Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tri advokata besplatno pomažu učesnicima protesta

rss

22.12.2021. Danas

Učesnicima protesta poštom stigla „čestitka“ u vidu prekršajnog naloga zbog toga što su ometali saobraćaj tokom ekološkog protesta, a to tako što su se zadržavali na pešačkom prelazu

Foto: Aleksinac.net

Građani kojima su stigle prijave nisu legitimisani.

U prekršajnom nalogu je navedeno da se lice prekršajno kažnjava sa 5.000 dinara jer se 4. decembra, u 14:30 časova, u ulicama Prote Stevana Dimitrijevića i Šumatovačkoj, „na obeležnom pešačkom prelazu kretalo i zadržavalo na kolovozu“, suprotno članu 93. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Prekršaj je otkriven „ličnim opažanjem“, a na nalogu piše da je „lično uručen“, premda ga oni dobijaju poštom.

 

„Mislim da je policija morala da podnosi ovakve i slične prijave i da joj je to neko naložio. Posledica takvog postupanja je, međutim, tenzija između policije i građana, pa i između samih građana, od kojih neki kažu da su protesti bili mirni i dali rezultat, a neki da nisu bili prijavljeni zbog čega su prekršajne prijave razumljive“, kaže za Danas advokat Stevan Matejević, koji besplatno zastupa učesnike protesta iz Aleksinca kojima su stigle prijave.

On kaže da su u prekršajnim prijavama po pravilu kao dokazi navedeni „službena beleška“ i „neposredno opažanje“  inspektora policijske stanice.

Prijave su podnosili, kako on kaže, saobraćajni policajci, što je po zakonu, ali bez zaustavljanja učesnika protesta, legitimisanja, uručenja prekršajnog naloga i usmene pouke o tome kako sve mogu da postupe po nalogu, što je kršenje zakona.

„Prvi put vidim da se bez svega toga što mora da se uradi po zakonu građanima na kuću šalju prekršajni nalozi. U nekim prekršajnim nalozima čak ne postoji biće prekršajnog dela za koje se terete, jer je navedeno da su se „zadržavali na pešačkom prelazu“, kaže advokat Matejević.

On dodaje da se građanima savetuje da ne plaćaju novčane kazne, već da se na osnovu prekršajnih naloga pokreću postupci pred Prekršajnim sudom.

„U toku postupka morali bi da se dobiju odgovori i na pitanje kako su identifikovani kao učesnici protesta bez legitimisanja“, kaže on.

Tri advokata besplatno pomažu učesnicima ekološkog protesta

„Učesnicima protesta u Aleksincu besplatnu pravnu pomoć pružaju i advokatice Dragana Marković i Svetlana Milenković“, kaže advokat Matejević.

Izvor


# policija saobraćaj prijava protest Ana Marković Stevan Matejević
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima