Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: Poglavlje

rss

03.09.2015. Miodrag Tasić

Izvesni Johanes Han, Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje obznanio je radosnu vest da je do kraja tekuće 2015. godine moguće otvaranje poglavlja u pregovorima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Ili tako nekako.

Osvrt: Poglavlje

U svakom slučaju Unija je zadovoljna napretkom Srbije i naročito radom Vlade, tako da otvaranje poglavlja izgleda izvesno. Koja nas sreća zapala! Doduše, malo sam skeptičan što takvu značajnu vest saopštava jedan komesar. Nas Srbe komesari nisu preterano usrećili. Mislio sam da su komesarska vremena izminula, kad ono... Ko će znati, možda ovaj strani komesar bude srećniji po ovu naciju?

Važno je da napredujemo. Svakom danom u svakom pogledu. Oprostite. Ponavljam se. Ipak, rešismo pitanje „Kosova“. S Metohijom je rešeno i ranije. E, sada s „Kosovom“, što reče srpski komesar za Kosovo, i Metohijom, nadam se, Đurić se preziva, dobili smo Albance s 5:0! Pet stvari je dogovoreno s Albancima, a mi ih u svemu nadvisili. Da ne poveruješ. I to baš u sedištu Evropske unije, pod pokroviteljstvom Mogerinijeve. Kad nam ovi postadoše naklonjeni? Uspeh je relativna stvar. Sve ono što je kao dogovoreno za Srbe na Kosovu (i Metohiji, nadam se) mora da bude usklađeno sa zakonodavstvom „Kosova“! Samo to. Ubeđen sam da će ushićeni Đurić, nakon isteka komesarske funkcije, otići da živi na „Kosovo“ do kraja života. Zašto da menja kad je toliko dobro?

Naravno, moguće da su ovakvi kadrovi potrebni i u Beogradu. Dokazani, provereni. Jer, kadrovi su naše najveće bogatstvo. Reče maršal. „Prethodno su kradovi razneli naše bogatstvo“. Rekoh ja!

Elem, opšte je uverenje da su stranci više zadovoljni Srbijom nego ovdašnje stanovništvo. Čim nas hvale iz Unije, Amerike, iz zapadnih ambasada, srce mi se topi. I nisu u pravu oni što stavljaju klipove u točkove razvoja našeg društva. Kao, ekonomija loša, teško se živi, nema demokratije, slobode, svi bi da pobegnu iz Srbije. Nije tačno. Iz Srbije beži domaće stanovništvo. Na bogati Zapad. Ali, zato dolaze migranti, to jest, izbeglice. Sve više i više. Mnogi hoće i da ostanu u Srbiji. Traže azil. Dobro im ovde. Cenim ideju one službenice što hoće da naseli migrante u Srbiji. Samo ne bih kao ona u opustelče krajeve i ruralna naselja. Tu je loše za život. Zato i mladi iz tih područja beže u gradove ili inostranstvo. Ne treba sada migrante slati tamo gde su loši uslovi za život. U Srbiji se koliko - toliko jedino u Beogradu i možda još dva-tri grada živi iole pristojno. Tu treba naseliti mlađane migrante. Jeste da su jaki volu rep da iščupaju, međutim u Srbiji sve manje je volova. Zato ih rasporediti po elitnim delovima Beograda ili Novog Sada. Najlakše se snađeš tamo gde je najbolje za život!

Po ekonomiji smo deseti od pozadi. Po slobodama najgori u regionu. Stranci utvrdili. Samo, i mi konja za trku imamo. MMF kaže da ćemo ove godine imati rast društvenog proizvoda za 0,5 %! Malo li je? Mnogi imaju pad BDP-a. U recesiji su. A mi rastemo. No, opet onaj crv sumnje. Spadam u zakerala. Ako smo prošle godine imali poplave i pad proizvodnje usled poplava, kako sada samo rast od 0,5 %? Ove godine nije bilo katastrofa. Makar ne do sada. I šta je to poraslo? Ali, matematika i statistika su čudne kategorije. To samo odabrani mogu da razumeju. Nisam od tih izabranih. Ja ne mogu da ukapiram ni najavljeno povećanje penzija od neverovatnih 2%. Ako su penzije i plate prvo skinute za 10 – 15%, kako će to sada da porastu 2%? Čak i da filantropi iz MMF-a i dozvole famozno povećanje. Nešto što je smanjeno za deset procenata ne može biti povećano za dva. U pitanju je i dalje smanjenje. Negde oko osam posto! Ili sam potpuni laik za matematiku?

Stoga se ne treba mešati u poslove najstručnijih, najhrabrijih, najlepših. Onih ili onoga koji donosi najbolja rešenja. Po prvi put u istoriji ove države. A svaka odluka, ako se može verovati, istorijska je i prvi put se sprovodi!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

 

Komentara: 0


# Miodrag Tasić azil Stefan Đurić izbeglice EU Kosovo i Metohija MMF migranti Johanes Han pregovori
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima