Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Marije Ilić: Ovaj „Toma“ i onaj Toma

rss

13.10.2021. Mikica Stankovic

Što bi mi mladi (duhom) rekli, neću da spojlujem, tako da slobodno pročitajte tekst do kraja.

Kolumna Marije Ilić: Ovaj „Toma“ i onaj Toma

Odgledah Tomu, prespavah da mi se utisci slegnu, promislih... Kada je Toma preminuo, imala sam samo 11 godina. Ta vest je pokraj moje generacije promakla neopaženo, jer smrti je tih godina bilo na sve strane. Da sam Tomu nešto poznavala lično (u nekom paralelnom univerzumu) ne bi mi se dopao. Da. Zbog nosa. Ne volim kad ljudi imaju veći nos od mene pa ne izdominiram. Šalim se. Ovaj „Toma“ i onaj Toma- niđe veze. Ali, za glumu, skidam kapu ovom „Tomi“. Proplakasmo malo, nasmejasmo se malo više. Očigledno da nam je svima dobro došlo ovako nešto. Ipak, dotakli smo dno života... Bjela se iskupio za ono batinjanje. Kad sam izašla iz bioskopske sale, verujte mi na reč, u meni se javila želja da svratim u kafanu, da pevam, lumpujem i plaćam... ali, nije vreme za kafanisanje (i u zdravstvenom i u finansijskom smislu).

Kad malo bolje razmislim, ima mnogo istine u svemu što je izrečeno u filmu: o životu, o ljubavi, u pesmama... Neću da navodim, svako neka pronađe svoju omiljenu rečenicu. Ima i dosta loše akcentovanih reči koje su autentične za leskovači kraj, ali razumesmo s(v)e. Za Tominog života su isto bila neka teška vremena, ali bilo je i srećnih ljudi. Dok sam sa maskom preko nosa i usta gledala u platno, pomislih kako sam srećna, jer ima mnogo onih koji nisu dočekali da pogledaju ovaj film. Ima i onih koji će zbog njega izgleda i robijati (bolje da su “skinuli” tonu nego Tomu).

Sad će naravno oni koji „ne podnose narodnjake“ i „ne slušaju tu muziku“ i koji „nemaju pojma ko je Toma“ odmah sami da se prozovu i da me prozovu. Takve „najviše volim“. I razumem ih. Oni slušaju sve od Silvane do Nirvane. Ja sam „svaštojed“, sa ukusom i merom.

Film me je, prosto rečeno, razgalio. Iako sam, kao i svi znala unapred da neće biti hepienda. Baš kao i u životu. Hepiend je kada živiš život dostojan čoveka a po sopstvenom kroju satkan, a ne na kraju.

Komentara: 0


# film Toma Zdravković bioskop Marija Ilić Dragan Bjelogrlić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima