Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izdao me prijatelj, izdao me brat!

rss

28.10.2018. Miodrag Tasić

Ovako glase stihovi jedne novokomponovane pesme. I baš tako može se oslikati politička situacija u Srbiji. Novokomponovana država, ne samo metaforički rečeno, novokomponovani lideri i ponašanje "političke elite" u tom stilu; što će reći uvrede političkih protivnika do krajnjih granica. Mada ovde granice ne postoje.

Izdao me prijatelj, izdao me brat!

Ovi koji nas usrećuju poslednjih godina, tačnije decenija, s neznatnim prekidima, svoje političke konkurente nazivaju ološem, bitangama, lopovima i lažovima - to već svakodnevno, do toga da predsednika jedne parlamentarne stranke i simpatizere te stranke časte epitetima fašisti! Ovakva praksa, inače podstaknuta od vrha, premda to ne treba posebno ni naglašavati, nije u skladu s evropskom praksom. A mi težimo Evropi, je l' te? Evropa nema alternativu. Idemo u Evropu, a Kosovo ne priznajemo kao državu. Za nas je Kosovo (nadam se skupa s Metohijom) južna srpska pokrajina. Dakle, neotuđivi deo Srbije. Tako nekako se govorilo do nedavno. Ako se iko toga još seća. Ako je i zaboravio, nije čudno. Jer posle svakodnevnih svečanih otvaranja fabrika, auto-puteva, dućana, sklapanja epohalnih ugovora sa stranim partnerima, otvaranja pristupnih pregovora s Evropskom unijom, seljaku, radniku i pripadniku poštene inteligencije glava je prepuna utisaka i slika. Ko će se još sećati priča i obećanja od pre nekoliko meseci? Tek, da ne pominjemo godine unazad. A oni drugi, koji sve to pamte i zlurado komentarišu, i stalno ponavljaju i ističu, oni i tako nisu pošteni. Za vladare našeg blagostanja i nezavisnu, slobodnu štampu to su ljudi s napred navedenim karakteristikama!

No vratimo se mi izdaji prijatelja i brata iz naslova. Upravo nam je saopštio izvesni nemački poslanik da od Evrope za Srbiju nema ništa ukoliko ne priznamo "državu Kosovo"! Ime poslanika nije važno. Nemac je to, a oni su svi isti. Makar po tome kako posmatraju Srbiju. I šta sada? Do juče je Angela Merkel bila naša uzdanica. Nemačka je slovila kao veliki prijatelj. Najveći investitor u Srbiji. Sve nade smo polagali u dokazanog srpskog prijatelja! Mislim na Nemačku kao državu. Za Angelu ne pitaj. Prijateljstvo traje sto i kusur godina. Ono što su nam Nemci uradili za to vreme nikada ne možemo zaboraviti. Sve i da hoćemo.

Hladan tuš nikada ne prija. Pogotovu ako padne na usijanu glavu. Taman se mi uzneli do nebeskih visina, čitaj do Evropske unije, kad ono ćorak. Ništa od Unije - kaže Nemac. A kad Nemac nešto kaže, nešto što je vezano za Evropu, to je zakon. Tu drugačije mišljenje, koje eventualno iskaže neki Kipranin, Maltežanin, Rumun ili Bugarin, možeš okačiti mačku o rep. Ako ćemo u Evropu, moraćemo da se povinujemo. Da priznamo Kosovo. I da nam u posetu dođu prijatelji Tači, Haradinaj, Veselji i kompanija. Na kraju nisu mnogo gori od nekog Đukanovića, Markovića, Plenkovića ili Izetbegovića. Doduše, ni samo to priznanje nije garancija da će nas primiti u tu famoznu Uniju. Nekakav Johanes Han, visoki birokrata baš te Unije, reče da pored priznanja Kosova Srbija mora da ispuni još neke uslove. Da li je uopšte trebalo sumnjati da će Srbija morati da ispunjava sve nove i nove uslove? Pa i taj Han je Nemac. Istina, iz Austrije, no koliko me sećanje drži još neki Austrijanci su kroz istoriju bili najveći zagovornici nemačke moći.

Treba razmisliti možda i o dizanju ruke od Evrope, tačnije od Evropske unije. Evropa je širi pojam od EU. Ima i drugih u Evropi izvan EU. Ako ćemo pravo, niko u Srbiji neće reći: Hvala ti, brate Nemcu, brate Englezu ili brate Šveđanine. Ali hvala ti, brate Turčine, to već može da se čuje!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić EU Nemačka Johanes Han
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima