Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sve škole u zelenoj zoni, maske i dalje obavezne u učionicama

rss

30.08.2021.

Sve osnovne i srednje škole u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu u zelenoj su zoni, pa će đaci od 1. septembra pratiti nastavu iz klupa i časovi će trajati 45 minuta, kaže v. d. načelnika Školske uprave Predrag Nešović.

Foto: arhiva

Roditelji će svakog petka do 12 sati biti obaveštavani o tome kako će se odvijati nastava naredne nedelje, a dezinfekcija ruku i prostora, distanca i nošenje maski biće obavezni i ove godine.

Na sastanku sa direktorima 120 osnovnih i srednjih škola u Regionalnom centru u Nišu je u petak, kako navodi Nešović, istaknuto da je i ove školske godine poštovanje epidemioloških mera ključno i da će i vakcinisani nastavnici, a trenutno ih je 52 odsto, morati da nose maske ako su fizički blizu učenika.

Ako imaju distancu, đaci ne moraju da nose maske, ako su blizu onda moraju. Nastavnici koji su vakcinisani moraće da imaju kod sebe masku u učionici i da je stave kad se približavaju učenicima. Onaj ko nije vakcinisan dužan je da nosi masku kada predaje. Učenici kad odgovaraju takođe moraju da nose masku - objašnjava Nešović.

Naglašava da će stručni tim koji će činiti predstavnici Instituta za javno zdravlje “Batut” i Ministarstva prosvete određivati kada neka lokalna samouprava treba da pređe u žutu ili crvenu zonu.

Na teritoriji Školske uprave Niš sve škole su u zelenoj zoni, a to znači da će nastava biti neposredna, odvijaće se na tradicionalan način, časovi će trajati 45 minuta, fizičko će se odvijati u salama, a sve to uz poštovanje mera - kaže Nešović.

Prema njegovim rečima, ako neka škola uđe u žutu zonu nastava će se u toj školi odvijati kombinovano - onlajn i u učionicama, tako što će đaci jedan dan biti u školi, a jedan će časove pratiti od kuće.

Preporuka je da učenici od kuće prate nastavu u realnom vremenu i da se tehničkim sredstvima omogući đacima da prate nastavu preko neke platforme. Preporuka školama je da nabave neku kameru tako da deca budu uključena u nastavni proces iako su kod kuće. Sa tom tehničkom opremljenošću možda postoje problemi u nekim ruralnijim područjima, a gradske škole su opremljene i uslovi za to postoje - ističe Nešović.

Žuta zona znači i da časovi budu skraćeni na 30 minuta ako je u učionici više od 16 đaka, dok crvena podrazumeva onlajn nastavu.

Kako bi roditelji znali u kojoj zoni je škola koju pohađa njihovo dete i kako će tačno izgledati nastava, svakog petka do 12 sati će dobijati informacije o tome za narednu nedelju.

Podsetimo, odluku da časovi od 1. septembra neće biti skraćeni i da će deca biti zajedno u klupama saopštio je ministar prosvete Branko Ružić pre nekoliko dana, nakon sednice Kriznog štaba.


Raspored škole Ljupče Nikolić

MLAĐI RAZREDI (1-4. r)

Prve nastavne nedelje nastavu u prvoj smeni imaće 1. i 3. razred, sa početkom u 8 č. Nastavu u drugoj smeni imaće 2. i 4. razred, sa početkom u 12:30 č. Smene rada menjaće se na nedelju dana.

Svečana prozivka đaka prvaka biće obavljena 1. septembra 2021, u školskom dvorištu, ispred ulaza u novi školski deo sa početkom u 7:50 č. Tog prvog školskog dana đaci prvaci biće u školi do 9:15 č.

STARIJI RAZREDI (5-8. r)

Sva odeljenja od 5. do 8. razreda imaće nastavu samo u prvoj smeni, sa početkom u 8 č. Svako odeljenje imaće nastavu u jednoj istoj – „svojoj“ učionici.

Svečana prozivka učenika 5. razreda biće obavljena 1. septembra 2021, u školskom dvorištu – na sportskom terenu, sa početkom u 7:50 č.


Raspored škole Vožd Karađorđe

- prepodnevna smena (I, III, V, VI, VII i VIII razred) počinje u 8:00 časova;

- poslepodnevna smena (II, IV razred) počinje u 12:30 časova.

Nastava će se odvijati za sve učenike neposredno u školi i časovi će trajati 45 minuta. Za svako odeljenje je utvrđena posebna učionica.

Svečani prijem prvaka biće održan u sredu,

1. septembra 2021. godine u 7:45 časova u dvorištu škole ispred glavnog ulaza.

Nakon svečanosti održaće se i roditeljski sastanak, te Vas u cilju poštovanja propisanih epidemiološlih mera molimo da ponesete zaštitne maske.

Prozivka petaka i upoznavanje sa odeljenskim starešinama biće u sredu, 1. septembra u 8 časova u dvorištu za starije razrede.

Izvor

Komentara: 3


# škole koronavirus
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+6) (-14)

  Djurdjija 31.08.2021.
  Drzava se stvarno trudi i ulaze sve napore da zastiti zdravlje dece i svojih gradjana, ali gradjani su dosta neodgovorni narocito mladja populacija, jer se ne odaziva vakcinaciji, koja je sada itekako potrebna da bi stekli kolektivni imunitet. Ako treba primicemo i trecu dozu vakcine, da bi se zastitili od zarazavanja, a takodje i deca treba da nose maske u skolama. A pored vakcine ja i moja porodica koristimo i prirodne suplemente medicinske gljive i to ganodermu lucidum ( reishi) i nemacki kordiceps koji mi pomazu za jaci imunitet i zastitu organizma od raznih alergena, bakterija i virusa.

 • (+8) (-)

  Dragan 31.08.2021.
  Drzava se brine ? Upravo gledam reklamu za veliki koncert na uscu 3 i 4 septembar ,ocekuje se pola miliona ljudi ,naravno bez maske koji ce da gromoglasno pevaju .Malo smo konfuzni zar ne.

 • (+6) (-1)

  Misa 05.09.2021.
  Djurdjija,
  Nema te gljive a ni vakcine koja bi vama i vama slicnima pomogla. Dabogda vecno ziveli.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima