Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izborna trka VIII

rss

02.03.2014. Miodrag Tasić

Polako ali sigurno ulazimo u finiš predizborne kampanje. Mnogo je takmičara u igri. Na ovako malom prostoru i ovoliko malo stanovnika.

Izborna trka VIII

Ipak je politika unosno zanimanje. Poslanički mandat u Skupštini Srbije može čoveku mnogo toga da priušti. Slutim da dobra novčana nadoknada za obavljeni posao narodnog zastupnika, uz sve brojne privilegije koje idu uz status narodnog poslanika, makar delimično motivišu vrle, demokratski nastrojene pretendente na skupštinske klupe, Uz, razume se, svekoliku brigu i želju za usrećenjem voljenog naroda!

Osveženje na političkom nebu Srbije predstavlja stranka (grupacija, ili nešto treće) pod nazivom Crnogorska partija - Josip Broz! Prava enigma za potencijalne glasače. Većina Srba bila je uverena da je Josip Broz poreklom Hrvat, mada ima i tvrdnji da je bio Rus, te kopile nekog austrijskog grofa i majke Jevrejke, i još puno takvih nedokazanih teorija. Ali da je bio Crnogorac, zbilja prvi put čujemo. Bilo kakio bilo, ova partija ima ozbiljne šanse. Kao manjinska stranka ne mora da ostvari 5% glasova za cenzus. (Crnogorci odavno nisu drugo oko u glavi). Dakle, manjinskim strankama je potrebno oko 0,4 % glasova da uđu u parlament. U Srbiji zaista ima svakakvih pa verujem da će tih neophodnih deset-dvanaest hiljada glasača podržati Druga Tita, i eto crnogorskog Broza u Skupštini. Ko zna, možda i više od jednog poslanika? 

Crnogorska partija nije dovoljno poznata u narodu. Stoga bi morali agresivnije da krenu u kampanju i da nam pojasne neke nedoumice. Na primer, zašto ističu samo Josipa Broza? Gde je tu drug Bevc (Edvard Kardelj), Leka (Ranković), Đido (njega ne, Đilas bi uneo zabunu), Moša Pijade, Boris Kidrič...?

Drugo, jasno je da Crnogorska partija ne drži do srpstva jer bi se inače zvali Crnogorska partija - Njegoš, ali kako je Josip Broz u pitanju, koji im je dao naciju i odrodio ih od Srba, za razliku opet od Njegoša koji je i sebe i svoje Crnogorce smatrao Srbima a Crnu Goru geografskom odrednicom, hoće li eventualni zastupnici Crnogorske partije u Skupštini govoriti crnogorskim jezikom? I da li će biti potreban prevodilac?

Dalje, verujem da oni neće zapošljavati i dovoditi strane investitore, ali šta da ponude narodu. Nema toliko rukovodećih položaja u društvu da sve zainteresovane zadovolje. Onda, hoće li tražiti priznavanje države Kosovo poput njihove junačke sabraće iz Montenegra? Hoće li se zalagati u Skupštini za pristupanje Srbije bratskom NATO paktu? Na kraju, ali ne i najmanje važno, ekonomija. Mogu li potencijalni poslanici Crnogorske partije - Josip Broz da povežu ekonomiju Srbije i Crne Gore? Da primenimo uspešan ekonomski model Montenegra na Srbiju, ili obrnuto. I još jedno krucijalno pitanje.

Ako Crnogorska partija ostvari dobar rezultat i ako bude u budućoj vlasti, hoće li se Brozova partija zalagati za preimenovanje Beograda u Brozov grad? Titograd ne bi moglo iz poznatih razloga. Međutim Brozov grad bi bilo adekvatno rešenje. Ako partija ponudi odgovore na ova pitanja imaće moj glas. Ako ne kao prvoj, onda svakako kao četvrtoj-petoj na listi. Moraću da zaokružim makar još nekoliko ovako serioznih stranaka!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić Crnogorska partija Josip Broz NATO
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima