Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tri advokata besplatno pomažu učesnicima protesta

rss

22.12.2021. Danas

Učesnicima protesta poštom stigla „čestitka“ u vidu prekršajnog naloga zbog toga što su ometali saobraćaj tokom ekološkog protesta, a to tako što su se zadržavali na pešačkom prelazu

Foto: Aleksinac.net

Građani kojima su stigle prijave nisu legitimisani.

U prekršajnom nalogu je navedeno da se lice prekršajno kažnjava sa 5.000 dinara jer se 4. decembra, u 14:30 časova, u ulicama Prote Stevana Dimitrijevića i Šumatovačkoj, „na obeležnom pešačkom prelazu kretalo i zadržavalo na kolovozu“, suprotno članu 93. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Prekršaj je otkriven „ličnim opažanjem“, a na nalogu piše da je „lično uručen“, premda ga oni dobijaju poštom.

 

„Mislim da je policija morala da podnosi ovakve i slične prijave i da joj je to neko naložio. Posledica takvog postupanja je, međutim, tenzija između policije i građana, pa i između samih građana, od kojih neki kažu da su protesti bili mirni i dali rezultat, a neki da nisu bili prijavljeni zbog čega su prekršajne prijave razumljive“, kaže za Danas advokat Stevan Matejević, koji besplatno zastupa učesnike protesta iz Aleksinca kojima su stigle prijave.

On kaže da su u prekršajnim prijavama po pravilu kao dokazi navedeni „službena beleška“ i „neposredno opažanje“  inspektora policijske stanice.

Prijave su podnosili, kako on kaže, saobraćajni policajci, što je po zakonu, ali bez zaustavljanja učesnika protesta, legitimisanja, uručenja prekršajnog naloga i usmene pouke o tome kako sve mogu da postupe po nalogu, što je kršenje zakona.

„Prvi put vidim da se bez svega toga što mora da se uradi po zakonu građanima na kuću šalju prekršajni nalozi. U nekim prekršajnim nalozima čak ne postoji biće prekršajnog dela za koje se terete, jer je navedeno da su se „zadržavali na pešačkom prelazu“, kaže advokat Matejević.

On dodaje da se građanima savetuje da ne plaćaju novčane kazne, već da se na osnovu prekršajnih naloga pokreću postupci pred Prekršajnim sudom.

„U toku postupka morali bi da se dobiju odgovori i na pitanje kako su identifikovani kao učesnici protesta bez legitimisanja“, kaže on.

Tri advokata besplatno pomažu učesnicima ekološkog protesta

„Učesnicima protesta u Aleksincu besplatnu pravnu pomoć pružaju i advokatice Dragana Marković i Svetlana Milenković“, kaže advokat Matejević.

Izvor

Komentara: 3


# policija saobraćaj prijava protest Ana Marković Stevan Matejević
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-23)

  svi bi da protestuju a da im neko štiti guzice 23.12.2021.
  A kad te kamera uhvati da si prošao na crveno, je l' dolazi policajac na tvoju kućnu adresu da te legitimiše ili ti isto tako stigne prekršajna prijava? Pa kako onda može jedan advokat da lupa takve gluposti. Koliko vidim, niko se još nije požalio da mu je stigla prijava a da uopšte nije bio na protestu. Nego se svi žale da su kažnjeni, iako su svesno sa namerom zaustavljali saobraćaj. Jaki mi revolucionari, ne smeju ni kaznu da plate za svoje ideale... Izvoli, stani iza tog protesta i svog postupka, plati, pa opet protestuj ako, pa opet plati. To bi bilo dosledno, ovako ste svi ispali da ne kažem šta...

 • (+1) (-)

  Dušan 25.12.2021.
  Protesti se organizuju da bi se pokazalo nezadovoljstvo,da se čuje i vidi da neko nije zadovoljan nečim.Ovom bezimenom gospodinu je sigurno sve potaman ili ništa nerazume.Trenutno u Srbiji ima toliko razloga zbog kojih bi trebalo da se protestuje.Podržavam ljude koji izlaze na protestima. Dule

 • (+11) (-1)

  Aleksinčanin 26.12.2021.
  Kad ste toliko ažurni zašto ne pišete kazne motoristima koju divljaju po gradu motorima.
  Voze se po gradu bez tablica parkiraju se u pešačkoj zoni a vi njih ne kažnjavate.
  Dobro znate i ko su i čiji su al se pravite ludi .Kako njih ne kaznite neposrednim opažanjem?
  Pratite društvene mreže al ne vidite komentare kad se građani žale na divljačku vožnju .
  Kažnjavate one koji se bore za normalnu zemlju a štitite one koji bi sve da unište .


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima