo došlo do kašnjenja u isplati. Pored toga, vode se sporovi pred redovnim sudovima gde radnici potražuju zaostale plate, neisplaćena bolovanja preko 3 0 dana, neuplaćene doprinose za duži period, naknade za prevoz i sl. i u ovom periodu plate se ne isplaćuju, već se radnicima daju pozajmice i bonovi. Sa jučerašnjim danom Frad se nalazi u blokadi od 55 miliona dinara. Toliko, nažalost, o "uspešnom" poslovanju nekada najuspešnije fabrike na ovim prostorima.

Što se izvoza u Izrael tiče, brojke su tačne, samo što se ne radi o 300 hiljada filtera, već samo lončića (praznih), od kojih Izraelci kasnije prave filtere.

A što se nas, otpuštenih radnika, tiče prosto je neverovatno kako smo mi ođednom, posle 30 godina rada, postali neradnici i bahati radnici, samo zbog toga što smo se usudili da od "Velikog gazde" zatražimo na legalan i legitiman način ostvarenje svojih osnovnih i Ustavom zagarantovanih prava – prava na rad i zaradu. Ne smemo da zamislimo kako bi nas okvalifikovali das mo mi, ne daj bože, kao naš gazda 5.oktobra 2000. Carinu, naoružani pokušali da zauzmemo Frad.
A da nismo samo mi nezadovoljni, pokazala je podrška naših kolega iz Frada i mnogih gražana kojisu nam u centru Aleksinca u nekoliko navrata okupljanjem u velikom broju pružili podršku, što su i mediji propratili.
Dalju borbu za naša prava, mi nastavljamo u Institucijama naše države i sigurni smo da su pravo i pravda na našoj strani.

Komentara: 2


# prevoz Frad saopštenje
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Pravedan 29.04.2014.
  Dok god cutimo i trpimo nikad necemo osetiti nikakav boljitak. Sta je sa ostalim radnicima koji su dole u firmi, zasto cute? Cemu se nadaju?
  Odavno smo zreli za novu revoluciju i socijalni bunt!

 • (+0) (-0)

  bivsi radnik Fahopa,ALPOSA... 30.04.2014.
  OSTALI RADNICI IMAJU MUDA KO KLIKERE...


[ Dodaj komentar ]