Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: Na dobrom smo putu!

rss

05.08.2016. Miodrag Tasić

Optimisti u Srbiji koriste upravo naslov ovog pisanija da objasne trenutno stanje našeg društva. Oni drugi, pesimisti i zakerala, dodaju prednjoj tvrdnji još dve reči. Na dobrom smo putu da nestanemo!

Osvrt: Na dobrom smo putu!

Međutim, sve je to stvar ličnog shvatanja i demokratičnosti društva. Slobode mišljenja i govora, razume se. Svako vidi ono što želi da vidi. Elem, Srbiju očekuju dva velika događaja ovih dana. Ne zna se šta je preče i važnije za ovaj slobodarski narod. Posle dugotrajnih pregovora i velikog iščekivanja izgleda da će Srbija dobiti Novu vladu! Nakon uspešno sprovedenih demokratskih izbora i uspostavljanja novog parlamenta, evo najzad i nove Vlade. Drugi veliki događaj koji nam predstoji su Olimpijske igre u Brazilu!

Čini se da će okosnicu nove Vlade sačinjavati ministri iz prethodne. Moja malenkost, a verujem i neznatna manjina srpskog stanovništva, ima određene nedoumice po pitanju kako vlade tako i proteklih izbora i uopšte političkog života u Srbiji. Naime, zbog čega su organizovani prevremeni izbori kada je prethodna vlast imala apsolutnu većinu? Čak i procentualno više poslanika nego što ih ima u ovom sazivu? Zatim, zbog čega se ovoliko dugo čekalo na formiranje nove Vlade ako je budućnost Srbije iznad svega? Čemu izbori ako će isti ljudi voditi državu? Da li je sve ovo moglo da prođe bez nepotrebnih troškova? Mislim, kada se stvarno ništa nije promenilo!

Mi, neznatna manjina, rekoh, dakle oni koji nemaju posao, platu ili penziju, ili sve to imaju, ali je malo i nedovoljno za pristojan život, koliko god iznosila ta neznatna manjina na sedam miliona građana Srbije, i mi smo finansirali izbore koji eto ništa nisu bili potrebni i koji ništa nisu promenili. Finansirali smo iz PDV-a kada kupimo skup benzin, preskupu hranu za srpske prilike, novine, cigarete, pivo ili komad trikotaže. Sve to je opterećeno porezima, taksama, akcizama... Pa plaćaj nečije hirove. No, nisu čudni samo putevi Gospodnji. Čudni su i postupci srpske upravljačke "elite"!

Ipak, Olimpijada je pred vratima. Ubeđen sam da od naroda gore pomenuta "elita" željnije iščekuje sportske igre. Zašto? Jednostavno! Hleba i igara da bi narod bio zadovoljan. Važi još od Rimljana. Hleba ima, hvala Bogu i seljacima. Pšenica vredi 15 dinara kilogram. Kisela voda košta od 25 do 30 dinara litar! Najjeftinije cigarete vrede koliko 12 kilograma pšenice. Znači, hleba će biti. Potrefilo se da i igre počinju baš kada se formira Vlada. Slučajno se desilo. jel' te! I sad samo da neko od naših takmičara osvoji neku medalju! Biće čestitanja, slavljenja, nacija će biti u delirijumu radosti. Predsednik države lično bodri sportiste u Brazilu. Malo li je? Premijer, ministri, sportski zvaničnici, primaće osvajače medalja. 

Sit narod mirno može da prati borbe modernih gladijatora. Sportski divovi obaraju rekorde; trče 100 metara za devet sekundi, dižu trostruko veći teret od svoje težine. Onaj američki plivač će osvojiti desetak medalja. Isti onaj što je pokrao našeg Čavića. Ceo svet video da je Čavić pobedio, samo sudije procenile drugačije. Morao Amerikanac da bude najbolji u istoriji. I sve se to ostvaruje potpuno prirodnim putem. Bez hemije (čitaj dopinga), nameštaljki, sudijske pomoći i ko zna čega bi tu sve moglo biti. Lično nemam nikakvu sumnju u poštenje sportista. Američkih, najpre, ali i svih ostalih. Osim ruskih koje su eliminisali iz takmičenja. Potpuno pravilno.

Da je Kraljević Marko danas živ, ko bi se nosio s njim? "Diže Marko ralo i volove, pa on pobi Turke Janjičare!" Da vidim ko će od današnjih dizača tegova podići jednog vola samo? Pošto se bavimo ozbiljnim temama, jedna ilustracija veličine pomenutog Marka Kraljevića. To u onom vicu kada Amerikanac, Nemac i Srbin govore ko ima najvišeg čoveka. Amerikanac tvrdio da oni imaju čoveka od sto metara visine. Nemac kaže da Nemci imaju čoveka visokog do oblaka. Pa kada se taj propne na prste rukom pipa i preko oblaka. Srbin pita Nemca: kad taj tvoj pipa gore, da li napipa nešto meko? Nemac zbunjen odgovara. - Da, da, pipa nešto. - E, to su testisi Kraljevića Marka (zbog ozbiljnosti celokupne teme da budemo fini)! 

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić izbori Vlada Republike Srbije Olimpijske igre
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima