Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žrtva afere "Ukradene bebe": Izmislili su mi i oca i majku

rss

25.06.2019. Večernje novosti

Za "Novosti" prvi put govori Mlađan Radivojević iz Donjeg Adrovca, koji ima dokaze da je ukradena beba. DNK analiza će uskoro pokazati da li je pronašao svoje biološke roditelje

Mlađan sa Vericom Radivojević Foto I. Marinković

MLAĐAN Radivojević (38) iz Donjeg Adrovca, kod Aleksinca, prva je osoba za koju je dokazano da je ukraden kao beba. Imena njegovih roditelja u svim postporođajnim dokumentima, uključujući i matične knjige - izmišljena su. Ni majka, ni otac ne postoje! Mlađan je imao samo tri meseca kada je dat na usvajanje.

- Lečila sam se od steriliteta, 14 godina nismo imali dece. Prijavili smo se za postupak usvajanja i stavljeni na listu čekanja. Brat od strica mog muža bio je načelnik policije u Aleksincu. Verovatno da bi se njemu dodvorili, tek, u centru za socijalni rad našli su nam brzo dete - priča Verica Radivojević (71), Mlađanova usvojiteljka.

Bebu su joj, kaže, doneli tadašnji direktor Centra Aleksinac Slavoljub Momčilović i radnica Angela Stanimirović.

- Doneli su ga u bolničkom čaršavu i Momčilović je rekao: "Ako ti se ne sviđa, možeš da ga zameniš" - seća se Verica.

Usvojitelji su bili zbunjeni, ali toliko su se radovali detetu da su vrlo brzo na ovo zaboravili. Mlađan je od najranijeg detinjstva znao da je usvojen, ali nije imao želju da traga za roditeljima. I Verici i njemu su u Centru rekli da je majka bila mlada i da je pobegla iz bolnice odmah posle porođaja.

- Kada sam i sam dobio troje dece, poželeo sam da saznam ko me je rodio, da se ne desi da moja deca, ne znajući, jednog dana uđu u brak s bratom ili sestrom. Službenica Centra mi je samo usmeno potvrdila da me je majka ostavila u bolnici - priča Mlađan.

Zato su se on i supruga Milica obratili Radiši Pavloviću iz Vladine Komisije za nestale bebe i predsedniku Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", i Milanki Momčilović iz istog udruženja. Tek posle njihove urgencije, Mlađan dobija izvod iz matične knjige i klupko počinje da se odmotava. Iz aviona se videlo da je dokumentacija falsifikovana. Navodno je rođen 3. marta 1981. u kruševačkom porodilištu, a u bolničkom protokolu pisalo je ime izmišljene majke Snežane Stojanović iz sela Prćilovica, devojačko prezime Milojević, i oca Siniše Stojanovića iz Donjeg Adrovca. Prva prijava Mlađanovog rođenja bila je pod prezimenom Stojanović. Međutim, bolnica šalje matičnoj službi istog dana novu prijavu, gde se briše bračno stanje i postojanje oca, i dečak sada ima samo majku i ime Nenad Milojević. Ni na jednom dokumentu ne postoji potpis majke.

- Zanimljivo je da je, sada već pokojni, matičar Luka Stojanović, upisao dete u matične knjige rođenih 10. marta, a izvod iz bolnice stigao je tek dan kasnije - kaže Pavlović.

Radivojevići su dečaka usvojili 2. oktobra 1981. i dali mu današnje ime i prezime.

Kada je krenuo u potragu za majkom, ispostavilo se da žena koja se vodi kao njegov biološki roditelj, nije upisana ni u matičnoj službi u Aleksincu, niti u Žitkovcu (nadležnom za Prćilovicu i Donji Adrovac). Ne postoji ni otac, koji se pojavljuje u prvom izvodu, kao ni podaci da je ikada sklopljen brak između roditelja. Direktorka Centra za socijalni rad u Aleksincu priznala je da njegovog, ali i još 28 dosijea o usvajanju u periodu 1976-1985. godine - nema!

Kada su iz Udruženja izašli prvi put u medije s Mlađinom pričom, ne otkrivajući mu identitet, javile su se dve porodice kojima su deca umrla tog proleća u kruševačkom porodilištu, ali oni sumnjaju da su oteta. Prvo dete navodno je preminulo 10. juna 1981. Drugo je "preminulo" 4. marta, iako su Mlađanu tvrdili u kruševačkoj bolnici da nijedna beba nije umrla u vreme kada je on rođen. Drugo dete je, kao i njega, u matične knjige upisao Luka Stojanović, i to isto 10. marta, iako je prijava iz bolnice stigla tek dan posle. DNK analiza će uskoro pokazati da li je neka od ove dve porodice Mlađina.

ZAUVEK MLAĐINA MAJKA

KAD sam počeo da tražim biološku majku, bio sam pun besa i jeda što me je ostavila, i hteo sam da joj to i kažem. Međutim, kada sam shvatio da sam ukraden, sada želim da saznam ko su mi roditelji - kaže Mlađan. U ovome ga podržava usvojiteljka Verica, i dodaje da će ona, uprkos svemu, zauvek ostati njegova majka.

Izvor: Večernje novosti / Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Komentara: 1


# Donji Adrovac krađa Večernje novosti bebe
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Baže dorić 23.10.2019.
    Ovaj skandal ukradene bebe ne dešava se u pravnu državu kao npr. Australija Srbi se ponašaju kao nehumani narod brutalni su prema životinjama vešaju pse na drvo ili ulaze ljudima u avliju streljaju pse bilo je slučajeva i policija ne preduzima nikakve mere istrage pravna država maj fut eg my foot


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima