Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: Ko treba da se stidi?

rss

07.04.2017. Miodrag Tasić

I behu izbori. Predsednički, naravno. Pobednik se zna. Znao se, doduše, i pre glasanja.

Osvrt: Ko treba da se stidi?

Makar su sve agencije i analitičari, nepristrasni novinari, kladionice, i prost narod na kraju, mada je pitanje ko je to prost i šta bi to značilo, svi su tipovali na budućeg pobednika. Aktuelnog premijera države. Tako da sada imamo istovremeno predsednika i premijera u istoj ličnosti! I kad je to sve tako, zašto smo onda potrošili onoliki novac na izbore?

E, sada da vidimo ko treba da se stidi i zašto? Polazim od sebe. Stidim se što nisam glasao pobednika. Dao sam glas čoveku koji je ostvario zanemarljiv rezultat. U procentima. Dakle, nisam video koliko je dobro u Srbiji. To što je toliko dobro i napredno, narod opaža. I glasa onoga ko je za tako nešto zaslužan. Više od polovine izašlih na izbore glasali su pobednika. Narod vidi ono što ja i meni slični ne primećujemo. I zato treba da se stidimo. Jer, što reče premijer i novoizabrani predsednik „stidim se koliko nam dobro ide“. To se misli na Srbiju i narod u Srbiji!

A narod, rekosmo, uviđa sve blagodeti. U selu Bublici kod Prokuplja, od 92 građana koji su glasali, 91 je glasao za najboljeg. Samo jedan glasač zaokružio je dvojicu kandidata i listić je nevažeći. Međutim, pronašli su ga ko je. Nije u pitanju saboter i neko ko podmeće klipove u točkove razvoja našeg društva. Jednostavno čovek je star, a nije poneo naočare. I nije video šta je napravio. Sad se gorko kaje. Ali, kasno je za kajanje. Šteta. Da je i on pravilno popunio glasački listić ponovio bi se slučaj kao na izborima u vreme Druga Tita. Tada se glasalo uglavnom sto posto za onoga koga je trebalo glasati. Ko je ubacio listić u „Ćoravu“ kutiju, posle bi i sam postao ćorav, premlaćen i prevaspitan!

Danas je drugo vreme. Demokratsko društvo. Demokratija kakve nema nadaleko. Bar ne u Evropi. Onoj Evropi koju smatramo poželjnom. Mogu da garantujem. Živeo sam u takvoj Evropi. Ovakva demokratija, kakva je u Srbiji, u Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Francuskoj..., ne može se ni zamisliti. Eventualno ima sličnosti kod takvih uzora demokratije poput Crne Gore, pardon Montenegra, Ukrajine, Bugarske...

Na primer, u Švajcarskoj politička kampanja je skoro neprimetna na državnoj televiziji. Sve stranke su podjednako zastupljene na televiziji. I to sve minimalno. Samo u određenim terminima, po pravilu kasno uveče. Inače, TV program se odvija po ustaljenoj šemi. I nema tu beskonačnih diskusija, reklamiranja, otvaranja novih fabrika i auto-puteva. Verovatno zato što je sve to odavno otvoreno. I što je najčudnije, u Švajcarskoj politički protivnici ne vređaju jedan drugoga. Pogotovu neće reći nešto za šta nema dokaza. I to mi se uopšte nije svidelo.

Zašto, recimo, ne kazati javno da je Nataša Jeremić glavna osoba za promet narkotika u Srbiji? Neka gospođa Jeremić dokaže da to nije tačno. Neka tuži, ako je oklevetana. I sud će, siguran sam, kazniti klevetnika. Zašto ne reći javno da su protivkandidati na izborima, bivši „dosovci“, pokrali celu državu? Sve rasprodali. I da iza njih stoje tajkuni, kriminalci i strane službe. Mada mi tu nije sve najjasnije.

U sadašnjoj vlasti mnogo je bivših „dosovaca“. Neke ne možeš ni rešetom isterati. Tu su od Miloševićevog pada. A onaj što se obogatio od zelene salate ne liči preterano na zemljoradnika. Više sliči tim prokazanim tajkunima, iako mu je rečnik i ponašanje približnije težaku. A tek onaj s „ružičaste“ televizije! U koju li grupu taj spada? I nije baš sve pokradeno i rasprodato. Aerodromi, EPS, Borski rudnik, PKB, banje, jezera, gro poljoprivrednog zemljišta još uvek je srpsko! Dokle samo?

Sviđa mi se što je pobednik izbora objedinio mnoge suprotstavljene ličnosti, stranke, programe i ideologije. Šta li ih to, osim već pomenutog napretka, spaja i ujedinjuje? Kakva li je to privlačna sila koja na isti tas dovodi Zukorlića i Ljajića, Vulina i Vuka Draškovića, Krkobabića i Dačića, Palmu i Pastora? Slutim da to samo narodna polza i dobrobit može biti. Pa kako da se čovek ne zastidi ako nije na istoj ravni s ovakvim političkim gromadama?

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 1


# Miodrag Tasić izbori
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+15) (-4)

    baja 07.04.2017.
    Odlicam tekst,strasno za koga je Srbija glasala.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima