Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Između bola i ništavila odabrao sam bol", Divlje palme, Fokner

rss

05.04.2019. Dragan Vesić

Tako to u životu obično biva - i kada nam najteže ide, kada nam se čini da su svi brodovi za nas potonuli, a pacovi odavno pobegli, posada naravno udavila, kada ne postoji zid na koji bismo se oslonili, mi biramo bol jer se plašimo mraka.

"Između bola i ništavila odabrao sam bol", Divlje palme, Fokner

 Plašimo se ništavila. Plašimo se smrti. Lakše nam je da ceo život živimo  s bolom, iz dana u dan, baš kao sa permanentnim stresom: nemamo ni snage ni odlučnosti da sve okončamo pa jednostavno, na kamijevski način, prigrlimo apsurd - apsurdno se može voleti, živeti i vladati.

Za ovo poslednje zadužena je vlast, napredna i naprednjačka, ali Kami o toj vrsti apsurda ne piše - nije predvideo veštačke kineske palme, ali zato aleksinački naprednjaci jesu. Zato će da poseku drvored u glavnoj ulici - šta će nam zelenilo? - i "posade" skupe kineske palme, po ugledu na "vrli novi svet", jer...

...ako je Palma u Jagodini prvi otvorio veštački drvored, što u Aleksincu ne bi zasadili veštačke palme kao veštačka pluća grada pa umesto mirisa lipa ima da miriše nešto veštačko i nedefinisano dok šetate glavnom ulicom ili sedite u kafiću i u sumrak poludelog sveta ispijate espreso, a lepe žene prolaze kroz grad: krišom bacate diskretne poglede ili transparentno buljite ako ste prostačina odnosno seljačina (duhovna kategorija).

Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati) tamo gde odlazi džetpolusvet i silikonske sponzoruše ima veštacko ostrvo u obliku palme, znaci kič. Aleksinac ga zasad nema, što ne znači da neće, ali prvo treba da otvori zoološki vrt ako Palma ima žirafu višak.

Aleksinac se ponosi fontanom u obliku sarkofaga - ne znam gde je faraon? Opštinskim WC-om od 30.000 evra gde ti treba master diploma da uđeš pod uslovom da imaš karticu rezervisanu za povlašćene (ne znam jel master kard?) dok putnici-namernici, odnosno stranke, imaju na raspolaganju poljski WC u dvorištu opštine.

Trećina grada ili više (?) nedaleko od glavne ulice-šetališta nema kanalizaciju, a fekalije se izlivaju negde tamo, putevi nemaju rupe nego kratere kao da meteori svakodnevno padaju na razudenu putnu mrežu nerazvijene opštine, divlje deponije niču kao pečurke posle kiše, seoski Domovi kulture urušeni i zarasli u korov kao u niskobudžetnim horor filmovima... centar grada ima da blista kao Dubai noću dok uživamo u hladovini veštačkih palmi ispijajući espreso, sok ili pivo.

Na palmama neće biti prašine - samo što će u javnim preduzećima morati da se uradi nova sistematizacija - može i "amandmani" na postojeću - kako bi se uposlila partijska radna snaga da briše prašinu - četvrtkom u zoru pre iznošenja smeća.

Sad, da li će se protesti petkom uveče odvijati ispod veštačkih palmi zavisi od roka: koliko se oduži postavljanje-sadnja palmi.

Foknerov junak je bar mogao da bira između apsurda i ništavila - ovi su izabrali umesto nas: veštačko umesto prirodnog. Mi smo imali bolji izbor, ali smo na izborima izabrali da nemamo izbor.


# Aleksinac protest Dragan Vesić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima