Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Miodraga Tasića: Prvi put u istoriji!

rss

10.12.2019.

Izgleda da je stvarno došlo vreme kada nas ništa ne može iznenaditi. Čuvena maksima samoupravnog socijalizma konačno je zaživela u stvarnosti. Jer, ono ranije, to je bilo samo prividno. Kao ništa nas ne može iznenaditi, nekada, a putare iznenadi sneg u januaru.

Kolumna Miodraga Tasića: Prvi put u istoriji!

Kleli smo se u bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti, a zemlja se raspadala na naše oči. Koje su, uglavnom, svesno bile zatvarane. Vojska bila treća ili četvrta po brojnosti i oružju, a pobedili je bedni slovenački teritorijalci. Najveći sin već pominjanih naroda i narodnosti bio lider trećeg sveta i omiljeni, doživotni vođa samoupravne i socijalističke Jugoslavije, a sada saznajemo iz novinskih članaka, koji objavljuju svedočenja maršalove udovice Jovanke Broz, da doživotni predsednik bez tuđe pomoći nije mogao šlic da zakopča!

Ipak, sadašnje vreme je sasvim drugačije. 9. decembra tekuće 2019. godine gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik vladajuće partije podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije i njegovog brata. Predsednik države ujedno je i predsednik iste te vladajuće partije, i, eto, njegov prvi saradnik odlučio da krivično goni svog pretpostavljenog! Da čovek ne poveruje! I što je još gore, ovako neverovatna vest u Srbiji prošla skoro nezapaženo. Bar što se tiče štampe. Javne servise ne pratim, tako da nisam u toku šta su oni o tome prozborili.

Elem, one retke ozbiljne novine u Srbiji ovu senzacionalnu vest prikazale tek uzgred. Čak nepotpuno i nejasno saopštile. Ne znamo šta je predmet krivične prijave. Usput, kroz reči podnosioca prijave, saznajemo da se pominje poljoprivredno dobro Jovanjica. Jovanjica je bila registrovana za proizvodnju organske hrane, a uzgajali marihuanu tamo. U ogromnim količinama, čak i kad je Balkan u pitanju. Da nevolja bude veća, iz nekih neproverenih izvora sa interneta provlači se sumnja da je država davala novčane podsticaje Jovanjici. Neki ministri posećivali ogledno poljoprivredno dobro. A ima zlobnika koji su optuživali lično predsednika, i još više njegovog brata, sa sada već po zlu čuvenom Jovanjicom. Tako da je gradonačelniku prekipelo i podneo krivičnu prijavu. Sada će nezavisno tužilaštvo ispitati podrobno sve činjenice i povesti krivični postupak, ako za to ima osnova, ili će odbaciti prijavu kao neosnovanu. Kako li će samo odlučiti?

Ovakva krivična prijava svakako je prva u istoriji Srbije. Možda i šire, ali s tim ne bih licitirao. U Srbiji, pak, nešto slično se do sada nije desilo. Najbliži politički protivnici svoje sporove rešavali su na sve druge načine, samo ne sudski. Mnoga se pitanja postavljaju u vezi ove tužbe. Recimo, predsednik je unapred znao za tužbu. Već je to javno saopštio. Ima mišljenja da će tako predsednik na sudu dokazati svoju nevinost i skinuti svaku sumnju sa sebe. Opet, i sam krivični postupak na izvestan način kalja lik i delo. Zašto predsednik putem medija ne kaže da ga klevetaju oni što bi jedva prešli cenzus na eventualnim izborima? Zašto se ne brani od neosnovanih i zlonamernih komentara s društvenih mreža? Ima on mnogo prečih obaveza i dužnosti od gubljenja vremena s dokonim javnim tužiocem.

S druge strane, kako će gradonačelnik i potpredsednik stranke pogledati u oči predsedniku države i predsedniku stranke ako tužilac ustanovi da predsednik nije kriv? U šta se ja nadam i istinski verujem. Može li takav bliski saradnik ostati na svojim odgovornim funkcijama posle odbačene krivične prijave? Da upravlja drugim gradom u Srbiji i da bude drugi čovek u najjačoj stranci? Da sam ja na mestu predsednika ne bi ovaj, što mi uz skute sedi, dugo leba jeo. Izbaciti ga iz svih fotelja i sa svih funkcija. Po receptu maršala. Dalje ne bih išao. Iz opravdanih razloga. Goli Otok je sada u stranoj državi!

No, tužilaštvo i sudovi u Srbiji su nezavisni i sigurno će odlučiti po zakonu. Ni po babu, ni po stričevima. To jest, niko ne može uticati na njihove odluke. Vratimo se mi onome da nas ništa ne može iznenaditi. Kad i krivična prijava protiv najviđenijeg čoveka u zemlji prođe nezapaženo, onda je to znak da smo zbilja demokratska, napredna i slobodna zemlja. Koliko juče, pre samo 40-50 godina da je neko podneo krivičnu prijavu protiv doživotnog vođe, predsednika, maršala itd., taj se ne bi naživeo. Mrak bi ga progutao, kao što je progutao mnoge i za sasvim beznačajne sitnice. A danas, eto, može i to. Pa, ako nas već nisu iznenadili leteći automobili i leteći autobusi, poljski nužnici po njivama uz Moravu, najveći rast privrede u novijoj istoriji, najveća zaposlenost radne snage u istoj toj novijoj istoriji, izvoz svinjskih glava i papaka u Kinu, odnosno junetine u Tursku, što je sve skupa uticalo na ovaj neviđeni privredni rast, zašto bi nas iznenadila krivična prijava protiv predsednika Srbije?

Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Aleksandar Vučić Miodrag Tasić vojska kanabis
@avucic @mo_i_vs @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima