Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pet godina rada sajta Aleksinac Net

rss

28.03.2011.

Sajt Aleksinac Net ovih dana slavi jedan mali, ali vredan jubilej. To je pet godina neprekidnog rada.

Pet godina rada sajta Aleksinac Net

Počeli smo na proleće 2006. godine. U to doba nije bilo puno lokalnih sajtova, o Aleksincu ni jedan. Bilo je nekih pokušaja, ali ni jedan se nije zadržao. Internet slika o Aleksincu je bila jeziva - pretraga na pretraživačima davala je samo slike i tekstove o bombardovanju od strane Nato-a.

Pomenimo da u to vreme nije ni bilo puno korisnika interneta sa našeg područja, jer su takve bile komunikacione strukture - dajal-ap putem telefonskih linija, i nekoliko ISDN priključaka.

Prvi publikovani tekstovi su izašli iz naše redakcije. Postavljena je i prva stranica o opštini na popularnom sajtu Vikipedia. Tekst je menjan više puta, a original se još uvek nalazi ovde.

Od samog početka sajt je bio otvoren za sve korisnike. Posetioci su sami objavljivali članke, komentare ili postavljali oglase. Kasnije je usledio i forum, koji je bio prilično aktivan do pojave fejsbuka. Naša mala zajednica je tako postala deo nekih savremenih mreža.

U početku, veliki uspeh je bio kada smo dobili 200 korisnika dnevno. Sada je taj broj premašen, tako da svakog dana više od 1000 ljudi poseti naše stranice. Poseta je u stalnom rastu, tako da smo morali da povećamo broj servera koji opslužuje prezentaciju. Time smo postigli rasterećenost i brzo otvaranje stranica.

Svakim novim člankom menjala se internet slika o Aleksincu. Pokušali smo da pišemo što više lepih vesti iz Aleksinca, ali smo morali da budemo i realni. Na žalost, više je bilo loših vesti.

Neki tekstovi su se tu našli kao prilozi naših saradnika. Najčitanija vest jeste članak o lečenju biljem sa skoro 50 hiljada čitanja. Najposećeniji članak na temu aleksinačke opštine jeste članak o manastiru Lipovac. Ova svetinja poznata je nadaleko.

Najaktivniji korisnik je Dejan Stanojević, kome i dugujemo zahvalnost za najčitanije priloge. Na forumu je bilo više korisnika sa kojima smo uspešno sarađivali, zahvalnost za odabir tema foruma dugujemo Mariji Miloradović.

Neizbrisiv trag ostavio je pokojni Zoran Marinković svojim člancima o održavanju sportske opreme i prilozima o paraglajdingu.

Sajt je od oktobra 2010. godine u vlasništvu agencije Info-G. Ovo je donelo kvalitativnu promenu. Usavršen je programski kod, povećan broj servera na raspolaganju. Na osnovu ovog sajta pokrenut je portal Južna Srbija, za sada u eksperimentalnoj fazi, nadamo se uskoro i u produkciji. Redakcija ove agencije broji više članova i dopisnika sa teritorije Južne Srbije. Materijal se aktivno razmenjuje sa drugim redakcijama na teritoriji aleksinačke opštine, regiona i cele Srbije.

Povodom petogodišnjice rada pokrenuli smo akciju besplatnih hostinga i mejlova za organizacije sa aleksinačke opštine. Interesovanje je značajno i sajtovi su u procesu izrade i postavljanja. Uskoro ćemo ih promovisati.

U narednom periodu očekujemo da budemo još bolji i čitaniji. Zato ćemo biti profesionalniji, a zajedno ćemo stvarati još lepšu internet sliku Aleksinca.

 

Komentara: 0


# Zoran Marinković Aleksinac.Net Aleksandar Gvozden Južna Srbija sajt
@aleksinacnet @agvozden @ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}