Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Već 7 godina se čeka na izgradnju regionalne deponije

rss

08.10.2020.

Prošlo je sedam godina od kada su tadašnji gradonačelnik Niša i predsednici 7 okolnih opština potpisali ugovor o regionalnoj deponiji "Keleš", bilo je zainteresovanih kompanija da uđu u javno-privatno partnerstvo, ali pokušaji da se posao zaista i sklopi su propali. Dan nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će deponija biti izgrađena do 2021, iz Grada Niša saopštavaju da se javila zainteresovana italijanska kompanija.

Foto: arhiva

Pored Niša, na deponiji “Keleš” planirano je odlaganje otpada iz Aleksinca, Svrljiga, SokobanjeRažnja, Doljevca, Gadžinog HanaMerošine.

Propali su tenderi za koncesionara 2015. i 2016. godine na koje su se prijavljivale grčke i španske kompanije, govorili su Kinezi i Amerikanci da bi upravljali otpadom, a sada je zaineteresovan i italijanski holding.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu grada Niša, predstavnici italijanske Holding kompanija "Natura“ izrazili su spremnost da učestvuju u poslovima upravljanja otpadom na području grada sa okolnim opštinama.

U razgovoru je zaključeno da se italijanska kompanija obrati pismom o namerama Vladi Srbije u kome bi izrazila zainteresovanost za učešće u poslovima upravljanja otpadom - navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predočila predstavnicima italijanske kompanije da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je izgradnja regionalne deponije u Nišu deo nacionalnog plana i da je završetak njene izgradnje predviđen do kraja iduće godine.

Inače, priča o regionalnoj deponiji "Keleš" počela je još 2013. godine i tada je najavljeno da će biti izgrađena do 2015. godine. Prvo je bio plan da se formira novo regionalno javno preduzeće koje bi upravljalo, a onda je dogovoreno da se uđe u javno-privatno partnerstvo.

Projekat i dokumentaciju za "Keleš" izradila je Regionalna razvojna agencija Jug, ali je ove godine izašla iz priče, a posao je preuzela Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Izvor

Komentara: 0


# Aleksandar Vučić deponija Dragana Sotirovski
@avucic @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima