Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vedar duh i lekarska nega pomogli 90-godišnjem deka Bogosavu da pobedi koronu

rss

07.05.2021. Južne vesti

Jedan od najstarijih pacijenata u kruševačkoj kovid bolnici 90-godišnji Bogosav Veljković pobedio je koronu. Nakon teže kliničke slike i terapije na kiseoniku oporavak je nastavio u svom domu u selu Subotinac kraj Aleksinca. Iako ga mnogi vide kao super deku čiji je optimizam pobedio virus, direktor kruševačke bolnice Vlada Cvetanović ističe da je najvažnije što se Bogosav lekarima javio na vreme.

Foto: Print screen

Virus korona je glavni „krivac“ što deka Bogosav Veljković ove godine po prvi put nije zasadio baštu. Iako „troši“ desetu deceniju ne pamti da je bio bolestan, pa su blaga temperatura i gubitak apetita za njegovu ćerku i njega bili signal da se odmah jave lekarima.

Do juče sve sam radio po kući i bašti, ođednom mi nije bilo dobro, nisam mogao da jedem i da hodam. Svašta su mi davali u bolnici, nisam mislio da ću da se vratim kući, kaže Bogosav.

Nakon što je desetak dana proveo u kruševačkoj bolnici, otpušten je na kućno lečenje. Oporavak je spor, kaže da se mnogo umara i najviše ga nervira što po prvi put mora da za kretanje koristi i štap.

Sve sam bio spremio za radove u bašti, ali ođednom nisam mogao više motiku da uhvatim. Sad samo mogu iz dvorišta da nadgledam radove i da se nadam da ću dogodine da nadoknadim. Srećom tu su komšije i rođaci pa ima kod da sredi kad ja ne mogu,priča deka Bogosav.

Od kada je ostao bez supruge, Bogosav živi sam u Subotincu, a redovno ga obilazi ćerka Svetlana koja živi u Nišu. Naglašava da su mu lekari pružili potpunu negu, ali smatra da je njegov vedar duh taj koji ga je spasio.

Plašili smo se da neće da se izvuče. Bio je loše kada je došao kući, nije mogao da ustane iz kreveta. Prošle nedelje kada smo mu rekli da dolaze i novinari da ga vide odmah se oraspoložio, promrdao, a počeo je da izlazi polako i u dvorište, priča Svetlana Veljković.

Iako nije ranije nije išao kod lekara, ljudi u njegovim godinama uvek imaju uvek neke hronične bolesti i njega je sigurno spasilo i to što je terapiju dobio na vreme, kaže dr Vlada Cvetanović.

Tok bolesti kod korone neizvestan je kod svih, a pogotovu kod najstarijih. Bogosav je dobro reagovao na terapiju, bio je i na kiseoniku nekoliko dana, ali očigledno su lekovi i njegova želja da se vrati kući uspeli da nadvladaju virus, kaže dr Cvetanović.

A deka Bogosava vedar duh ne napušta. Kaže da će do septembra kada puni 91 godinu skroz da se oporavi i planira da goste dočeka na kapiji i bez štapa.

Izvor

Komentara: 0


# Subotinac koronavirus
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima