Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Moravskom Bujmiru održana tradicionalna, osma, Kačamakijada „Oj Moravo - 2016“

rss

19.08.2016. Tomislav Brzaković

Za kuvanje najboljeg kačamaka takmičilo se osam ekipa.
Pobednik osme kačamakijade Slobodanka Đorđević iz Aleksinca.
Drugo i treće mesto osvojili Igor Stojanović iz Grejača i Bojan Zdravković iz Moravskog Bujmira.

foto: Milan Vlajić

U Moravskom Bujmiru, jednom od najmanjih naselja aleksinačkog Pomoravlja, održana je tradicionalna manifestacija, osma Kačamakijada „Oj Moravo - 2016“.

Reč je o takmičenju u pripremanju i kuvanju kačamaka od kukuruznog brašna, začinjenim sirom, kiselim i običnim mlekom, čvarcima i raznim đakonijama. Kačamaku koji su posle ocenjivanja stručnog žirija, mogli da degustiraju gosti kačamakijade. A kada je reč o gostima, tu su pre svih njihove komšije iz Lužana, Nozrine, Stubline, Moravca, Belje,  Tešice, Žitkovca, Aleksinca i drugih naselja.

Ove godine takmičilo se osam ekipa iz Despotovca, Velikog Drenovca, Grejača, Aleksinca i domaćina Moravskog Bujmira. Po oceni stručnog žirija i ove godine, kao i predhodne, odlučivale su nijanse.

Ipak ovogodišnji elaurat - pobednik osme Kačamakijade „Oj Moravo - 2016“ je Slobodanka Đorđević, iz Aleksinca, ispred Igora Stojanovića iz Grejača i Bojana Zdravkovića iz Moravskog Bujmira, kojima je pripalo drugo i treće mesto.

U V E R T I R A

Od prve Kačamakijade održane 2009 godine, do ovogodišnje ceremonija održavanja ove jedinstvene manifestacije, trajala je samo jedan dan. Međutim, da bi je upotpunili i učinili još sadržajnijom, Organizacioni odbor je odlučio da počev od ove pa nadalje  traje dva dana. Subotom da se održava uvertira, na kojoj bi se takmičila deca uzrasta od 4 do 14 godina, a nedeljom glavna manifestacija - KAČAMAKIJADA. Ova novina je prihvaćena sa oduševljenjnjem, jer pruža šansu da i deca pokažu šta znaju i umeju. Ne kaže se džabe na mlađima svet ostaje.

I zaista u subotu 13. avgusta publici su se predstavila deca, članovi KUD „Mladost“ iz Žitkovca i KUD „Opanak“ iz Lužana. Među članovima „Opanka“ bilo je i nekoliko dečaka i devojčica - domaćina Moravskog Bujmira. Oni su se predstavili spletovima narodnih igara iz Pomoravlja i Ponišavlja, a publika ih je nagradila burnim aplauzom. Njima su se pridružili i glumci Gradskog pozorišta „Teatar - 91“ iz Aleksinca, Srđan Stojanović, Anđela Živanović i Bojan Cvetković. Oni su izveli predstavu za decu GULA, prema tekstu Dušana Radovića, u režiji Dragoslava Ranđelovića. Izvođenjem ove dečje predstave, prisutni su bili više nego oduševljeni. Po završetku predstave i deca su se okušala u pripremanju i kuvanju kačamaka, uz asistenciju svojih roditelja.

Na kraju domaćini su za sve učesnike programa, organizovali „slatku zakusku“. Na rastanku obećali su da će i naredne godine, doći na ovu manifestaciju. A očekivanja domaćina su da iduće godine učestvuje nekoliko KUD - a sa decom ovog uzrasta.

R E G A T A

Svake godine pre zvaničnog otvaranja Kačamakijade i takmičenja u kuvanju kačamaka,   održava se regata, od mosta na Južnoj Moravi u Tešici, do Moravskog Bujmira, u dužini od oko pet kilometara. Tako je bilo i ove godine. Na osmoj regati učestvovalo je 14 čamaca.

Osim meštana bilo je i učesnika iz drugih naselja, najviše iz Tešice. U ostalom snimak govori više od napisane reči. Ranijih godina, regata je polazila iz Tešice tačno u podne. Pošto se do odredišta u Moravskom Bujmiru, stiže za oko 3-4 sata, satnica je pomerena dva sata ranije, odnosno od 10 časova. Polazak regate se oglasio trubom, čiji se pisak prolamao usecima Južne Morave. 

Lep i sunčan dan  išli su im na ruku, pa su oko 13 časova, stigli do odredišta na domak Moravskom Bujmiru. Svim učesnicima regate, domaćini su priredili dobrodošlicu uz piće i skromnu zakusku.

T A K M I Č E Nj E

Posle završetka regate, na platou u centru sela, pred nekoliko stotina gostiju, što se vidi na snimku, sa početkom u 16 časova, zvanično je otvorena osma „KAČAMAKIJADA - OJ MORAVO - 2016“. Ovim činom je označen i početak takmičenja, u pripremanju i kuvanju kačamaka, od kukuruznog brašna, začinjenog raznim domaćim đakonijama.

Ove godine u zvaničnoj konkurenciji, takmičilo se osam ekipa i to: iz Despotovca, Aleksinca, Grejača, Velikog Drenovca i domaćina Moravskog Bujmira. A van konkurencije učestvovao Vojkan Ilić, takođe meštanin, koji je sa svojom porodicom, kuvao kačamak u kazanu za sve koji nisu mogli da probaju takmičarske kačamake.

Za vreme takmičenja, gosti koji su se sjatili u velikom broju, ne samo da su posmatrali već i po nešto naučili kako se kuva kačamak. A imali su priliku da ga degustiraju, kako to naš snimak pokazuje.

Milan Marinković, Živica Vidanović, Ljuba Miladinović

O C E Nj I V A Nj E

Kada je završeno kuvanje kačamaka, valjalo je izvršiti ocenjivanje, koji je ove godine pripremio i skuvao najbolji kačamak. O tome su brigu vodili članovi žirija (na slici) s leva na desno Milan Marinković, iz sela Slada kod Despotovca, Živica Vidanović iz Aleksinca i Ljuba Miladinović, iz Mozgova. Pošto su se takmičari pokazali vrhunski majstori u pripremanju i kuvanju kačamaka, žiri je bio u velikoj dilemi, koga da proglasi pobednikom. Odlučivale su nijanse, u kojima je prevagnuo kačamak Slobodanke Đorđević iz Aleksinca.

Zanimljivo je da su ove godine svoje umeće u kuvanju kačamaka pokazali Igor Stojanović iz Grejača i Bojan Zdravković, iz Moravskog Bujmira (ovo je prvo učešće muškaraca), kojima je takoreći za dlaku izmaklo da ponesu lentu pobednika. Tako je Igor osvojio drugo a Bojan treće mesto. Međutim, gosti koji su probali Vojkanov kačamak, jednodušni su u oceni da se takmičio možda bi i pobedio, jer je bio izvanrednog ukusa.

PROGLAŠENjE POBEDNIKA

Po završetku takmičenja kao i uvek od 18 časova, počeo je Kulturno zabavni program u kome su nastupila četiri KUD-a spletovima narodnih igara i izvornim narodnim pesmama. Među njima bilo je i KUD - o „Dejan Jovanović - Deša“ iz Tešice (na slici) . U pauzama između nastupa folklornih grupa, izvršeno je i zvanično proglašenje pobednika osme „KAČAMAKIJADE - OJ MORAVO - 2016“, održane u Moravskom Bujmiru, 14. avgusta 2016. godine.

Na slici s desna na levo: prof. Slavoljub Blagojević, član Organizacionog odbora, Slobodanka Đorđević (prvo mesto), Igor Stojanović (drugo mesto), Bojan Zdravković (treće mesto) i Vojkan Ilić sa članovima porodice kao moralni pobednik.

Pobednicima su uručene vredne nagrade, a svima koji su pomogli da se organizuje i održi ova zaista jedinstvena manifestacija, u ovom delu zemlje a možda i šire, dodeljene su zahvalnice, između ostalih SO Aleksinac, OTIS-u, Centru za kulturu i piscu ove priče.


# Bojan Cvetković Moravski Bujmir Tomislav Brzaković Slavoljub Blagojević Anđela Živanović Živica Vidanović Kačamakijada SO Aleksinac Ljuba Miladinović Milan Marinković Slobodanka Đorđević Igor Stojanović Bojan Zdravković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima