Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Četvrta Jugoslavija?

rss

20.11.2013. Miodrag Tasić

Mnogo je ljudskih žrtava bilo potrebno da bi se stvorila prva Jugoslavija. Tada, doduše, Država Srba, Hrvata i Slovenaca. Tako se zvala na početku, davne 1918. godine. Tek deceniju potom nazvana je Jugoslavijom.

Četvrta Jugoslavija?

More krvi prosuto je da bi se Južni Sloveni ujedinili pod jednom kapom, a verovatno bar isto tolike količine krvi potrebne su bile da bi se ta tvorevina rasturila.

Onda su pobednici u novom velikom ratu, što milom što silom, opet uz potoke krvi i nikada izbrojane usputne žrtve načinili Novu Jugoslaviju. Ova je ko bajagi bila bolja od prethodne. Makar se tako govorilo. Svi su bili ravnopravni, živelo se lepo, putovalo se po svetu, nešto se zbilja i izgradilo, ali „nešto je bilo trulo u državi Jugoslaviji!“ Inače, ne bi se raspala sve tako dobra, čvrsta i pouzdana. Naravno, treba li pominjati, raspad nanovo uz pucnjavu, krv i suze, pobijene, osakaćene, proterane i opljačkane, kao kolateralnu štetu!

Zatim je došla Treća jugoslavija. Shvatilo se da svi Južni Sloveni ne mogu zajedeno. Pride oni koji i nisu slovenskog porekla. Mnogi Sloveni ođednom su i tako postali neki drugi po poreklu. Slovenci su jednostavno izvan Balkana i mentalitetom bliži su Germanima. Hrvati tvrde da potiču iz Irana. Muslimani iz Bosne ističu Bogumilsko nasleđe, mada se neki od njih osećaju Turcima. Albanci su potomci Ilira, a Makedonci su još stariji. Njihovi preci su Filip i njegov slavni sin, Aleksandar Veliki!

Srbi su najstariji narod na planeti, ako je verovati nekim pouzdanim istraživačima. Ipak, kako tako, jedino je Srbija s Crnom Gorom napravila Treću Jugoslaviju. Sužena, ali verovalo se, najčvršća Jugoslavija. Ne zadugo. Sada su Crnogorci odlučili da istupe iz te zajedničke države i Srbija, razume se, nije mogla da se zove više Jugoslavijom. Mada je bilo i takvih predloga. Možda je i moglo? Da recimo to bude federacija Šumadije, Mačve, Pocerine, Bačke, Srema...

Odustalo se na veliku žalost mnogih jugonostalgičara. Ima sličnih i u drugim novokomponovanim državama. U tim novostvorenim demokratijama toliko se lepo živi da se narod sve češće pita šta su dobili uz demokratiju. Pamte oni stariji i lepše dane od trenutnih. I, nekako sramežljivo, iz potaje, tek pojavi se vest u novinama o stvaranju nekakve Četvrte Jugoslavije! Kao, tu novu državu stvoriće Amerika uz podršku Evropske Unije! Ovog puta novu državu činiće Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija!

Ako je Amerika naumila da pravi ovakvu državu, njoj podrška Evrope i ne treba. Amerika Evropu ne zarezuje ni za pet para, ali će im deklarativna podrška biti alibi. Svakako da će Evropa morati da blagosilja ideju ma šta mislili o tome. Kao i narodi država koji će se „dobrovoljno“ ujediniti! Ispravno je što Slovenci i Hrvati neće biti pozvani pod eventualni zajednički jugoslovenski šešir. Pa, oni su poznati po tome što ruše i podrivaju svaku zajednicu, i s njima bi svaki projekat imao goleme šanse na neuspeh pre nego što je i zaživeo.

S druge strane strepim od ove ideje. Još uvek se nadam da to i nije ozbiljna stvar i da se radi o senzacionalizmu pojedinih novinara. Ako se pokaže da neko moćan zbilja planira da usreći bratske balkanske narode dobro treba razmišljati kako bi izgledala ta novostvorena država. Monarhističko uređenje ne dolazi u obzir. Ko bi bio monarh? Srbija ima dinastiju, istina ne vladajuću, ali je problem što mogući kralj ne vlada srpskim jezikom. Crnogorci takođe bi mogli da predlože potomka njihove zbačene dinastije za budućeg suverena, ali ni taj nije nešto voljan da vlada balkanskim podanicima. Zapad mu je draži. Ni albanska kraljevska kuća nema ozbiljne šanse. Bosanci bi mogli da istaknu kao pretendenta nekog potomka Tvrtka I Kotromanića. Makedonci potomke Aleksandra Velikog. Što bi bilo i najpravednije. Jedino Kosovo ne može da ponudi cara ili kralja, ali s punim pravom može K(k)uma! Ako kum bude vladao ovom novom zajednicom, što je vrlo verovatno, onda se zna ko je najbolji za tu prestižnu titulu!

Bude li država republikanskog uređenja, onda da to bude čvrsta federacija. Što čvršća i sa jakom policijom i tajnim službama. Makar u tome niko sa ovih prostora nije analfabeta. Takođe je važno da policija jedne članice federacije može da bude stacionirana svuda u državi osim na vlastitom terenu. Dakle, crnogorska policija i tajne službe da budu raspoređene u Bosni i Hercegovini. Srpske službe u Albaniji, bosanske u Makedoniji, kosovske u Crnoj Gori... Nacionalno obrazovanje strogo da se zabrani a da se primenjuju programi iz recimo Japana, Indonezije, Bangladeša. Medicina samo kineska. Religija bi morala da bude neka koja nema nikakve dodirne tačke sa tradicionalnom. Najbolje da se uvede Mormonska crkva ili religija Amiša. Ovi drugi bi mogli biti i model za buduće privredno delovanje; tradicionalno privređivanje s akcentom na zemljoradnju, upotrebu stoke i uopšte zanemarivanje novotarija.

Skupštinu ne treba birati jer će i tako drugi vladati nama, kao što su i dosad činili. Sudstvo, nezavisno i slobodno, suvišno je. Tužilaštvo i advokatura, takođe. U cilju štednje i smanjivanja nepotrebnog pravnog aparata treba samo nastaviti davno usavršenu praksu našeg pravosudnog sistema. Po onome – kadija te tuži, kadija te sudi! Jedan kadija može da objedini sve radnje. Ne mora sudija da se drži zakona kao pijan plota, što reče Drug Tito!

Moja malenkost može samo da naznači osnovne postulate u radu nove države. Mnogo zaludnih i dokonih ljudi, analitičara i mudrosera, u čemu se ne oskudeva, mogu svojim konstruktivnim predlozima još da unaprede tu ambiciozno zamišljenu ideju. Pa neka oni moćnici što nas neprestano usrećuju svojim filantropskim zamislima odluče šta je po nas najsrećnije rešenje. Rado ćemo se odazvati. Mi smo i tako u ulozi večitih zamorčića.
 

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

 

 

 

 

Komentara: 0


# Miodrag Tasić Crna Gora Bosna i Hercegovina
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima