Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: Nepravda, nepravda...

rss

10.10.2016. Miodrag Tasić

Još se mnogi sećaju čuvenog „Kalimera“, junaka nekada omiljenog crtanog filma. Malo pilence stalno je kukalo : Nepravda, nepravda...! Tako se danas osećaju i mnogi građani ove zemlje. Mislim na one s pilećim mozgom!

Osvrt: Nepravda, nepravda...

Srbija je na putu za Evropu. Pod Evropom se podrazumeva Evropska unija. Inače, geografski smo svakako u Evropi. Istorijski, isto tako. Mi smo bili civilizacija u vreme kada su neki sada ugledni članovi evropskog višeg društva bili divljaci. No, ništa to ne vredi. Kolevka Zapadne civilizacije nastala je u antičkoj Grčkoj, pa opet danas potomci te stare kulture bivaju ponižavani, ucenjivani i pljačkani od potomaka nekadašnjih vandala i razbojnika!

Šta se promenilo tokom vekova? Izgleda vrlo malo. Najmanje kada je moral u pitanju. I dalje vladaju najjači, najkrvoločniji, beskrupolozni i podli. Ucenjuju slabije od sebe, nameću im svoja pravila ponašanja, pljačkaju i pustoše. Doduše, ne više ognjem i mačem. To vreme je izminulo. Danas ti upropaste privredu, zaduže te kreditima koje nikada ne možeš vratiti, nametnu ti njihove zakone i norme. Kao pricip slobodne trgovine, liberalno tržište, slobodno kretanje kapitala...

E, baš takvo društvo oličeno je u famoznoj Evropskoj uniji, koja nema alternativu! Jer proizvodnja mleka, mesa, pšenice u EU podržana je od strane države. Nemački farmer dobija subvencije koje srpski seljak može samo da sanja. Ne samo zbog siromaštva srpske države, već i zbog urođenog prezira države prema tom sloju društva, zbog nepostojanja dugoročne nacionalne strategije, lopovluka birokratije koja će uvek naći načina da zakine ono malo podsticaja i da zagorča seljaku život.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim privrednim granama. U industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu. I naravno da će domaći proizvodi biti manje konkurentni od uvoznih. I sada kada ti nametnu slobodnu trgovinu bez carina, kada su ti uništili bankarski sektor, kada su otvorili strane prodajne centre na tvom tlu, čije ćeš proizvode kupovati u trgovinama? Dugoročno sve to dovodi male i nejake u stanje večitog dužnika, a što s druge strane znači izvor jeftine i obespravljene radne snage, uvoznika prljave tehnologije, kupca životnih namirnica poslednje klase, uglavnom na bazi genetski modifikovane hrane! Ko još sumnja u takav scenario neka pogleda društvenu zbilju u Bugarskoj, Grčkoj, Portugaliji, u većem delu Italije. I to je deo Evropske unije!

Šta je tek sa onima koji su na putu za članstvo u EU? Njih dodatno ucenjuju i ponižavaju. Čitaj Srbija. Od Srbije se zahteva da pregovara s dokazanim ratnim zločincem, da čini ustupke teritorijalne, političke i finansijske, da se otuđi od vekovnih prijatelja i saveznika a isto takvim vekovnim neprijateljima da se prikloni i pokloni. Sve zarad imaginarnog puta ka EU. Koja i sama stoji na staklenim nogama i privlačna je toliko da su Island i Švajcarska napustili svaku pomisao da jednog dana pristupe tamo, a Britanija se iščlanila iz tog promašenog projekta!

Međutim, Srbija, Montenegro, Turska, Albanija, takozvano Kosovo, na putu su ka Uniji. Srbiji predstoji otvaranje nekih poglavlja uz određene uslove. Poslednji momentalno je da se Srbija odrekne celokupne imovine na Kosovu (plus Metohija) i da sve to pokloni Tačiju i kompaniji. Čini se da na tome posebno insistiraju nemački „prijatelji“ i nama naklonjena kancelarka Angela Merkel! Ili smo pogrešno mislili da su nam oni prijatelji? U svakom sliučaju neznanje šteti, - Ignorantia nocet, rekli bi Latini, stare varalice! Elem, ako hoćeš otvaranje poglavlja, odrekni se imovine u korist Tačija i demokratskog kosovskog društva. A do pristupa Evropskoj uniji šta li će sve tražiti od nas?

Nadam se da nećemo prihvatiti ultimatum. Naše je preče od tamo nekog evropskog. Novo Brdo je bio bogati grad kad za Berlin niko nije znao da postoji. Nemački i švajcarski rudari su Srbima kopali rudu a riteri ratovali za novac kod srpskih velikaša. Sad što su Vandali i Alemani iz Berlina i šire osvajali Evropu, a Novo Brdo i ostale srpske krajeve zatirali divlji Azijati i vandali s juga kontinenta, druga je stvar!

Uzdam se u mudro srpsko rukovodstvo. Neće ni našim dušmanima goreti do zore. Angela gubi izbore u Nemačkoj jedan za drugim. U pomenutom Berlinu doživela fijasko. A mi? U Beloj Palanci vodeća stranka odnela apsolutnu pobedu. Kad su mogli u Palanci, pobediće nepravednu Evropu, pobediće „američku međunarodnu zajednicu!“

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 1


# Miodrag Tasić EU Kalimero
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-3)

    Misa 27.10.2016.
    Srbija geografski pripada Evropi i normalno je da tezimo ka EU.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima