Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Povećan broj provala u Aleksincu ima veze sa narkomanijom?

rss

18.02.2010. aleksinacnews.com

Iako nema nikakvog zvaničnog saopštenja aleksinačke policije, a ni Područne policijske uprave - Niš, u Aleksincu je prethodnih dana, tačnije noći, izvršeno nekoliko provala.

Povećan broj provala u Aleksincu ima veze sa narkomanijom?

Po saznanjima redakcije ovog sajta, u dve večeri obijena su dva ugostiteljska lokala, jedan u strogom centru grada, a drugi na tribinama stadiona FK "Napredak".

Po rečima nekih od stručnjaka očekivao se povećan broj razbojništava i provala u celoj Srbiji, jer je akcijom "Sablja" otežan rad dilera narkoticima, što je automatski podiglo cenu droge, te ovisnici moraju da se upuštaju u avanture poput provala i razbojništava da bi došli do potrebnog novca. To je naravno samo jedna od teorija koja navodi na zaključak da su izvršioci narkomani. Međutim, trenutna tržišna cena droge na aleksinačkim ulicama je relativno niska. Gram heroina može se kupiti po ceni od oko 2.000 dinara, kokaina za 50 evra, a najjeftinije droge poput kvotera, spida i raznih tableta mogu se nabaviti za svotu od svega 400-500 dinara. Porast broja narkomana i pojačani promet narkoticima svakako ima veze sa rastom stope kriminala, ali ima i zastupnika teorije da je to u vezi sa opštom ekonomskom krizom.

Šta se tačno dešava u Aleksincu kada je stopa kriminala u pitanju, javnost u našem gradu, nažalost, nikada ne može da sazna u potpunosti. Zvanična saopštenja o svim registrovanim kriminalnim delatnostima i akcijama policije daje Područna policijska uprava – Niš, tako da informacije sa zakašnjenjem stignu u Aleksinac, a često ih ne prenese nijedan medij.

Slično je i sa podacima o rastu broja registrovanih narkomana. Tako su recimo informacije koje su saopštene prošle godine na sednici SO, koja je u celosti bila posvećena problemu narkomanije, bukvalno šokirale ceo grad. I tada je policija dala šture informacije, ali su zato izveštaji lekara aleksinačkog Zdravstvenog centra i bolnice u Toponici, koje su govorile o broju registrovanih narkomana i smrti izazvanih predoziranjem, prvi put javno prezentirani. Javno je tada, prvi put, saopšteno ono o čemu su svi pričali, a nadali se da ipak nije istina. Govorilo se i o prodaji droge deci u dvorištima osnovnih škola. Opština je tada formirala radno telo uz čiju je aktivnost krenula u borbu protiv narkomanije, konkretni rezultati se još očekuju.

Međutim, ostaje dilema, da li bi građani opštine Aleksinac ikada saznali spomenute podatke vezane za narkomaniju da nije bilo tog zasedanja Skupštine opštine? Verovatno ne. Takođe, zašto se javno ne saopštavaju građanima podaci, barem statistički, o stopi kriminala i barem jednom godišnje? Sama činjenica da se o nekim negativnim tendencijama ćuti, znači ne samo guranje problema pod tepih, već i dovođenje ljudi u zabludu. Građani imaju potpuno pravo da saznaju u kakvom okruženju žive i da budu upoznati sa svim rizicima koji im prete. Nažalost, protok informacija iz MUP-a ka javnosti, i to na svim nivoima, je još uvek selektivan i njima se manipuliše. S druge strane, građani imaju zakonsku i moralnu obavezu da prijave sve nezakonitosti koje primete, a to retko čine. U većini prodajnih objekata maloletnici nesmetano mogu kupiti alkohol i cigarete. Lakše, ali takođe opasne droge. Od konzumacije njih do težih droga samo je par koraka. A da li je ikada iko prijavio nadležnima da je pred njegovim očima dete kupilo duvan, alkohol ili uplatilo tiket u kladionici?

U sklopu borbe protiv narko mafije, i kriminala uopšte, neophodno je izboriti se za više transparentnosti svih zvaničnih struktura i moraju se uključiti svi. To je nije tuđi problem, već zajednički. Istina je nakad ružna, ali je neophodna i obično je prvi korak pri rešavanju svih problema, pa i ovog.

www.aleksinacnews.com

Komentara: 0


# opština droga narkomanija provale
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima