Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Miodraga Tasića: Korona protiv izbora!

rss

11.03.2020.

U trenutku pisanja ovog teksta (3. mart 2020.) zvanično je objavljeno da je u Srbiji pet osoba zaraženo takozvanim korona virusom. Više nema šale. Dok su Kinezi obolevali masovno, potom Južna Koreja i Iran, sve je to izgledalo daleko i nevažno po nas, Srbe.

Foto: arhiva

Čak i činjenica da mnogo Kineza živi i radi u Srbiji, mnogi Kinezi odlaze u Kinu zbog proslave njihove Nove godine, pa i mnogo kineskih turista nas poseti, i shodno tome postoji realna opasnost da se zaraza proširi i u Srbiji, čini se da se naš narod nije nešto preterano zabrinuo.

Doduše, imao je ko i da uteši narod. Saznali smo da nema mesta panici. Samo „pre i posle jela treba ruke prati. Nemoj da te na to opominje predsednik“! Kad neće mati, mora predsednik. I čovek objasnio kako treba prati ruke. Lično nisam čuo, priznajem. Zato se izvinjavam ako grešim, ali iz druge ruke sam saznao po onome „rekao mi je prijatelj koji je čuo od svog prijatelja“. Elem, ruke treba prati tridesetak sekundi, po mogućstvu tečnim sapunom. Studiozno, precizno, pedantno. Kao i sve što se radi u ovoj zemlji. Isto onako ozbiljno kao što se grade putevi, kao što se otvaraju nova radna mesta. Pola miliona radnih mesta otvoreno je za naše radnike u poslednjih sedam-osam godina. Otvorili radna mesta Česi, Slovaci, Mađari, Nemci...

Vratimo se mi virusu. Došla maca na vratanca. Došao virus do Italije. Prvo na severu Italije, a nedugo potom zahvatio celu zemlju. Šezdeset miliona Italijana žive u karantinu. Svi nose maske. Prodavnice zatvorene. Nema pozdravljanja. Na ljubljenje i ne pomišljati. Čuveni zavodnici i švaleri neće poljubiti devojku da mu pokloniš milion evra. Za milion dolara ne bi ruku pružio voljenoj ženi. Doduše, šta će mu taj milion ako se zarazi koronom? Džaba ti posle pare. Ode glava!

Tu i tamo pojavio bi se virus u Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Severnoj ali izgleda i u Južnoj Makedoniji. Tamo negde južno od Skoplja. U Švajcarskoj oboleli neki. I baš jedna takva iz Švajcarske, Švajcarkinja a naša, došla u Beograd. I, normalno, zarazila otporne Srbe. Mora da ovi naši zaraženi, i pored stručnih preporuka nisu jeli beli luk, a rakiju nisu ni omirisali. Ova dva univerzalna srpska leka, nadaleko poznata i u srpskom narodu priznata, ubijaju sve viruse. Što više rakije, tim manje virusa. Na kraju ako te ne ubije virus, rakija će to svakako učiniti. Ako je za utehu na spomeniku će ostati zapisan epitaf: Ubi me prejaka rakija!

Doteralo cara do duvara. Koliko čujemo na nezavisnom i slobodnom javnom servisu opasnost je shvaćena ozbiljno. Možda u poslednji čas. Sastaće se državni vrh da bi razmotrio mere protiv korone. Narode, pamet u glavu. Ono drugo ne uza zid, već u četiri zida. Izolovati se maksimalno. Nikoga ne primati u posetu. Nikuda ne odlaziti. Živeti na hlebu i vodi. Ovo neće biti naročito teško. I do sada većina stanovništva tako je živela. Ruku nikome ne pružati. Mada, ako ćemo pravo, naš narod se odavno navikao da ne pruža ruku. Radije koristi nogu. Od ruke eventualno ćušku. Može i pesnica. Već prema sklonosti. Ako nema rukovanja, razume se da ljubljenje pogotovu ne dolazi u obzir. Ljubljenje u usta ili u obraz, u zavisnosti od toga ko se ljubi, sada treba zaboraviti. Do daljnjeg. Za neka druga mesta na telu ne znam. Može biti da je samo ljubljenje po licu i usnama štetno. Ljubljenje zadnjice niko nije spomenuo. To ne da nije štetno nego je veoma korisno. I unosno. To mogu da potvrde svi oni mnogobrojni koji za svoje napredovanje i uspeh u životu mogu da zahvale jedino ljubljenju zadnjice svakome onom ko je za stepenicu iznad njih!

Skrenusmo s teme. U Evropi se otkazuju koncerti. Otkazuju se masovna okupljanja. Sportski događaji. Italijani otkazali fudbalske utakmice! „Tifozi“ neće gledati svoje miljenike na travnatom terenu. Dok ne prođe zaraza. Ipak, život je preči. Otkazuju sportska nadmetanja i drugi u Evropi. A, mi? Kod nas sport nije velika opasnost. I tako ovde sportska nadmetanja, računajući i utakmice prve fudbalske lige, prati desetak dokonih gledalaca. Raštrkanih po tribinama. Ali, nadvila se druga opasnost. Izbori! Izbori su zakazani za kraj aprila. To nije baš daleko. A zaraza, vidimo, počela da se širi. Šta će biti kada političari krenu u narod? Ono masa izašla na ulice. Razdragani. Svi bi da dodirnu voljenog mesiju. Shodno tome za koju su političku opciju. I taj njihov miljenik navikao da se pozdravlja s biračima ili s bojkotašima izbora. I ovo zavisi od opcije koju zastupaju. Padne tu i poneki poljubac. A dovoljno je da u toj masi jedan bude zaražen koronom, i sutra hiljade ljudi završiće u bolnici. Ne možeš prepoznati ko je nosilac virusa. Telohranitelji ili telobranitelji, ne znam šta je pravilnije mada pretpostavljam, mogu da spreče atentat, mogu da zaustave drskog simpatizera suprotne stranke koji vređa političara kojeg oni obezbeđuju, ali virus ne mogu da zaustave. Neće valjda s onim aparatom kao na aerodromu kontrolisati temperaturu svakom učesniku mitinga! Tek da mitingaši dolaze s maskama, to bi bilo suludo. Još ako bi budući usrećitelj ovog naroda držao govor s maskom na licu! Ko bi u svetu poverovao da se ovde radi o političkom skupu? Pomislili bi stranci, oni što na svojoj televiziji prate događaje iz sveta, ili polusveta, svejedno, da smo razbojnici. Makar bi to poverovali za one skupove gde su svi pod maskama!

Ako nekako i preživimo predizbornu kampanju, izbori nas mogu dokusuriti. Kao što će se to verovatno i desiti. Jer na izborima mnogo birača bude u istoj prostoriji. Jedan do drugoga. Ne možeš znati ko je zaražen. Ko nosi virus u sebi. Mogu samo da sumnjam u neke koje godinama poznajem, ali garancije nema. Zato predlažem da se izbori odlože. Dok ne prođe zaraza. Ako ovaj moj dobronamerni apel ne dospe do ušiju onih koji odlučuju, ja sam rešio da na izbore ne izlazim. Ostaću kod kuće, u svoja četiri zida. Kome je do zdravlja trebalo bi da se ne meša s onima koji će da glasaju. Uprkos svemu!
 

Komentara: 0


# Srbija Miodrag Tasić izbori koronavirus
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima