Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Grčko NE!

rss

06.07.2015. Miodrag Tasić

I našli se patriotski političari u vidu Ciprasa i Sirize da se odupru, najzad. I ne samo oni. Grčki narod je jedan dostojanstven narod.

Grčko NE!

Srbi su nekada s ponosom isticali da su izgovarali sudbonosno NE! Recimo, 1914. austrougarskom ultimatumu. Doduše, na ovaj sramni ultimatum, koji je zadirao u suverenitet male Srbije, srpski političari onog doba, koji su uz to bili i državnici, pokušali su nekako u uvijenoj formi, blago da se odupru poniženju, a opet da izbegnu rat. Kao što znamo, nije upalilo. Bio je rat, desilo se veliko postradanje srpskog naroda, primer da je u tom ratu izgubljeno 59% muškog stanovništva u najproduktivnijim godinama; između 15. i 59.- te. Takav gubitak nikada više nije nadoknađen.

1941. ponovo smo rekli odlučno NE. Ovog puta Hitleru i to potpuno pogrešno. Po sporazumu između tadašnje Jugoslavije i sila Trojnog pakta, Nemačka, Italija i Japan, trebalo je nemačkim trupama dozvoliti samo da prođu jugoslovenskim putevima. Hitler baš i nije bio čovek kome se bez pogovora moglo verovati. Sigurno je planirao u budućnosti, kad raščisti sa Staljinom, da napadne Jugoslaviju. No, bilo je važno ne izazivati najveću i najstrašniju vojnu silu sveta, onda. Silu koja je pre toga pregazila jednu moćnu Francusku za dva meseca!

Koliko je pametan narod koji svesno ide u propast? Narod koji se povodi za plaćenim avanturistima u liku nekoliko generala pučista i koji sledi britanske interese da se otvori drugi front u Evropi. Kako bi Britanija bila malo rasterećena od nemačkih vazdušnih napada? To su isti oni Britanci, naši osvedočeni prijatelji. Čerčil je finansirao puč u Beogradu i govorio da su Srbi spasili svoju dušu. Posle ih je svesno prepustio komunistima uz obrazloženje da on neće živeti u Srbiji. Inače, Britanija nam je uvek činila dobro. Sve do današnjih dana i do rezolucije o Srebrenici. Toliko su nam dobro radili i mislili da se Nikoli Pašiću pripisuju reči „učiću i praunuke da mrze Engleze!“

1948. smo još jednom rekli odlučno NE! Sada Staljinu. Na sreću, Sovjetski Savez nije izvršio vojnu intervenciju. Poput nekih kasnijih intervencija u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Avganistanu... Kakav smo mi narod, da su Sovjeti napali, najviše bi Srba stradalo. Hrvati i Slovenci bi se priklonili jačem, kao i uvek, i bili bi najveći Staljinisti.

Izgleda da je Srbima kroz istoriju otupeo otporaški duh. Ili je neki OTPOR u međuvremenu iskompromitovao samu ideju otpora. Tek, danas odlučno NE svetskim lihvarima, zelenašima i agresivnim i bahatim kvazi poltičarima izgovaraju neki drugi; Grci, Mađari, latinoameričke zemlje. Evo, Grci odbacili diktat MMF-a, Evropske komisije, Evropske banke. Neće da štede i da vraćaju nenormalne kamate. Od štednje ništa im bolje nije. I dalje su dužni kao i na početku. Ali sada imaju 50% nezaposlenih, pad standarda od 25%, beznađe, očaj, bedu. I njih belosvetski zelenaši teraju da štede. Valjda dok ne pocrkaju.

Nemačka je najbučnija u traženju štednje. Traže i da Grci vrate sve što duguju. Bez obzira kako je taj dug nastao. U isto vreme sami nisu morali da vraćaju svoje dugove. Nemačka je nakon Drugog svetskog rata dobila velike zajmove za obnovu zemlje. Čak je i tada jako bedna Grčka davala zajam Nemačkoj. 1953. godine 60% tih zajmova je oprošteno Nemačkoj. Izbrisano. Ali, što važi za Nemačku, ne važi za Grčku.

I našli se patriotski političari u vidu Ciprasa i Sirize da se odupru, najzad. I ne samo oni. Grčki narod je jedan dostojanstven narod. Tvorac demokratije. Onakve kakvu je mi poznajemo. To je sistem u kome se narod pita. U kome narod odlučuje o najvažnijim pitanjima. Na primer, referendum o tome treba li štedeti po svaku cenu, vraćati kredite do nestanka i slično. Kamo sreće da se i neki drugi političari, u drugim zemljama, koji nisu državnici, povedu za grčkim primerom. Pa da pitaju svoj narod na referendumu hoće li u Nato pakt, u Evropsku uniju, hoće li da prepusti deo svoje teritorije osvedočenim neprijateljima. Inače, ta teritorija i dalje slovi kao kolevka nacije!

Hoće li jednom da se makar mimikom pokaže da nismo srećni na svaki zahtev Angele Merkel, Bajdena ili tamo neke Maje Kocijančić. A ne da im se udvorički smešimo i klimamo glavom. Zato se treba radovati grčkom ne. Ko zna, možda je ponos, dostojanstvo i otpor Grka zarazan? Možda se i proširi? Zato treba poželeti svaki uspeh Grcima i Ciprasu. Mnoge nevolje su im na putu. Mnogi će pokušati da ih smrve. Oni osvetoljubivi, nemilosrdni, sada teško uvređeni. Nadajmo se da će Grčka sve izdržati. A da su bili u pravu samo preporuke najpoznatijih ekonomista u svetu koji su pre grčkog referenduma upravo savetovali ne. Džon Štiglic, Džefri Saks, Pol Krugman, Toma Piketi, sve nobelovci i neprikosnoveni svetski ekonomski stručnjaci upravo su to savetovali Grcima. Pa da vidimo neke vajne ekonomske eksperte, koji na nesreću kroje ekonomiju nekih drugih zemalja, da ospore ove veličine!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 2


# Miodrag Tasić NATO Grčka Siriza Aleksis Cipras referendum
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-2)

  Nikad u NATO! 07.07.2015.
  Da Vam rečem nešto, ali u poverenju,da širite dalje.....ne samo po južnoj Srbiji nego po čitavoj našoj okupiranoj .....

  Danas je svima više nego jasno da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman,

  bili najobičnije političke mizerije i marionete u rukama kreatora Novog Svetskog

  Poretka . Sve što su radili , radili su po diktatu izvana I za tuđe interese ..

  Krajnji rezultati su zastrašujući.

  Hrvatska i Srbija su danas porobljene zemlje i ekomomski potpuno uništene ,

  kao uostalom i. ostale zemlje regiona - BiH , Makedonija , Crna Gora i okupirano Kosovo und Metohija..

  Postali smo roblje 21 . veka , bez šanse za spas ,
  ili smo na korak od toga....

  Tzv NDH je već postala deo IV Rajha , a mi Srbi hrlimo da im se pridružimo.. .Grci su kao kolevka Demokratije ma šta god to značilo danas prepoznali neokolonijalizam 21 veka koji ne poznaje ličnost niti autonomnost već kani sve staviti pod svoju čizmu.Dakle,komšije,prijatelji,drugovi,u pamet se vratite,setite se fukara iz 90tih godina prošloga veka koji su vam prodali maglu,njihovih učenika ,i današnjih namesničkih ,vazala i marioneta,šta su Vam pričali,setite se dakle svega i pogledajte u šta Vam se pretvorila država,naša ,majka Srbija . U pamet braćo da se čupamo iz čeljusti okupatora naše države,da olovkom kažemo na izborima šta mislimo o EU , o NATO paktu.Fukara Vas u ropstvo uvodi na mala vrata.Reci ne,budi slobodan čovek kad dodje vreme..

 • (+2) (-1)

  novak 07.07.2015.
  Grci su neradnici klasicni..


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima