Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Upoznajte Nenada, Deda Mraza ugrožene dece, koji nema irvase već koze i ovce

rss

19.12.2018.

Dvadesetjednogodišnjak iz okoline Aleksinca iskoristio je svoju popularnost na društvenim mrežama da pokrene akciju prikupljanja i podele paketića deci iz socijalno ugroženih porodica. Nenad Petrović, inače, kada ne raznosi paketiće širom Srbije, čuva koze, ovce i pravi sir koji je sve više tražen.

Upoznajte Nenada, Deda Mraza ugrožene dece, koji nema irvase već koze i ovce

“U selu svaka starija žena Nenada obožava”, priča nam njegov otac Saša. “Babe, obožavaju ga - 'dobro jutro', 'dobar dan'. Dok je mali bio hoće da pomogne. Snlažljiv je i dosta ima prijatelja”, ističe Saša Petrović.

U selu, međutim, ima ukupno šezdesetak stanovnika, a od vršnjaka tu živi samo njegov godinu dana stariji brat Nikola.

Sa druge strane, na Instragramu ima više od 85.000 pratilaca koje je pozvao da se organizuju i za socijalno ugroženu decu pripreme novogodišnje paketiće. Tako su ga prozvali Deda Mrzom iz Porodina, koji ovih dana putuje Srbijom i deci deli poklone.

“Južnom Srbijom. Tu gde niko ne ide, ja idem”, kaže Nenad. “Ovo su te igračke, ti slatkiši što su nam stigli od dobrih ljudi. Jedan smo poslali u Beograd, preksinoć smo išli u Niš i podelili dvadesetak, jedan šaljemo maloj Vasiliji”, priča nam Deda Mraz iz Porodina dok ponosno pokazuje paketiće koje je prikupio.

Sprema se paketić i za decu u Ljuboviji, Jagodini, u lokalnoj seoskoj školi. Svakodnevno stižu i novi, a Nenad Perović prihvata sve poklone za decu - osim novca.

On, inače, novac zarađuje baveći se poljoprivredom. “Jedan dan je otišao u selo, ne znamo niko gde je, i tek ide, vuče nešto. Pitam ga šta je to, kaže: 'Ja sam kupio kozu da čuvamo'”, priseća se Nenadov brat Nikola.

Nenad dodaje da je prvu uzeo dve ovce, majku i ćerku – Nikoliju i Vesnu. “Posle sam uzeo ovna, a posle ovu žutu kozu i onda tri druge. Razdvojeni su jer se ovan i koze biju kao partizani i Nemci, jer su tvrdoglavi verovatno svi, i mogu da se povrede”, objašnjava on.

Iako tvrdoglave, daju puno mleka pa je Nenad zadovoljan proizvodnjom. “Probili smo tržište. Prodajem kajmak, sir, mleko, surutku isto”, navodi on.

Plan je da povećaju broj životinja i proizvodnju i da ostanu u selu, na šta je njihova baba Stana naročito ponosna.

“970 grama je očuvan, toliki se rodio, toliku kilažu je imao. Jedva smo ga uspostavili, i evo ga, kol'ki je sad i ponosna sam i na jednog i na drugog. Nisu me obrukali, nisu pijanci, nisu skitaroši, stvarno su i škole završili”, ističe baka Stana.

Osnovnu u Nišu, sa svim peticama. Deda Mraz iz Porodina, zapravo je tamo rođen i odrastao, a porodica se u selo vratila tek nedavno. Rešeni da ostanu.

Izvor: N1

Komentara: 0


# deca škole Nova godina humanitarna pomoć Porodin Saša Petrović Deda Mraz Nenad Petrović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima