Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zašto je cena vrtića u Aleksincu najviša na jugu Srbije (Video)

rss

02.03.2021. RTS

Cene u aleksinačkim vrtićima najviše su na jugu Srbije, a sa najnovijim poskupljenjem više su i od beogradskih. Dok Nišlije plaćaju 4.000, Leskovčani najmanje na jugu 3.700, a Beograđani 5.400 dinara, Aleksinčani za boravak dece u vrtićima mesečno izdvajaju 6.200 dinara.

Foto: arhiva

I pre najnovijeg poskupljenja aleksinački vrtići bili su najskuplji na jugu Srbije. Od januara, od kada je ekonomska cena boravka dece u vrtićima 31.000 dinara, roditelji, koji plaćaju 20 odsto od te cene, izdvajaju 6.200 dinara – za oko dve hiljade više nego u ostatku juga Srbije.

Novu ekonomsku cenu, kažu, formirala je stručna komisija. Najveću stavku, 80 odsto, čine plate zaposlenih. Tako cenu najviše podižu vrtići sa malim brojem dece.

"Obdaništa u selima imaju petoro do desetoro dece i to znatno uvećava troškove, a mi nismo spremni da gasimo objekte na seoskom području da bi uspeli da zadržimo stanovnike da se ne iseljavaju", kaže Dalibor Radičević, predsednik opštine Aleksinac.

U ovoj razuđenoj opštini sa 71 selom, pet vrtića je u samom Aleksincu i 22 u selima, gde roditelji sa mnogo obaveza i željom da njihova deca ne budu uskraćena za ono što imaju vršnjaci u gradovima, cenu ne dovode u pitanje.

"Bitno je ako želimo da se ljudi vrate da žive u selu da u tom istom selu imaju mogućnost da školuju decu. Da nije bilo tog vrtića, ja ne bih uspela da završim fakultet", navodi Jelena Petrović iz sela Korman.

U aleksinačkim vrtićima ukupno je 526 mališana.  

"Oko trećina roditelja plaća maksimalnu cenu. Moram da napomenem da 82 roditelja ne plaćaju uopšte, oslobođeni su troškova, a svi ostali imaju olakšice u plaćanju", ističe Violeta Popović, direktorka Predškolske ustanove "Lane" u Aleksincu.

Zbog epidemije manje dece dolazi u vrtiće, a u prošloj godini umanjeni su i transferi iz Republike, što je takođe uticalo na konačnu cenu.

Izvor

Komentara: 0


# predsednik opštine Dalibor Radičević Lane PU Violeta Popović RTS Jelena Petrović
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima