Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

10 ključnih karakteristika Montesori metoda

rss

13.01.2016. pripremila Vesna Jovanović

Montesori metod u potpunosti uvažava dečju individualnost i od nje polazi. Koncipiran je tako da koristi prednosti samo-motivacije i jedinstvenu dečju sposobnost samo-razvoja i usavršavanja ličnih sposobnosti.

Individualni rad
  1.  Fokus je na individualnom učenju - prepoznaje se i poštuje lični tempo s obzirom da svako dete uči drugačijim tempom. Dete je uposleno onom aktivnošću prema kojoj ima određene sklonosti, radi po sopstvenom nahođenju, ponavljajući zadatke onoliko koliko samo želi. Na taj način, ono gradi pozitivan stav prema sopstvenom učenju i pozitivan stava prema školi.
  2. Samo-ispravljajući materijali / materijali sa kontrolom greške omogućavaju da deca uče na sopstvenim greškama sve do pronalaska ispravnog rešenja. Mogućnost da dete samo proveri da li je negde pogrešio, gde je pogrešio i kako to da ispravi, doprinosi razvoju unutrašnje kontrole, a samim ti javlja se i unutrašnja motivacija kao neophodan faktor učenja. Ovo pogoduje razvoju samostalnosti i nezavisnosti.
  3. Deca su mirna po sopstvenom izboru i poštuju druge unutar okruženja. Montesori metod podstiče decu da povrate svoj “unutrašnji tempo” koji je prirodni deo njihovog identiteta.
  4. Fokus je na konkretnom učenju, pre nego na apstraktnom; deci je potrebno da stvari osete sopstvenim rukama.
  5. Dostupnost svih materijala deci omogućeno je postavljanjem na policama u njihovoj visini, postavljanjem predmeta u visini očiju. Svaki materijal ima svoje stalno mesto. Na ovaj način se razvija smisao za red od malih nogu i on je temelj za kvalitetan proces učenja. Red omogućava da se kreira stabilna sredina u kojoj se dete lako snalazi i time se smanjuje strah od novog. Strategija da u prostoru postoji samo jedan primerak svakog materijala pospešuje proces socijalizacije, jer se deca moraju dogovoriti ko će uzeti koji materijal ili će ga zajedno koristiti.
  6. Deca rade s radošću i s osećajem otkrivanja, uče “upijajući kao sunđeri”. Njihova motivacija vezana je za proces samog rada, a manje za krajnji produkt. „Odrasli rade da bi poboljšali okruženje, a deca da bi poboljšala sebe” – reči su Marije Montesori.
  7. Okruženje obezbeđuje prirodni osećaj za disciplinu. Pravila su jasno definisana i ne nametnuta od strane deteta ili odraslog (vaspitača/ učitelja).
  8. Okruženje je “pripremljeno” za decu. Sve u sobi ima specifično mesto na polici. Deca su po prirodi uredna, a ovako nameštena soba im omogućava da rastu na pozitivan način. Specifično pripremljeno okruženje omogućava detetu da tačno zna šta ima na raspolaganju tako da samo može planirati svoje aktivnosti.
  9. Odrasli (vaspitač/ učitelj) ima ne nametljivu ulogu, ulogu posrednika u procesu učenja, pri čemu mora voditi računa da ne ometa inicijativu i slobodu deteta. On je spona između deteta, sredine i materijala. Montesori vaspitač/ učitelj prepoznaje potrebe deteta i zna da primereno odgovori na njih. Zna da se povlači, da se uzdržava u pravo vreme, da dopustiti samostalnost i da pomaže samo onoliko koliko treba i onda kada je to potrebno. Kad dete postaje aktivno, vaspitač/ učitelj mora postati pasivan. U svom pasivnom držanju vaspitač/ učitelj ipak mora biti aktivan i budno paziti i opažati. Samo preko povučenog načina ponašanja on može izaći u susret detetovoj potrebi da to samo napravi. Vaspitači/ učitelji se smatraju pomoćnicima za razvoj samostalne ličnosti. Oni su fleksibilni. Sa strpljenjem objašnjavaju funkciju i način upotrebe montesori-materijala i potiču ih da se njima koriste.
  10. Deca nisu motivisana odraslim (vaspitačem/ učiteljom/ roditeljom), već potrebom za samo-razvojem.
video...

Komentara: 0


# montesori montesori metoda pripremljena sredina materijali montessori individualni razvoj deteta samo-razvoj
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima