Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zbog Miloševića joj ne daju u Kanadu da vidi unuka: Slobodana sam videla samo na TV

rss

25.09.2018. Kurir

Ljiljana Novaković ne može da poseti unuka u Kanadi, zato što je radila u vreme vladavine Miloševića, iako nikada nije imala bilo kakav kontakt sa njim.

Zbog Miloševića joj ne daju u Kanadu da vidi unuka: Slobodana sam videla samo na TV

Ja sam godinama radila u Aleksincu kao sudija , to je malo mesto, nikada nisam imala nijedan veliki slučaj koji ima bilo kakve veze sa vlašću ili slično. Moj fah su bile sitne krađe, incidenti, ništa veliko. Nije mi jasno kakve ja onda veze imam sa vladavinom Miloševića...

Da ne mogu svi iz Srbije da dobiju vizu za Kanadu, a naročito ne oni koji su između 1989. do 2000. godine bili zaposleni pri vladi ili imali neke jače funkcije u policiji i sudu, dokaz je Ljiljana Novaković iz Žitkovca kod Aleksinca, sudija u penziji, koja već deset godina bezuspešno pokušava da ode u ovu zemlju kako bi posetila unuka.

Naime, pre mesec dana, Ljiljana Novaković i njen suprug Tomislav rešili su da otputuju kod sina u Kanadu koji godinama radi kao patolog veterinarske medicine u toj zemlji i njihov je državljanin. Tamo se oženio i dobio dete, pa su baka i deka rešili da posete unuka.

- Mi smo prvi put pre deset godina pokušali da dobijemo vizu za Kanadu. Tada nam se snaja porodila i htela sam da odem i pomognem joj sa detetom nekoliko nedelja. Ipak kada smo aplicirali za vizu, brzo smo odbijeni jer sam ja bila zaposlena u aleksinačkom sudu u vreme vladavine Slobodana Miloševića, a muž je odbijen, samo zato što je moj muž - ističe Novakovićeva.

U izjavi koju je kanadska ambasada dostavila Ljiljani navodi se sledeće "Vi ste neprihvatljivi za ulazak u Kanadu prema članu 35 (1) (b) IRPA, prema kojem ste bili visoki zvaničnik u službi vlade koja se po mišljenju Ministarstva bavi ili se bavila terorizmom, sistematičnim ili brutalnim povredama ljudskog prava ili genocidom, ratnim zločinom protiv čovečnosti u smuslu stava 6 (3) do (5) Zakona o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti".

Iako Ljiljana kao sudija u penziji nema mrlju u karijeri, to nije sprečilo ambasadu da onemogući njen odlazak.

- Kažnjena sam jer sam radila u vreme Miloševića za učestvovanje u zločinima za koje ni sam Milošević u Haškom tribunalu nije optužen. Ja sam godinama radila u Aleksincu, to je malo mesto, nikada nisam imala nijedan veliki slučaj koji ima bilo kakve veze sa vlašću ili slično. Moj fah su bile sitne krađe, incidenti, ništa veliko. Nije mi jasno kakve ja onda veze imam sa vladavinom Miloševića, da li to znači da ni jedan sudija od 1989. do 2000. ne može da otputuje za Kanadu? I šta je sa drugim službenicima iz tog perioda, da li oni danas mogu u Kanadu? - pita se Ljiljana.

Upravo ova pitanja, koja je postavila gospođa Novaković, postavljena su i kanadskoj ambasadi. Iako postoje dva odeljenja srpske ambasade, jedna se nalazi u Srbiji, a druga, u kojoj se aplicira za vize, nalazi se u Beču, ni od jedne nije bilo konkretnog odgovora. Iz odeljenja u Srbiji odgovorili su da oni ne mogu da nam daju odgovor već da to može isključivo kanadska ambasada.

"Ambasada Kanade u Beogradu nije u mogućnosti da Vam pomogne. Odeljenje viza je zatvoreno i ambasada nema pristup ovim dosijeima. Cela procedura, kao i donošenje odluka vrši se u Odeljenju viza u Beču. Takođe, želimo da znate, da informacije o statusu nekog predmeta ili donetim odlukama nije moguće davati trećim licima, osim u slučaju datog ovlašćenja", naveli su u mejlu.

Pitanja su prosleđena i Odeljenju viza u Beču, ne vezujući se za pojedinačan slučaj, već su pitani uopšteno, šta se dešava sa zvaničnicima iz Miloševićevog vremena, da li oni mogu dobiti vizu za Kanadu. Odogovori su stigli posle mesec dana. Prvo su rekli da će zbog odmora odgovoriti tek posle 1. septembra. Nakon toga u septembru su obećali da će mejl biti prosleđen odeljenju koje se bavi ovim pitanjima, i od tada nema odgovora.

Kurir

Komentara: 0


# Aleksinac Žitkovac Slobodan Milošević Kanada Ljiljana Novaković viza
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima