Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izbori koji život znače

rss

08.11.2013. Miodrag Tasić

I behu izbori! Oni na Kosovu. Valjda su se dešavali i u Metohiji, ali naziv „Metohija“ polako nestaje iz upotrebe. Čak i u televizijskom dnevniku Javnog servisa!

Izbori koji život znače

Izgleda da su ovi izbori, uostalom kao i svi izbori na ovdašnjim prostorima, sudbonosni. Važno je da narod glasa za svoje najbolje predstavnike, one koji će ga zastupati i raditi na njegovu polzu. Ako narod nije svestan ko su ti „najbolji“ samo treba da posluša glas vlasti. Vlast bolje zna šta je u interesu naroda i preporučiće narodu za koga da glasa. Čudno ali istinito da vlast nekako uvek predlaže samu sebe! Najbolja njihova preporuka su rezultati, ali se to po pravilu zanemari. Pre sudbonosnih izbora ne osvrćemo se na prošlost, već na budućnost. A budućnost je svetla, pod uslovom da pobede najbolji!

Izgleda da se rezultati predstavnika naroda, onih koji čine vlast, narodu, makar onom na Kosovu, delimično i u Metohiji, nisu dopali. Srbima na Kosovu i Metohiji. Zalud onoliko prijateljsko ubeđivanje Evropske Unije, američkih filantropa, Tačija i kompanije, srpske vlasti oličene u prvom potpredsedniku Vlade, premijeru, ministrima u Vladi, Predsedniku države Srbije, (redosled nije pogrešan), uvaženom ministru bez portfelja, ne bez fotelje!, Aleksandru Vulinu, to je onaj Vulin bivši Baba Julin, svi su oni pozivali da se izađe na izbore i da se glasa. Odziv je bio neznatan. Neće narod na birališta, pa to ti je!

Inače, sama srpska javnost i ne zna najbolje šta se zapravo biralo na Kosovu, Metohija pride.

Prosečan televizijski gledalac, koga su danima u svim informativnim emisijama bombardovali izveštajima i analizama o predstojećim izborima, ne bi mogao pouzdano da odgovori šta se to tamo bira i šta je za Srbe pravi izbor. Čak i kada mu gore pomenuti sugerišu šta je to ono pravo. Na izbornom terenu ne baš previše diskretno poručeno je da nema plata, funkcija, socijalne ili humanitarne pomoći,  raznih privilegija ako ne glasate najbolju listu. A da bi bilo svima jasno i shvatljivo za Srbe najbolja lista je „Srpska“!

I ponovo nemile scene. Srbi ne samo da su neznatno izašli na izbore, nego su na nekim biračkim mestima polupali glasačke kutije i uništili glasačke listiće. Sad da li su to zbilja učinili Srbi, saznaće se. Neverovatno je da je narod izgleda poslušao poziv na bojkot izbora od strane nekih manjih srpskih stranaka. Manjih ako je suditi po tome koliko glasova dobijaju na izborima u Srbiji! Pravo govoreći među zagovornicima bojtota izbora na KiM nisu bili samo huligani, navijači fudbalskih klubova, dve-tri opozicione stranke i nekoliko patriotskih udruženja. Bojkot su zastupale i pojedine vladike, novinari, akademici, profesori univerziteta, ugledni književnici, umetnici, sportisti... Svi oni koji su protivnici Briselskog sporazuma, jer u tom sporazumu vide kapitulaciju Srbije zarad neke maglovite i neodređene ideje o članstvu Srbije u Evropskoj Uniji! Uzalud se vladajuća vrhuška iz petnih žila naprezala da ubedi ono malo preostalih Srba na KiM da glasaju na izborima i ostvare svetlu budućnost sebi u „Južnoj srpskoj pokrajini“! Čini se da je glasala neznatna manjina. I onda je puklo; na nekim glasačkim mestima. Polupane su kutije, nestali glasački listići, prekinuto glasanje. Zgrožena je srpska vlast, Evropska Unija, razume se, američki dobronamerni dušobrižnici, ne pitaj. Prvi potpredsednik zataražio od Evrope 45 minuta da reši stvar. Za jedan školski čas, za period  jednog poluvremena fudbalske utakmice Prvi potpredsednik bi sredio stanje u Severnoj Mitrovici. Poslao bi specijalce, verovatno?

Na nesreću sa izborima na KiM poklopila se fudbalska utakmica usred Beograda. Trebalo je utakmicu da odigraju fudbaleri Partizana i Crvene Zvezde. Međutim, čuveno međutim, na stadionu umalo pokolj. Na tribinama gore desetine vatri, pucnjava petardi i ostalih pirotehničkih pomagala, tuča navijača, pravi mali rat. Evropa motri. OZNA sve dozna, ali ni Evropa nije ni mutava niti ćorava. Sve vide i sve čuju. A došapnu i mnogobrojni iz naših redova. Malo li je njih na platnom spisku srpskih dušmana? I sada se pita ta prostodušna Evropa: kako Prvi potpredsednik ne može da smiri divljanje na jednom stadionu, a srediće stanje u Mitrovici? Za 45 minuta! Eto nama još jedne nerešive filozofske enigme. Poput one: šta je starije, kokoška ili jaje?

Na kraju, ne i poslednje. Ili Evropa Vučiću ne veruje, ili Vučić i bratija nemaju pravo na inicijativu. Dozvoljeno je samo ono što Evropa (Amerika) dozvoli!                

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

       

 

Komentara: 0


# Miodrag Tasić izbori
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima